Barion Pixel TASZ | Vélemény egészségügyi miniszteri rendelet tervezetről

Vélemény egészségügyi miniszteri rendelet tervezetről

A TASZ véleményt írt a tizenhat éveseknek szervezett ingyenes teljes körű orvosi vizsgálat megvalósításával összefüggő egyes miniszteri rendeletek módosításáról szóló egészségügyi miniszteri rendelet tervezetéről.

A tervezet véleményezése során igyekeztük a jogalkotó figyelmét felhívni a betegjogokról szóló tájékoztatás fontosságára. Valamint kifogásoltuk, hogy a tervezet nem tesz különbséget a 16 éven aluliak és felüliek között a törvényes képviselő tájékoztatása tekintetében, míg az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény több ponton a nagykorúakéval azonos módon rendezi a 16. évüket betöltött kiskorúak jogait.

Emellett ismételten felhívtuk a jogalkotó figyelmét arra, hogy szükséges volna újra gondolni az egészségügyi törvény egyes rendelkezéseit, mert azok ellentmondásosan szabályozzák a nem cselekvőképesek jogait.

A tervezetben technikai módosítás miatt szükséges volt a 51/1997. NM rendelet 4. §-ában szereplő szabály újrafogalmazására, amely érinti az otthonszülés kapcsán kifejtett vélemények egyik alapvető pontját. Aggályosnak tartjuk, hogy a Minisztérium, amely az intézeten kívüli szülés minél előbbi szabályozására készül, említést sem tesz egy 2009 júliusában hatályba lépő rendeletben egy ilyen alapvető követelésről. A 2008 novemberében készített véleményünkben kiemeltük: „A magzat érdekének védelmében szükséges, hogy a születés után néhány nappal elvégzendő vizsgálatok az ő és édesanyja lehető legnagyobb kíméletével történjenek. Így az előírt vizsgálatokhoz szükséges mintavételt a szülést kísérő orvos vagy szülésznő a születés helyén végezhesse el, s csak ezek megvizsgálására kerüljön sor a háttérintézményben.” A tervezet azonban a vizsgálatok (például teljes fizikális vizsgálat, érzékszervek vizsgálata stb.) elvégzésére változatlanul és kizárólag a fekvőbeteg-gyógyintézetek különböző osztályait jelöli ki. Kívánatosnak tartottuk ezért, hogy a tervezet ne kizárólag a fekvőbeteg-gyógyintézeteket jelölje ki e vizsgálatok végrehajtására, hanem utaljon az intézeten kívüli szülés megalkotandó szabályaira is.

A tervezet szövege elolvasható itt, a TASZ véleménye pedig itt.

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.