Üdvözöljük az Európai Bizottság lépését a jogsértő civilellenes törvénnyel szemben

Több mint fél éve nem tesz semmit a magyar kormány azért, hogy betartsa azt az ítéletet, amit az Európai Unió Bírósága (EUB) a civilellenes törvénnyel szemben hozott, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) ezért üdvözli, hogy az Európai Bizottság új eljárást indít az ügyben. Van olyan szervezet, amely támogatástól esett el az uniós jogot sértő törvény miatt.

A hazai civil szféra a civilellenes törvény négy évvel ezelőtti elfogadása óta hangoztatta, hogy a jogszabály megbélyegző, káros és az uniós joggal ellentétes. Ezt megerősítette tavaly júniusban az EUB is: a luxembourgi testület szerint a „külföldről támogatott” szervezeteket orosz mintára kipécéző törvény sérti egyebek mellett az egyesülés szabadságát, és alkalmas arra, hogy aláássa a civil szervezetek iránti bizalmat.

A magyar kormány az ítélet ellenére sem tett semmit a jogsértőnek ítélt jogszabály hatályon kívül helyezéséért. Ez nemcsak azért problémás, mert ezzel semmibe vette az uniós jogot és erodálja az EU-n belüli jogbiztonságot, hanem azért is, mert van olyan szervezet, amelynek konkrét kárt okozott a jogsértő törvény: a pécsi Emberség Erejével Alapítvány azért nem kaphatott támogatást nyertes pályázata ellenére, mert az EUB döntésére fittyet hányva kérték rajta számon a jogsértő civilellenes törvény betartását.

Csütörtöki sajtóértesülés szerint az Európai Bizottság felszólítja a magyar kormányt az ítélet betartására, és elindítja az újabb kötelezettségszegési eljárást az ügyben. „Üdvözöljük a döntést, mert több mint fél év eltelt azóta, hogy az Európai Unió Bírósága jogsértőnek ítélte a civilellenes törvényt, a magyar kormány pedig semmit nem tett a jogsértés felszámolására” – mondta Kapronczay Stefánia, a Társaság a Szabadságjogokért ügyvezető igazgatója.

A civiltörvény elbukott

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Korlátoz, titkolózik, betilt, leépít: ilyen a magyar állam a TASZ éves jelentésében

2013 kiemelkedő jogsértéseiről és az arra adott, a Társaság a Szabadságjogokért által megfogalmazott válaszokról szól a szervezet éves jelentése. Azokról a jogsértésekről, amelyek mellett nem mehetünk el szó nélkül, amelyekre emlékeznünk kell, mert mindannyiunk szabadságát és méltóságát sértik.

Polgárjogi szervezetek nemzetközi állásfoglalása az amerikai kormány Dragnet megfigyelési programjáról

Dublin/London/New York
Kiderült, hogy a Prizma néven ismert amerikai kormányzati program példátlan hozzáférést biztosított az amerikai National Security Agency-nek a vezető informatikai cégek szervereihez, ezért polgárjogi szervezetek - nemzetközi együttműködés nyomán - a következő közös állásfoglalást teszik:

Megint a negyedik: a szólásszabadság szűkítése

Az Alaptörvény negyedik módosításáról sokan, sokat írtak már. Van azonban egy aspektusa, melyről; kevesebb szó esik, pedig igencsak lényeges: ez pedig a szólásszabadság korlátozása.

Az Alaptörvény negyedik módosítása nemcsak alapot ad arra, hogy a jogalkotó általános jogelvekre hivatkozva korlátozza a szólás szabadságát, hanem a kormány - még a parlamentben sem bízva - magába az Alaptörvénybe is súlyos korlátozó szabályokat emelt. Emiatt az Alaptörvény módosítása nem csak a szólásszabadságot korlátozó törvények megalkotására ad felhatalmazást, nem csak azok alkotmánybírósági felülvizsgálatát próbálja feltehetőleg hatékonyan - megakadályozni, hanem közvetlenül alkalmazható korlátokat is felállít. Ráadásul az Alaptörvénybe emelt, a szólásszabadságot korlátozó szabályok részben olyanok, amelyekről az Alkotmánybíróság már kimondta, hogy alkotmányellenesek.