“Vadászatra” készülnek szélsőségesek? Előkészület!

Gyűlölet-bűncselekmény előkészülete miatt feljelentést teszünk, mert a facebook-on menekültek elleni “vadászat” szerveződik.

A múlt héten interneten terjeszthető figyelemfelhívó ábrákat készítettünk abból a célból, hogy mindenki tudjon róla: az idegenellenes, rasszista, homofób, antiszemita bűncselekmények súlyosabban büntetendők. Ennek hatására ketten is jelezték szervezetünk felé, hogy a facebook-on július 21-én Berkes János nevű FB felhasználó „Ki lenne benne egy kis vadászatban? Ha valaki igen, írjon!” felhívása alapján menekültekkel szembeni csoportos bűncselekmény tervezése zajlott.

A felhívásra legalább tíz személy reagált, a kommentek alapján egyértelművé válik, hogy azt tervezik, hogy augusztus 19-én 8:40 és 9:00 között találkoznak a budapesti Szabadság téren azzal a céllal, hogy onnan „pályaudvarlátogatás”, „parknézegetés”, illetve „parktisztítás” címszó alatt menekültekkel szemben bűncselekményeket kövessenek el. Gazsi Zsolt felhasználó név alatt valaki egyenesen azt írja, hogy „Navégre megyünk és kinyírunk párat! Viszem az arzenált meg pár géppuskást...” , illetve később: „Kezdem a fegyverkezést!!!”. Berkes János felhasználó névre hallgató főszervező utóbb hozzáteszi, hogy „Senki ne hozzon fegyvert, azért ülni szerintem senki nem akar. Majd rögtönzünk J” illetve: „Zsolt nyugi ez csak egyelőre annyi lesz, hogy tudják azt hogy innen minél hamarabb menjenek el és vissza ne jöjjenek! Ha ez nem elég jön másodjára a fegyveres bevetés!”

Az utóbbi hetekben Magyarországon példátlanul nő a menekültekkel, migránsokkal szembeni, előítélet indítékkal elkövetett incidensek, bűncselekmények száma. Emiatt a Gyűlölet-bűncselekmények Elleni Munkacsoport tagszervezetei – közöttük a TASZ - 2015. július 23. napján nyilvános állásfoglalást is kiadtak, amelyben felhívták a figyelmet az erőszak fokozódásának veszélyére, valamint a rendőrség éber figyelmének elengedhetetlen szükségességére a menekültek, migránsok, illetőleg ezeknek vélt személyek testi épségének védelme érdekében.

A menekültekkel, migránsokkal szemben, a velük szembeni intoleranciából fakadó bűncselekmények úgynevezett gyűlölet-bűncselekmények, amelyek jellemzően – elkövetési magatartástól függően – a büntető törvénykönyv 216.§ -ában szabályozott közösség tagja elleni erőszak bűntettének különböző alakzatait valósítják meg. A közösség tagja elleni erőszak nemcsak bántalmazással, hanem garázda magatartással, fenyegetéssel is megvalósítható, és annak előkészülete is büntetendő.

A büntető törvénykönyv szerint, ha a  törvény külön elrendeli, előkészület miatt az büntetendő, aki a bűncselekmény elkövetése céljából az ehhez szükséges vagy ezt könnyítő feltételeket biztosítja, az elkövetésre felhív, ajánlkozik, vállalkozik, vagy a közös elkövetésben megállapodik.

A facebook-on zajlott „vadászat”-előkészítés miatt hozzánk fordulóknak javasoltuk, hogy tegyenek feljelentést a rendőrségen. Annak érdekében, hogy a rendőrség megakadályozza a menekültellenes bűncselemények végrehajtását, valamint, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy a közösség tagja elleni erőszak előkészülete – ami szerintünk a facebook-on zajlott szervezkedéssel már meg is valósult – szintén büntetendő, a TASZ maga is feljelentést tesz.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Feketén-fehéren a gyűlölet-bűncselekményekről

Már elektronikusan is elérhetők a Gyűlölet-bűncselekmények Elleni Munakcsoport szakértőinek, köztük a TASZ Romaprogram-vezetőjének a Fundamentum c. emberi jogi folyóiratban illetőleg a Belügyi Szemlében megjelent írásai gyűlölet-bűncselekmény témában.

Konferencia a gyűlölet-bűncselekményekről

Tisztelettel meghívjuk a “Gyűlölet-bűncselekmények – elmélet és gyakorlat” című konferenciára, amelyre 2013. április 19-én 9:00 -14:00 között kerül sor a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karán.

Felhúzatták a rendőrök egy kismama pulóverét

„Naponta ötször-hatszor igazoltatnak a rendőrök” – meséli Sajónémeti egy roma származású lakosa. Nemcsak őt, a helyi közösség többi tagját is kirívóan sokszor ellenőrizték két héten keresztül.