Vége a látogatási és kijárási tilalomnak a szociális intézményekben

Bő egy év bezártság, fél év bizonytalanság és szabályozási káosz után úgy tűnik, a szociális intézmények – fogyatékos otthonok és idősotthonok – lakói újból találkozhatnak szeretteikkel.

Mint arról beszámoltunk, tavaly decemberben kaotikus állapotok alakultak ki a tömegintézmények látogatási rendjében, mert a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) akkor hatályos határozata tiltotta, az azt kiegészítő iránymutatása pedig megengedte, hogy a hozzátartozók látogassák rokonaikat. A szabályozási káosz miatt az NNK-hoz fordultunk, jelezve, hogy rendkívül fontos lenne biztosítani a hónapok óta bezárt idős és fogyatékos személyek részére a szeretteikkel való kapcsolattartást. A járvány elleni védekezés ugyanis nem az egyedüli szempont: figyelembe kell venni az ellátottak fizikai, mentális és pszichés egészségének, emberhez méltó életének megőrzését is. Csak annyira szabad korlátozni a kapcsolattartásukat gyermekeikkel, szüleikkel, testvéreikkel, más hozzátartozóikkal, amennyire az feltétlenül szükséges és elkerülhetetlen. Kértük az országos tisztifőorvost, hogy tisztázza a jogi bizonytalanságot és kötelezze az intézményeket, hogy tegyenek meg mindent a biztonságos érintkezés elősegítésére.

A tisztifőorvos azonban a válaszában csak megismételte a szabályozást, amely szerint továbbra is látogatási tilalom van és az intézményvezető döntésén múlik, hogy biztosítja-e a személyes kapcsolattartást a központi iránymutatás szerint – de ez nem kötelessége, hanem csak lehetőség.

A 2021. április 29-én kelt határozatában azonban végre feloldotta a tilalmat: mostantól a hozzátartozók védettségi igazolvány felmutatásával ismét látogathatják szeretteiket, a már beoltott, védettségi igazolvánnyal rendelkező lakók pedig járványügyi korlátozások nélkül elhagyhatják az intézeteket. A védettségi igazolvánnyal nem rendelkező lakók számára is nyitva áll az intézmények elhagyásának lehetősége, de nekik két negatív PCR tesztet kell bemutatni, ha 72 óránál tovább maradnak távol. A védettségi igazolvánnyal nem rendelkező látogatókra pedig a korábbi szabályok érvényesek: ha az intézmény tud biztosítani érintésmentes, biztonságos kapcsolattartási helyszínt, azzal élhetnek.

Arra biztatjuk tehát az érintettek hozzátartozóit, hogy a tisztifőorvos határozatára hivatkozva szerezzenek érvényt a látogatási lehetőségnek, illetve segítsék rokonaikat abban, hogy végre elhagyhassák az intézet falait a hosszú bezártság után. Elsősorban az intézményvezetővel célszerű egyeztetni, ennek kudarca esetén az ellátottjogi képviselő segítségét érdemes kérni a kapcsolattartás kikényszerítésére.

A koronavírus-járványhoz kapcsolódó jogi tudnivalókról készült tájékoztatónk itt érhető el, a bentlakásos intézményekre és fogyatékossággal élő emberekre vonatkozó szabályokat pedig itt gyűjtöttük össze.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Így nehezítette meg az állam, hogy megvédd magad a rossz döntésektől

Még kiszolgáltatottabb helyzetbe kerültek a hátrányos helyzetű, mélyszegénységben vagy fogyatékossággal élő emberek azzal, hogy közigazgatási ügyekben – például a gyerekkiemeléssel, vagy gondnoksággal kapcsolatos gyámhatósági eljárásokban, fogyatékossági ellátásokkal kapcsolatos ügyekben – már nem fellebbezhetnek a közigazgatási döntés ellen, hanem csak a bíróságon, perrel támadhatják meg a gyámhatóságok és más közigazgatási szervek döntéseit.

A gyermekkiemelés megelőzése pszichoszociális fogyatékossággal élő szülő esetén

Az alábbiakban pszichoszociális fogyatékossággal élő szülőknek szeretnénk segítséget nyújtani. Egyre gyakrabban kapunk segélykérő hívásokat olyan szülőktől, akik valamilyen pszichiátriai diagnózissal élnek. Éva története is ilyen.

Abszurd jogsérelem a pszichiátriákon: az ombudsman a Kormány beavatkozását sürgeti

Sérül a nem-önkéntes pszichiátriai gyógykezelés alá vont személyek hatékony jogorvoslathoz való joga - állapította meg beadványunk alapján az állampolgári jogok biztosa. A jelentés a sürgősségi és a kötelező gyógykezeléssel kapcsolatos több más problémára is felhívta a figyelmet.