Vége a látogatási és kijárási tilalomnak a szociális intézményekben

Bő egy év bezártság, fél év bizonytalanság és szabályozási káosz után úgy tűnik, a szociális intézmények – fogyatékos otthonok és idősotthonok – lakói újból találkozhatnak szeretteikkel.

Mint arról beszámoltunk, tavaly decemberben kaotikus állapotok alakultak ki a tömegintézmények látogatási rendjében, mert a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) akkor hatályos határozata tiltotta, az azt kiegészítő iránymutatása pedig megengedte, hogy a hozzátartozók látogassák rokonaikat. A szabályozási káosz miatt az NNK-hoz fordultunk, jelezve, hogy rendkívül fontos lenne biztosítani a hónapok óta bezárt idős és fogyatékos személyek részére a szeretteikkel való kapcsolattartást. A járvány elleni védekezés ugyanis nem az egyedüli szempont: figyelembe kell venni az ellátottak fizikai, mentális és pszichés egészségének, emberhez méltó életének megőrzését is. Csak annyira szabad korlátozni a kapcsolattartásukat gyermekeikkel, szüleikkel, testvéreikkel, más hozzátartozóikkal, amennyire az feltétlenül szükséges és elkerülhetetlen. Kértük az országos tisztifőorvost, hogy tisztázza a jogi bizonytalanságot és kötelezze az intézményeket, hogy tegyenek meg mindent a biztonságos érintkezés elősegítésére.

A tisztifőorvos azonban a válaszában csak megismételte a szabályozást, amely szerint továbbra is látogatási tilalom van és az intézményvezető döntésén múlik, hogy biztosítja-e a személyes kapcsolattartást a központi iránymutatás szerint – de ez nem kötelessége, hanem csak lehetőség.

A 2021. április 29-én kelt határozatában azonban végre feloldotta a tilalmat: mostantól a hozzátartozók védettségi igazolvány felmutatásával ismét látogathatják szeretteiket, a már beoltott, védettségi igazolvánnyal rendelkező lakók pedig járványügyi korlátozások nélkül elhagyhatják az intézeteket. A védettségi igazolvánnyal nem rendelkező lakók számára is nyitva áll az intézmények elhagyásának lehetősége, de nekik két negatív PCR tesztet kell bemutatni, ha 72 óránál tovább maradnak távol. A védettségi igazolvánnyal nem rendelkező látogatókra pedig a korábbi szabályok érvényesek: ha az intézmény tud biztosítani érintésmentes, biztonságos kapcsolattartási helyszínt, azzal élhetnek.

Arra biztatjuk tehát az érintettek hozzátartozóit, hogy a tisztifőorvos határozatára hivatkozva szerezzenek érvényt a látogatási lehetőségnek, illetve segítsék rokonaikat abban, hogy végre elhagyhassák az intézet falait a hosszú bezártság után. Elsősorban az intézményvezetővel célszerű egyeztetni, ennek kudarca esetén az ellátottjogi képviselő segítségét érdemes kérni a kapcsolattartás kikényszerítésére.

A koronavírus-járványhoz kapcsolódó jogi tudnivalókról készült tájékoztatónk itt érhető el, a bentlakásos intézményekre és fogyatékossággal élő emberekre vonatkozó szabályokat pedig itt gyűjtöttük össze.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

EU-s pénzekből betonozzák be a fogyatékos emberek jogsértő szegregációját

Miért fektet még mindig fogyatékos emberek intézeteibe az Európai Unió? A tagállamok jogsértő gyakorlatairól hoztak példákat fogyatékosságügyi szakértők és aktivisták az Önálló Életvitel Európai Hálózata (ENIL) szeptemberi online konferenciáján.

KISOKOS: Hogyan juss ki a zárt osztályról?

“2002-ben egy nyílt pszichiátriai osztályon voltam. Éjszaka zaklatottnak éreztem magam, és nem tudtam aludni. Nem akartam felébreszteni a szobatársaimat, így fel-alá mászkáltam a folyosón. A nővér rám szólt, hogy ha nem megyek vissza a szobába, akkor a figyelőbe küld. Nem tudtam, hogy a figyelő ugyanaz, mint a zárt osztály.”

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint Európában a felnőtt lakosság mintegy 27%-a küzdött valamilyen mentális nehézséggel csak az elmúlt évben. Az elérhető legfrissebb adatok szerint Magyarországon is több mint fél millió ember kap évente pszichiátriai/pszichológiai kezelést valamilyen egészségügyi intézményben. Még ennél is nagyobb azoknak a száma, akik problémáikkal magánúton, vagy egyáltalán nem fordulnak szakemberhez.


Három évig pereskedett, hogy végre felnőtt lehessen

Egyidősek vagyunk Gáborral. Lehetne az a srác a szomszédból, akivel kedvesen egymásra mosolygunk, ha találkozunk. De Gábor 3 éves kora óta intézetekben él, a közösségtől elzártan. S míg más fiatal 19 éves korában az érettségijét ünnepli és a felnőtt évekre készül,