Barion Pixel TASZ | Vajon hány szabadságszerető ember él hazánkban?

Vajon hány szabadságszerető ember él hazánkban?

Évről évre nő az 1%-os felajánlások száma és összege is – de még így is csupán az adófizetők 42%-a rendelkezik személyi jövedelemadója egy százalékáról. 2010-ben egy-egy civil szervezet átlagosan 324 804 Ft-ot tudott összegyűjteni az 1%-os felajánlásokból, a TASZ esetében ez a szám jóval az átlag fölötti, 5 006 027 Ft volt. Ugyanakkor ez az összeg meglepően kevés, mintegy 431 fő felajánlásának eredménye. Ez a szám ugyan közel a duplája a 2009-es 227 főnek, ám mi biztosak vagyunk benne, hogy ennél lényegesen több szabadságszerető ember él az országban!

2010-ben tizennegyedik alkalommal rendelkezhettek az adófizetők személyi jövedelemadójuk egy részéről civil szervezetek, egyházak és kiemelt költségvetési irányzatok javára. A 4 550 ezer adózóból azonban sajnos csak 1 908 ezren éltek ezzel a lehetőséggel, így az elvileg felajánlható közel 30 milliárd forintnak alig több mint a fele jutott el a célzott szervezetekhez. Ez egyben azt is jeleni, hogy közel 13 milliárd forint maradt benn a költségvetésben amiatt, mert sokan elfelejtették megjelölni, kinek szánják adójuk 1%-át.

118 ezer rendelkező nyilatkozat volt érvénytelen, így 657 millió forinttól estek el a kedvezményezettek. Ebből 13 ezer nyilatkozat azért volt érvénytelen, mert olyan szervezetet jelölt meg a kitöltője, amely a törvény szerint nem fogadhat ilyen felajánlásokat. 11 ezer esetben rosszul adták meg az adózók a támogatni kívánt civil szervezet adószámát. 10 ezer esetben fordult elő, hogy késve, azaz május 20. után jutatták el az adóhatósághoz rendelkező nyilatkozatot. Ezekhez képest elenyésző, 1 600 esetben történt az, hogy olyan szervezetet jelöltek meg kedvezményezettként, amely már megszűnt, de 1 000 rendelkező magánszemély azt a hibát követte el, hogy egy helyett több szervezetet is megjelölt.

Ezúton szeretnénk megerősíteni, hogy a TASZ egy létező szervezet, mely közhasznú lévén törvény szerint fogadhat 1%-os felajánlásokat! Gazdálkodásunk szabályosságát és átláthatóságát immár négy éve könyvvizsgálói jelentés garantálja. Így a részünkre juttatott felajánlás garantáltan nem veszik el, amennyiben Ön helyesen tünteti fel az adószámukat  (18067109-1-41) adóbevallási ívén vagy rendelkező nyilatkozatán (mely letölthető innen), és időben – legkésőbb május 20-ig – eljuttatja azt az illetékes adóhatóság részére.

Köszönjük!

(Forrás: Közlemény a 2010. rendelkező évi érvényes civil kedvezményezettekről – APEH portál)

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.