Továbbra sem lesz hatékony a betegjogok érvényesítése

Az egészségügyi ellátást igénybe vevők jogérvényesítése 2010 ősze óta nem megoldott, azonban a 2012. szeptember 1-ével felállítandó Országos Betegjogi, Ellátottjogi és Gyermekjogi Központ mégse jelent megoldást. A TASZ szerint a központ a megismert formában nem alkalmas arra, hogy a betegjogok érvényesítésének a jelenleginél hatékonyabb módját teremtse meg.

Az intézmény feladatai között szerepel a módszertani központként való működés, melyet a TASZ üdvözlendőnek tart. Felhívja ugyanakkor a figyelmet arra, hogy az egészségügyi dokumentációkhoz való hozzáférés, különös tekintettel a másolás díjára, visszatérő probléma. Javasoljuk, hogy az ezzel kapcsolatos jogértelmezés és joggyakorlat egységesítése az elsők között legyen a központ módszertani feladatai között. Javasoljuk továbbá, hogy a jogszabály fogalmazzon világosan azzal kapcsolatban, hogy a módszertani útmutatók követése az egészségügyi szolgáltatók kötelezettsége.

A TASZ szerint a tervezetből fájóan hiányoznak a panasztételre, képviseletre és ügyintézésre vonatkozó passzusok, nem ad pontos útmutatást a jogvédelmi képviselő útján történő panaszintézés rendjével kapcsolatban. Javasoljuk annak egyértelmű kimondását, hogy a jogvédelmi képviselőknek minden esetben az érintett beteg, ellátott vagy gyermek jogainak és érdekeinek képviseletét kell elsősorban szem előtt tartaniuk.

A tervezet ezen túlmenően nem oldja meg az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat panaszkezelésével kapcsolatban az országgyűlési biztos jelentésben megfogalmazott aggályokat. Javasoljuk, hogy a betegjogokat érintő panaszok kivizsgálására olyan hatósági jogérvényesítési rendszert is dolgozzanak ki, amely lehetővé teszi a panaszok tényleges, az egyedi ügyet részleteiben elemző vizsgálat megindulását, amely során a feleknek van lehetőségük álláspontjuk előadására, a hatóság pedig rögzített határidőben határozatot hoz. Üdvözlendőnek tartjuk az egészségügyi közvetítő eljárás alkalmazását elősegítő passzusokat.

A TASZ szerint az ellátottjogi képviselők jelenlegi rendszere, ahogyan a tervezetben is szerepel, egyáltalán nem alkalmas az intézetben élő, sok tekintetben joggyakorlásában korlátozott emberek érdekeinek és jogainak védelmére. Javasoljuk a rendszer teljes átgondolását vagy megszüntetését.

Olvassa el a tervezetről szóló részletes véleményünket>>

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Elszakítják tőlem a gyerekemet, ha karanténba kerülök?

A karanténról készített tájékoztatónk rengeteg embert érdekelt, és noha igyekeztünk annyira részletesek lenni, amennyire csak tudtunk, valósággal záporoztak a kérdések. Ezeket válaszoljuk most meg.

"Utoljára mentem focizni"

Képzeld el, hogy hétvégén, mint évek óta mindig, elmész a barátaiddal focizni. Ez lesz az első alkalom, amikor a szétrúgott öreg stoplis helyett végre megvillanthatod az új cipődet, így különösen várod, hogy végre pályára vonulj. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, az új cipőtől vízhólyagod lesz. Tudod, hogy nem szabad piszkálni, ráadásul elég rosszul is néz ki, nagy és még vérzik is. Biztos, ami biztos alapon elmész a sürgősségire, ahol fertőtlenítik és bekötözik a lábad. Minden rendben, gondolod.

A TASZ bepereli az ÁNTSZ-t a kórházi fertőzések nyilvánosságáért

Arra hivatkozva, hogy döntés-előkészítő adatnak minősülnek, megtagadta az ÁNTSZ a TASZ közérdekűadat-igénylésének teljesítését, amelyben a TASZ a kórházi fertőzések számára kérdezett rá.