Barion Pixel TASZ | Üzenet a palackban – Merj Kevesebbet!

Üzenet a palackban – Merj Kevesebbet!

Rendhagyó üzenet a Kábítószer-ellenes világnapon – a drogmentességről való ábrándozás helyett tanulj meg együtt élni az örömforrásaiddal

16x9

A friss ESPAD felmérés kimutatta, hogy a magyar tinédzserek körében elterjedtebb a nagyivás szokása, mint az európai országok többségében, és amíg máshol már stagnál a kannabisz fogyasztásának mértéke, addig nálunk az előző, 2007-es vizsgálat óta tovább növekedett. Ezekre a fejleményekre fűzte fel sajtótájékoztatóját a Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Drogambulancia Alapítvány, melyben az okok mellett a megoldási lehetőségeket is vizsgálta.

Míg Magyarországon az európai átlaghoz mérten korábban csak a felnőttek rendelkeztek kétségbeejtő alkoholmutatókkal, addig 2011-re a 16 éves korosztály alkoholfogyasztása (pontosabban annak egyik legkockázatosabb formája: a nagyivás) is messze meghaladja az európai átlagot. Rácz József, a Kék Pont igazgatója legfőbb okok között említette, hogy a magyar kamaszoknak csak pozitív elvárásaik vannak a nagyivástól és nem ismerik a negatív következményeket. A pszichiáter emellett utalt a nem megfelelő családi háttérre, a barátok hatására és a szabadidő eltöltésének hiányos alternatíváira.

Nézze meg rövid videónkat a Kék Pont eseményéről:

 Barna Erika, az alapítvány kommunikációs igazgatója hozzáfűzte, hogy ebben jelentős szerepet játszik, hogy a holisztikus szemléletű prevenció – mely a központi idegrendszer működését befolyásoló hatása miatt az alkoholt is drognak tekinti – az alacsony támogatás miatt csak szórványosan van jelen Magyarországon. Egy középiskolával közösen megnyert, de még jelenleg sem kifizetett pályázat példáján keresztül ismertette, hogy a hivatalosan előfinanszírozottnak minősülő pályázati pénzek kifizetésének elmaradásával sokan képtelenek megelőlegezni a szükséges összeget a prevenciós tevékenység megrendezéséhez, így azok elmaradnak. Eközben a másik oldalon a pálinkát hungarikummá emelték és a Nemzeti Pálinka Tanács, kormányzati támogatásának is köszönhetően, óriási ismertségre tett szert. Ezzel és a Btk. kábítószerügyi passzusainak szigorításával pedig az állam képmutató és ellentmondásos üzeneteket küld a legfiatalabbak felé, hiszen míg az egyik oldalról megengedő és érthetetlenül bagatellizál, addig a másik oldalról tilt és elrettentő szándékkal lép fel.

A marihuána fogyasztásának növekedésével kapcsolatban az alapítvány külföldi példákra és saját, a Magyar Telekom támogatásával megvalósított Kannabiszpont nevű programjára utalt, melyek bár limitált számban érik el a fogyasztókat, mégis alkalmasak arra, hogy tudatosabbá tegyék a használókat, érzékenyítsék őket saját fogyasztásukra, növeljék a résztvevők énhatékonyságát, akik ennek következtében csökkentik a használat gyakoriságát és a fogyasztott mennyiséget is.

A megoldási javaslatokat Dávid Ferenc, a Kék Pont prevenciós koordinátora azzal kezdte, hogy érdemes kiterjeszteni a „drogok” csoportjának definícióját minden olyan tevékenységre, mely örömet okoz, így szintén drognak minősülhet a szex, a sportolás vagy éppen az internetezés. Ezekkel az örömforrásokkal pedig meg kell tanulni együtt élni és belsővé tenni a kontrollt velük kapcsolatban, ami egy antik erény, a mértékletesség újraélesztésén keresztül lehetséges. A mértékletesség Dávid szerint nem más, mint az öröm megtartásának gyakorlata, vagyis az örömforrások olyan mértékű használata, mely segíti az életminőség emelését. Ehhez kapcsolódott Burger Róbert önkéntes, aki a fesztiválokon a Mértékletesség Tere néven létrehozott helyszínek működését ismertette és azt, hogy ez miként járul hozzá a bulizók biztonságához és egészségtudatuk felkeltéséhez. E szolgáltatásokkal kapcsolatban elhangzott, hogy ahogy szűkülnek a prevenció lehetőségei, úgy nő a Party Service jellegű szolgáltatások jelentősége, hiszen ezekkel lehet a leghatékonyabban elérni a kockázatos magatartásformákat választó fiatalokat.

A sajtótájékoztató egy szimbolikus aktussal zárult. Dávid Ferenc egy pálinkás palackba zárta az alapítvány üzenetét: „Merj Kevesebbet!”, majd a Dunába dobta az üveget… hátha gondolkodásra készteti megtalálóját.

Kardos Tamás
Drogriporter
2012.06.27.

További beszámolók a sajtótájékoztatóról:

Kék Pont blog
Index
Népszabadság
MTI

Hír24 interjú Dávid Ferenccel, a Kék Pont Alapítvány prevenciós koordinátorával a sajtótájékoztató kapcsán

 
Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.