“Vadászatra” készülnek szélsőségesek? Előkészület!

Gyűlölet-bűncselekmény előkészülete miatt feljelentést teszünk, mert a facebook-on menekültek elleni “vadászat” szerveződik.

A múlt héten interneten terjeszthető figyelemfelhívó ábrákat készítettünk abból a célból, hogy mindenki tudjon róla: az idegenellenes, rasszista, homofób, antiszemita bűncselekmények súlyosabban büntetendők. Ennek hatására ketten is jelezték szervezetünk felé, hogy a facebook-on július 21-én Berkes János nevű FB felhasználó „Ki lenne benne egy kis vadászatban? Ha valaki igen, írjon!” felhívása alapján menekültekkel szembeni csoportos bűncselekmény tervezése zajlott.

A felhívásra legalább tíz személy reagált, a kommentek alapján egyértelművé válik, hogy azt tervezik, hogy augusztus 19-én 8:40 és 9:00 között találkoznak a budapesti Szabadság téren azzal a céllal, hogy onnan „pályaudvarlátogatás”, „parknézegetés”, illetve „parktisztítás” címszó alatt menekültekkel szemben bűncselekményeket kövessenek el. Gazsi Zsolt felhasználó név alatt valaki egyenesen azt írja, hogy „Navégre megyünk és kinyírunk párat! Viszem az arzenált meg pár géppuskást...” , illetve később: „Kezdem a fegyverkezést!!!”. Berkes János felhasználó névre hallgató főszervező utóbb hozzáteszi, hogy „Senki ne hozzon fegyvert, azért ülni szerintem senki nem akar. Majd rögtönzünk J” illetve: „Zsolt nyugi ez csak egyelőre annyi lesz, hogy tudják azt hogy innen minél hamarabb menjenek el és vissza ne jöjjenek! Ha ez nem elég jön másodjára a fegyveres bevetés!”

Az utóbbi hetekben Magyarországon példátlanul nő a menekültekkel, migránsokkal szembeni, előítélet indítékkal elkövetett incidensek, bűncselekmények száma. Emiatt a Gyűlölet-bűncselekmények Elleni Munkacsoport tagszervezetei – közöttük a TASZ - 2015. július 23. napján nyilvános állásfoglalást is kiadtak, amelyben felhívták a figyelmet az erőszak fokozódásának veszélyére, valamint a rendőrség éber figyelmének elengedhetetlen szükségességére a menekültek, migránsok, illetőleg ezeknek vélt személyek testi épségének védelme érdekében.

A menekültekkel, migránsokkal szemben, a velük szembeni intoleranciából fakadó bűncselekmények úgynevezett gyűlölet-bűncselekmények, amelyek jellemzően – elkövetési magatartástól függően – a büntető törvénykönyv 216.§ -ában szabályozott közösség tagja elleni erőszak bűntettének különböző alakzatait valósítják meg. A közösség tagja elleni erőszak nemcsak bántalmazással, hanem garázda magatartással, fenyegetéssel is megvalósítható, és annak előkészülete is büntetendő.

A büntető törvénykönyv szerint, ha a  törvény külön elrendeli, előkészület miatt az büntetendő, aki a bűncselekmény elkövetése céljából az ehhez szükséges vagy ezt könnyítő feltételeket biztosítja, az elkövetésre felhív, ajánlkozik, vállalkozik, vagy a közös elkövetésben megállapodik.

A facebook-on zajlott „vadászat”-előkészítés miatt hozzánk fordulóknak javasoltuk, hogy tegyenek feljelentést a rendőrségen. Annak érdekében, hogy a rendőrség megakadályozza a menekültellenes bűncselemények végrehajtását, valamint, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy a közösség tagja elleni erőszak előkészülete – ami szerintünk a facebook-on zajlott szervezkedéssel már meg is valósult – szintén büntetendő, a TASZ maga is feljelentést tesz.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Jobb későn mint soha: négy év után ítélet

Egy viszonylag egyszerű megítélésű, a sértettek roma illetve zsidó származása miatti, garázda magatartással elkövetett bűncselekmény ügyében az elkövetéstől számított több, mint négy év után született elsőfokú ítélet. Az ügy azért húzódott el, mert a rendőrség, és első körben a bíróság is képtelen volt megfelelően minősíteni a cselekményt. A sértettek jogi képviseletét a mi láttuk el. Számos panasz és beadvány kellett ahhoz, hogy az ügyben végül az ügyészség megfelelő minősítéssel vádat emeljen, és a bíróság – az álláspontunk szerint helyes és arányos – ítéletét meghozza. A döntés elsőfokon jogerőre emelkedett.

Egyeztetés a rendőrséggel gyűlölet-bűncselekményekről

Az Országos Rendőr-főkapitányság gyűlölet-bűncselekmény szakvonal-vezetőjének kezdeményezésére egyeztetéssorozat indult a rendőrség és a Belügyminisztérium képviselői, valamint a Gyűlölet-bűncselekmények Elleni Munkacsoport (GYEM) tagjai és független szakértők között az egyes vitatott esetek megbeszélése, az álláspontok közelítése céljából.

Civil szervezetek szerint hibázott a rendőrség Konyáron

Öt másik emberi jogi szervezettel együtt levélben fordultunk a belügyminiszterhez, az országos rendőr-főkapitányhoz és a Hajdú-Bihar megyei rendőr-főkapitányhoz kérve, hogy vizsgálják ki a rendőrség eljárását a szeptember 5-i konyári eseményekkel kapcsolatban.