Barion Pixel TASZ | Civilek és szabadság

Civilek és szabadság

A civil szervezetek mindig is a cselekvési szabadság élharcosai voltak. Az 1989-90-es rendszerváltás bekövetkezéséért is a pártokká összeálló civilek és a környezetük védelméért civilként fellépő állampolgárok tettek a legtöbbet. Az elnyomó rendszerekkel szemben csak az alulról szerveződés, bevonás, aktivizálás tud hatékony megoldásokat kínálni.

A civil társadalom rengeteg energiát rejt magában. De nehéz ezeket az energiákat megmozdítani, mert sokan nehezen hisznek abban, hogy a cselekvés tényleg számít. Minél absztraktabb egy ügy, aminek érdekében fel kellene lépni, annál nehezebb. A szabad szemmel is látható problémák viszont erősebben hatnak az állampolgárokra: egy megfontolatlan helyi építkezés, egy rossz helyre épített út, a kezeletlen hajléktalanság, az elrontott közvilágítás, egy kiirtani tervezett fasor, egy hiányzó buszjárat nagyon könnyen szolgálhat a szervezkedés alapjául. Sok-sok példa van már, ami hihetővé teszi, hogy ezekbe az ügyekbe akár már tucatnyi embernek is megéri beleállni és fellépni a közhatalommal szemben. Ezek az ügyek mozgatnak meg valódi társadalmi energiákat, amelyek ott rejlenek a mélyben.

Minden sikeres ügy, minden sikeres szervezkedés egy-egy rés a sérthetetlennek hitt hatalom pajzsán. Akik egy ilyen ügyet végigvisznek, azok nagyon gyakran egyben maradnak, mert megérzik, hogy ők a valódi társadalmi ellenhatalom. Ráadásul ezek a példák ragadósak: ha Gyálon meg tudták csinálni, akkor Vecsésen miért ne tudnák? Biztosak lehetünk benne, hogy lesz olyan, akinek ez eszébe fog jutni. Minél több sikeres ügy van, annál többen fognak hinni a saját erejükben.

A TASZ számos ilyen kezdeményezést támogat jogi tanácsokkal közérdekű adatok kikérésében, közérdekű bejelentés megtételében, demonstráció bejelentésében, szakmai anyagoknak jogi szempontokkal való kiegészítésében vagy akár az ismert jó gyakorlatok továbbadásában. Az itt bemutatott szervezetek és projektek csak ízelítőül szolgálnak ahhoz, hogy bemutassuk, milyen sokszínű az a magyar civil szektor, aminek erősödéséhez a TASZ is hozzájárul a jogsegélyező és tudásátadó tevékenységeivel. Reméljük, hogy ez az ízelítő felturbózza azoknak a társadalmi energiáknak a felszabadulását, amelyek mindenhol ott rejlenek az országban. Ez biztosan közelebb visz mindannyiunkat ahhoz, hogy szabadabban és jobban éljünk együtt Magyarországon.

Eleven Gyál

videó
Az Eleven Gyál az ivóvíz minősége kapcsán mutatja meg és mondja ki, hogy “ha valami nem tetszik, ha valami jobb lehet, akkor tegyünk érte!”

AVM Pécs

videó
A Város Mindenkié Pécs videójában az egyik szervező a lakhatási szegénységben élők kapcsán mutat rá, hogy mekkora energiák rejlenek egy városban és hogy a város lakossága nem egy megoldandó probléma, hanem erőforrás!

Üllő Te Vagy!

fotóriport
Az Üllő Te Vagy! Egyesület civil szerveződésként azért jött létre, hogy képviselje a településen élők érdekeit azokkal szemben,akiknek ez a kötelessége lett volna.

A három civil szervezettel készül vizuális bemutató része a Reclaim Our Civil Space! című projektnek, mely Izland, Liechtenstein és Norvégia támogatásával valósul meg az EEA and Norway Grants Fund for Regional Cooperation (EGT/Norvég Regionális Együttműködési Alap) pályázatán keresztül. A projektet megvalósító szervezetek:

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.