Barion Pixel TASZ | Washingtonban járt a TASZ

Washingtonban járt a TASZ

Kapronczay Stefánia, a TASZ ügyvezető igazgatója ma részt vett a Carnegie Endowment for International Peace által szervezett beszélgetésen, Washingtonban. A nyilvános esemény témája a demokrácia és az emberi jogok magyarországi helyzete, illetve ennek regionális jelentősége volt.

Kapronczay az alapvető jogok, a demokratikus intézmények, valamint a jogállamiság magyarországi állapotáról számolt be. A kerekasztal-beszélgetésen résztvett még Krekó Péter, a Political Capital igazgatója és Andrej Nosko, az OSI Think Tank Alapjának program menedzsere.

A TASZ ügyvezetője elmondta, hogy az egyik legnagyobb probléma, hogy ma már alig van korlátja a kormányzati hatalomnak Magyarországon. Az előző kormányzati ciklus alatt a független intézmények jogkörei csökkentek, illetve a tisztségviselők kiválasztása során a kormány szempontjai érvényesültek egyedül. A demokráciában nélkülözhetetlen vita kiüresedett a parlamenti döntéshozatal során, illetve a médiaszabályok és a piac koncentrációja sem segíti a szabad információhoz jutást. A jogállamiság kiüresedését jelenti az, amikor az ország alkotmányát politikai érdekből többször is átírják, ahogyan az például az Alaptörvény esetében történt. Kapronczay beszámolt továbbá a független és a mindenkori hatalmat ellenőrző civil szervezeteket érintő vegzálásról, a kommunikációs támadásoktól a jogi alapot nélkülöző vizsgálatokig.

Kihívás, de egyben lehetőség is a helyzet arra, hogy a TASZ az emberi jogok eszméjét és a jogállamiság alapvető értékeit, illetve ezen keresztül a szervezet munkájának fontosságát egyre több polgárhoz jutassa el.

A washingtoni látogatás során Kapronczay Stefánia talákozott civil szervezetek vezetőivel, illetve az amerikai kormány képviselőivel is.

Az utat az Open Society Initiative for Europe finanszírozta. 

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.