Törvény sértett az MTI a kislétai gyilkosságról való tudósításkor

A Kislétán elkövetett romagyilkosságban megsebesített 13 éves kislány sérüléseiről készült röntgenfelvételeket az MTI lefotózta és hozzáférhetővé tette, aminek következtében az egész ország megismerhette az áldozat egészségügyi adatait. A TASZ vizsgálatot kezdeményezett az Adatvédelmi Biztosnál, amely megállapította az MTI jogsértését.

A felvételek a kórházból kerültek ki nagy, és az MTI-nek „köszönhetően” a teljes magyar sajtó átvette az anyagot, volt újság, amely címlapján közölte a felvételt. Beadványunkban kifejtettük, hogy a röntgenfelvétel személyes adat, ezen belül is speciálisan védett adatkörbe tartozik: különleges adat, amely közzétételéhez vagy törvényi felhatalmazás vagy az érintett írásbeli hozzájárulása kell. Az a tény, hogy Kislétán megöltek egy nőt és annak gyermekét súlyosan megsebesítették, nem jogosítja fel a Magyar Távirati Irodát arra, hogy jogsértő módon tájékoztasson az eseményekről. A biztosi vizsgálat megállapította, hogy a kórház nem adott engedélyt a sajtónak az adatok fotózására, azonban a fotós csatlakozott az Országos Cigány Önkormányzat látogatóihoz, és kihasználva azt, hogy a kórházi dolgozók magukra hagyták őket, felvételeket készített. Az Adatvédelmi Biztos megállapította, hogy a nyíregyházi Jósa András Kórház nem tett meg minden tőle elvárható intézkedést az orvosi titok megtartása és az adatbiztonság követelményeinek teljesülése érdekében, és e mulasztás miatt különleges személyes adatok kerültek jogellenesen rögzítésre.
A vizsgálat megállapította, hogy nem pusztán az információs önrendelkezési jog – tehát, hogy mi magunk döntsük el, hogy milyen adatokat osztunk meg magunkról másokkal – sérült, hanem a kislány emberi méltósága is.

Az Adatvédelmi Biztos állásfoglalását itt elolvashatja.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Az arcfelismerő kameráké a jövő?

Józsefvárosban a meglevő 115 térfigyelő kamera korszerűsítése mellett 65 új kamerát is átadtak október 7-én. A 300 millió forintos beruházással immár 100%-os lett Józsefváros lefedettsége, illetve a kamerák alkalmasak lesznek arra is, hogy arcfelismerő rendszerrel kössék össze őket.

Miért volt törvénytelen a házkutatás Horváth Andrásnál?

Horváth Andrásnál, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) korábbi munkatársánál, 2013. december 19-én a rendőrség házkutatást tartott, melynek során lefoglaltak több száz oldalnyi dokumentumot és informatikai adathordozót. A TASZ jogsegélyszolgálata által képviselt közérdekű bejelentő jogorvoslattal élt az általa elszenvedett kényszerintézkedésekkel szemben. A Budai Központi Kerületi Bíróság (BKKB) 2014. január 22-én meghozott, ám csak 2014. február 10-én kézbesített végzése elutasította az utolsó indítványunkat is - álláspontunk szerint alaptalanul. Érdemes összegezni Horváth András ellen folytatott eljárás eddigi fejleményeit, mert sok visszás és törvénysértő elemet lehet felfedezni.

Hol vannak a térfigyelő kamerák?

A rendőrség honlapján elérhető az országban fellelhető összes térfigyelő kamera elhelyezkedése.