Vége a látogatási és kijárási tilalomnak a szociális intézményekben

Bő egy év bezártság, fél év bizonytalanság és szabályozási káosz után úgy tűnik, a szociális intézmények – fogyatékos otthonok és idősotthonok – lakói újból találkozhatnak szeretteikkel.

Mint arról beszámoltunk, tavaly decemberben kaotikus állapotok alakultak ki a tömegintézmények látogatási rendjében, mert a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) akkor hatályos határozata tiltotta, az azt kiegészítő iránymutatása pedig megengedte, hogy a hozzátartozók látogassák rokonaikat. A szabályozási káosz miatt az NNK-hoz fordultunk, jelezve, hogy rendkívül fontos lenne biztosítani a hónapok óta bezárt idős és fogyatékos személyek részére a szeretteikkel való kapcsolattartást. A járvány elleni védekezés ugyanis nem az egyedüli szempont: figyelembe kell venni az ellátottak fizikai, mentális és pszichés egészségének, emberhez méltó életének megőrzését is. Csak annyira szabad korlátozni a kapcsolattartásukat gyermekeikkel, szüleikkel, testvéreikkel, más hozzátartozóikkal, amennyire az feltétlenül szükséges és elkerülhetetlen. Kértük az országos tisztifőorvost, hogy tisztázza a jogi bizonytalanságot és kötelezze az intézményeket, hogy tegyenek meg mindent a biztonságos érintkezés elősegítésére.

A tisztifőorvos azonban a válaszában csak megismételte a szabályozást, amely szerint továbbra is látogatási tilalom van és az intézményvezető döntésén múlik, hogy biztosítja-e a személyes kapcsolattartást a központi iránymutatás szerint – de ez nem kötelessége, hanem csak lehetőség.

A 2021. április 29-én kelt határozatában azonban végre feloldotta a tilalmat: mostantól a hozzátartozók védettségi igazolvány felmutatásával ismét látogathatják szeretteiket, a már beoltott, védettségi igazolvánnyal rendelkező lakók pedig járványügyi korlátozások nélkül elhagyhatják az intézeteket. A védettségi igazolvánnyal nem rendelkező lakók számára is nyitva áll az intézmények elhagyásának lehetősége, de nekik két negatív PCR tesztet kell bemutatni, ha 72 óránál tovább maradnak távol. A védettségi igazolvánnyal nem rendelkező látogatókra pedig a korábbi szabályok érvényesek: ha az intézmény tud biztosítani érintésmentes, biztonságos kapcsolattartási helyszínt, azzal élhetnek.

Arra biztatjuk tehát az érintettek hozzátartozóit, hogy a tisztifőorvos határozatára hivatkozva szerezzenek érvényt a látogatási lehetőségnek, illetve segítsék rokonaikat abban, hogy végre elhagyhassák az intézet falait a hosszú bezártság után. Elsősorban az intézményvezetővel célszerű egyeztetni, ennek kudarca esetén az ellátottjogi képviselő segítségét érdemes kérni a kapcsolattartás kikényszerítésére.

A koronavírus-járványhoz kapcsolódó jogi tudnivalókról készült tájékoztatónk itt érhető el, a bentlakásos intézményekre és fogyatékossággal élő emberekre vonatkozó szabályokat pedig itt gyűjtöttük össze.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Jogtudatosító tájékoztató prezi fogyatékos emberek segítőinek

A lenti prezit azért készítettük, hogy átlátható tájékoztatást nyújtsunk azokról a döntési helyzetekről, amelyekkel egy fogyatékos személy segítője (szülő, testvér, tanár, más professzionális segítők) szembesülhet egy fogyatékos ember élete során. Az életútba ágyazottan összegyűjtöttük a főbb döntési helyzetekkel kapcsolatos legfontosabb jogi információkat. A tájékoztató kitér az egyes témáknál a jogorvoslati lehetőségekre, amelyek befolyásolhatják az adott meghozandó döntést.

Félrevezette a minisztériumot az állami szociális intézetek fenntartója, amikor a munkaerőhiány miatt számonkérték

Bizonyítékunk van rá, hogy az állami szociális és gyermekvédelmi intézetek fenntartója, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) félrevezette a minisztériumot a bázakerettyei pszichiátriai otthont sújtó munkaerőhiányról. Rétvári Bence államtitkár képviselői kérdésre azt állította, hogy van elég dolgozó az otthonban. A valóság azonban az, hogy augusztus végén a jogszabályban előírthoz képest 38 százalékos volt a munkaerőhiány a bentlakásos intézetben. Úgy tűnik, az SZGYF mást mondott a minisztériumnak, mint ami a valóság, és ezzel a parlamenti képviselőket, illetve rajtuk keresztül a nyilvánosságot is félretájékoztatta.

Gondnoksági pereinkről írtunk a Fogyatékosság és társadalom folyóiratban

Egy téves szakértői vélemény miatt 12 éven át élt cselekvőképességet kizáró gondnokság alatt ügyfelünk. A pszichiáter mindössze öt percet szánt mentális állapotának felmérésére. Róla is írtunk a Fogyatékosság és társadalom folyóiratban, amelynek második lapszáma a fogyatékos emberek világnapján, december 3-án jelent meg.