Végeznek-e Magyarországon idegenrendészeti illetve menekültügyi eljárások során HIV-tesztet

A TASZ HIV/AIDS programja közérdekű adatigénylés segítségével igyekezett utána járni, hogy végeznek-e Magyarországon idegenrendészeti illetve menekültügyi eljárások során HIV-tesztet.

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal válaszlevele alapján fordultunk az ÁNTSZ-hez, mivel, mint a levélből kiderült: „mind az idegenrendészeti, mind a menekültügyi eljárások során a külföldiek HIV-szűrése kizárólag közegészségügyi indokkal történhet”.

 Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Hivatal először nem válaszolt közérdekű adatigénylésünkre, ezért bírósághoz fordultunk. A kitűzött tárgyalás előtt az ÁNTSZ végül ügyvédjén keresztül megválaszolta kérdéseinket.

Mind az ÁNTSZ, mind a BÁH válaszaiból az derült ki, hogy pontos adatokkal nem rendelkezik egyik intézmény sem, mert vagy nem gyűjtenek adatokat az ÁNTSZ laboratóriumok ilyen jellegű tevékenységéről, vagy idegenrendészeti nyilvántartásuk csak az elutasítás vagy kiutasítás tényét rögzítette, és az elrendelt közegészségügyi szűrésekre vonatkozó adatokkal nem rendelkeznek.

BÁH válaszlevél

ÁNTSZ 1. levél

ÁNTSZ 2. levél

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Decentralizáció: nem tudnak a gondozó helyek a rendeletmódosításról

Módosult a HIV-fertőzöttek gondozását és kezelését szabályozó rendelet, ám lassan 3 hónappal a módosítás hatályba lépése után a gondozó intézetek még nem hallottak róla, ezért sem szakmailag, sem technikailag nem készültek fel a betegek fogadására.

A TAJ-szám, mint személyazonosításra alkalmatlan adat – Hibás gyakorlat az OEK-nél

Közérdekű adatigénylésünkre – hogyan történik a HIV-fertőzöttek epidemiológiai jelentése – megdöbbentő választ kaptunk az Országos Epidemiológia Központtól.