Válasz Bárándy Gergely Országgyűlési képviselőnek

A TASZ vicces levelet kapott Bárándy Gergely szocialista képviselőtől, amelyben arra kér minket, kíméljük meg őt szakmai érveinktől. A választ és az eredeti levelet is közzétesszük.
A képviselő úr levele a 'Hónap levele' díjat érdemelte ki a TASZ-nál.

Dr. Bárándy Gergely
országgyűlési képviselő úr részére


Tisztelt Képviselő Úr!


Köszönettel vettem levelét, mellyel a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet és az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet országgyűlési képviselőknek az alkotmánymódosítás tárgyában küldött levelére válaszolt.

Örömömre szolgál, hogy Képviselő Úr „tudomásul vette“, hogy a szólásszabadság korlátozhatóságával kapcsolatban a TASZ álláspontja eltér az Önétől.

Ön ugyanakkor levelében arra kér, hogy tiszteljük meg azzal, hogy az „elmélyültnek nem mondható“, és az „évek óta unos-untalan ismételt“, idejétmúlt érveinkkel a jövőben nem keressük meg. Sajnálattal közlöm, hogy erre két okból sincs lehetőségünk.

Egyrészt, bár érveinket a szólásszabadság korlátozhatóságával kapcsolatban valóban hosszú ideje és következetes módon próbáljuk a jogalkotó figyelmébe ajánlani, azonban a jelek szerint vagy mi csinálunk valamit rosszul, vagy a jogalkotó képtelen bizonyos egyszerű érvek intellektuális befogadására. Számunkra aggodalomra, és inkább az utóbbi lehetőségre való gyanakvásra alapos okot elsősorban nem is a hétfőn a parlamentben elbukott alkotmánymódosítási javaslat eredeti verziója, hanem a szocialista frakció által gyakorlatilag egyhangúan megszavazott, Simon Gábor és Szép Béla szocialista képviselők által jegyzett módosító javaslat adott okot. E javaslattal – melyet az Ön frakciója a jelek szerint kész lett volna az Alkotmány részévé tenni – a jogalkotási munkának álláspontunk szerint olyan mélypontját érte el a javaslatot támogató 194 képviselő, mely színvonalat és értelmetlenség-halmazt látva magára valamit is adó jogvédő szervezet nem teheti meg, hogy nem próbálja meg újra és újra megértetni az országgyűlésben ülőkkel, hogy az alapvető emberei jogokat nem az Alkotmány keletkezteti, hanem csupán megfogalmazza azokat. Az Önök által támogatott megoldás a demokráciákban egyedülálló módon, a büntető kódex szankcióira – akár köznyugalmat közvetlenül sem veszélyeztető szólások esetén is - közvetlenül az Alkotmányból eredő kötelezettséget tartalmazott. Pusztán az a tény, hogy Önök az Alkotmánybíróságot kiiktatva kívánták a kérdést szabályozni, nem jelenti azt, hogy a véleménynyilvánítási szabadságának az Alkotmányban megfogalmazásra kerülő elvét ily módon korlátozni lehetne. A fent említett módosító javaslatban, és az eredeti előterjesztésben is szereplő, jogsérelmet nem okozó jogsértés megoldásának alkalmazása pedig számunkra azt jelzi, hogy Önök az elmúlt 20 évben használt alapjogvédelmi teszt (mely szerint alapjogot korlátozni csak más alapjog védelme esetében, és akkor is csak a szükséges-arányos módon lehet) egészét kívánták átalakítani, érdemi szakmai, társadalmi és politikai vita nélkül. Ebben a helyzetben a TASZ nem teheti meg, hogy megkíméli Önt érveitől.
Van azonban egy másik, nem kevésbé fontos okunk is arra, hogy miért nem tudunk kérésének eleget tenni. Ez az ok rendkívül egyszerű, de az Ön levele mégis arra késztet, hogy kifejtsem. Képviselő úr, engedje meg, hogy felhívjam a figyelmét arra a tényre, hogy Ön jelenleg a Magyar Köztársaság országgyűlési képviselőjeként fizetése és költségtérítése 100 %-át az adófizetői közösségtől kapja. Nem csak az Ön parlamenti email-fiókja, hanem az Ön asztalára levelet elhelyező országgyűlési kézbesítő munkabére, az Ön képviselőházi irodájának fűtése, sőt az Ön parlamenti széke is a polgárok adójából kerül fenntartásra. Véleményem szerint Ön sajnálatos módon félreértelmezi képviselői szerepét, ha bátorkodik arra kérni egy közhasznú jogvédő szervezetet, hogy az ne keresse meg Önt érveivel, mert úgysem fogja tudni Önt meggyőzni.


Budapest, 2009. július 1.


Tisztelettel:

Dénes Balázs
Elnök
Társaság a Szabadságjogokért

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Hazudni nem szabad: kampányt indítunk az állami propaganda médiával szemben!

Azután, hogy ellenzéki képviselőket rángattak ki biztonsági őrök a közmédia épületéből, ‘Szabad január’ néven indítunk kampányt a tudatos hírfogyasztásért és a propaganda média ellen. Célunk, hogy megmutassuk az állampolgároknak, hogy milyen eszközökkel léphetnek fel ők maguk az állami propagandagépezet zaja ellen.

Eljárást indított az Egyenlő Bánásmód Hatóság a Debreceni Egyetem ellen

Augusztusban történt, hogy a Debreceni Egyetem díszpolgárává fogadta Vlagyimir Putyint, Oroszország elnökét. Ezellen akkor sokan, sokféle módon tiltakoztak: tanszékek és oktatók tettek közzé közleményeket és sokan magánszemélyként is megfogalmazták a véleményüket. Így tett az ügyfelünk, Barna Eszter is, aki az egyetem szociológia szakos hallgatója. Esztert emiatt az egyetem letiltotta a Facebook üzenőfaláról.

A plakáttépések régen és ma

A plakátok letépése ma komoly politikai állásfoglalás: legyen szó a Kormány  bevándorlás-ellenes, gyűlöletkeltő vagy a Magyar Kétfarkú Kutyapárt plakátjairól. Amikor a plakátok letépése a hírekben megjelenik, úgy tűnhet, mintha mindenki a politikai szimpátiája alapján ítélné meg a tépkedők felelősségét: a politikai ellenfél plakátját letépni hőstett, a számunkra szimpatikusak letépése viszont gazság. Mi is nyújtottunk jogi segítséget azoknak, akik kijavították vagy letépték a kék menekültellenes plakátokat. A Kétfarkú Kutyapárt plakátjainak önkormányzati szervezésben történő letépése kapcsán mégis azt állítjuk, hogy nem maradhatna jogkövetkezmények nélkül. Most akkor hogy is van ez? Ha egyetértünk a plakáttépőkkel, akkor felmentés jár, ha nem, akkor el kell őket ítélni?