Végeznek-e Magyarországon idegenrendészeti illetve menekültügyi eljárások során HIV-tesztet

A TASZ HIV/AIDS programja közérdekű adatigénylés segítségével igyekezett utána járni, hogy végeznek-e Magyarországon idegenrendészeti illetve menekültügyi eljárások során HIV-tesztet.

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal válaszlevele alapján fordultunk az ÁNTSZ-hez, mivel, mint a levélből kiderült: „mind az idegenrendészeti, mind a menekültügyi eljárások során a külföldiek HIV-szűrése kizárólag közegészségügyi indokkal történhet”.

 Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Hivatal először nem válaszolt közérdekű adatigénylésünkre, ezért bírósághoz fordultunk. A kitűzött tárgyalás előtt az ÁNTSZ végül ügyvédjén keresztül megválaszolta kérdéseinket.

Mind az ÁNTSZ, mind a BÁH válaszaiból az derült ki, hogy pontos adatokkal nem rendelkezik egyik intézmény sem, mert vagy nem gyűjtenek adatokat az ÁNTSZ laboratóriumok ilyen jellegű tevékenységéről, vagy idegenrendészeti nyilvántartásuk csak az elutasítás vagy kiutasítás tényét rögzítette, és az elrendelt közegészségügyi szűrésekre vonatkozó adatokkal nem rendelkeznek.

BÁH válaszlevél

ÁNTSZ 1. levél

ÁNTSZ 2. levél

Megosztás

Kapcsolódó hírek

AIDS világnapi üzenetek

A TASZ kisfilmje 2012 AIDS világnap alkalmából

December 1. AIDS világnap - VIDEÓ

December 1-jén idén is megemlékezik a világ az AIDS áldozatairól. Jelenleg világszerte több mint 30 millió HIV-pozitív van, és több mint 25 millióan haltak meg AIDS következtében. A TASZ 2009 november 30-án gyertyás megemlékezést tartott az Egészségügyi Minisztérium előtt, nézze meg az erről készült videót!