Vélemény egészségügyi miniszteri rendelet tervezetről

A TASZ véleményt írt a tizenhat éveseknek szervezett ingyenes teljes körű orvosi vizsgálat megvalósításával összefüggő egyes miniszteri rendeletek módosításáról szóló egészségügyi miniszteri rendelet tervezetéről.

A tervezet véleményezése során igyekeztük a jogalkotó figyelmét felhívni a betegjogokról szóló tájékoztatás fontosságára. Valamint kifogásoltuk, hogy a tervezet nem tesz különbséget a 16 éven aluliak és felüliek között a törvényes képviselő tájékoztatása tekintetében, míg az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény több ponton a nagykorúakéval azonos módon rendezi a 16. évüket betöltött kiskorúak jogait.

Emellett ismételten felhívtuk a jogalkotó figyelmét arra, hogy szükséges volna újra gondolni az egészségügyi törvény egyes rendelkezéseit, mert azok ellentmondásosan szabályozzák a nem cselekvőképesek jogait.

A tervezetben technikai módosítás miatt szükséges volt a 51/1997. NM rendelet 4. §-ában szereplő szabály újrafogalmazására, amely érinti az otthonszülés kapcsán kifejtett vélemények egyik alapvető pontját. Aggályosnak tartjuk, hogy a Minisztérium, amely az intézeten kívüli szülés minél előbbi szabályozására készül, említést sem tesz egy 2009 júliusában hatályba lépő rendeletben egy ilyen alapvető követelésről. A 2008 novemberében készített véleményünkben kiemeltük: „A magzat érdekének védelmében szükséges, hogy a születés után néhány nappal elvégzendő vizsgálatok az ő és édesanyja lehető legnagyobb kíméletével történjenek. Így az előírt vizsgálatokhoz szükséges mintavételt a szülést kísérő orvos vagy szülésznő a születés helyén végezhesse el, s csak ezek megvizsgálására kerüljön sor a háttérintézményben.” A tervezet azonban a vizsgálatok (például teljes fizikális vizsgálat, érzékszervek vizsgálata stb.) elvégzésére változatlanul és kizárólag a fekvőbeteg-gyógyintézetek különböző osztályait jelöli ki. Kívánatosnak tartottuk ezért, hogy a tervezet ne kizárólag a fekvőbeteg-gyógyintézeteket jelölje ki e vizsgálatok végrehajtására, hanem utaljon az intézeten kívüli szülés megalkotandó szabályaira is.

A tervezet szövege elolvasható itt, a TASZ véleménye pedig itt.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Elszakítják tőlem a gyerekemet, ha karanténba kerülök?

A karanténról készített tájékoztatónk rengeteg embert érdekelt, és noha igyekeztünk annyira részletesek lenni, amennyire csak tudtunk, valósággal záporoztak a kérdések. Ezeket válaszoljuk most meg.

"Utoljára mentem focizni"

Képzeld el, hogy hétvégén, mint évek óta mindig, elmész a barátaiddal focizni. Ez lesz az első alkalom, amikor a szétrúgott öreg stoplis helyett végre megvillanthatod az új cipődet, így különösen várod, hogy végre pályára vonulj. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, az új cipőtől vízhólyagod lesz. Tudod, hogy nem szabad piszkálni, ráadásul elég rosszul is néz ki, nagy és még vérzik is. Biztos, ami biztos alapon elmész a sürgősségire, ahol fertőtlenítik és bekötözik a lábad. Minden rendben, gondolod.

A TASZ bepereli az ÁNTSZ-t a kórházi fertőzések nyilvánosságáért

Arra hivatkozva, hogy döntés-előkészítő adatnak minősülnek, megtagadta az ÁNTSZ a TASZ közérdekűadat-igénylésének teljesítését, amelyben a TASZ a kórházi fertőzések számára kérdezett rá.