Barion Pixel TASZ | Genetikai adatvédelem Magyarországon

Genetikai adatvédelem Magyarországon

A hatályos magyar jogszabályok közül az egészségügyi adatvédelmi törvény és az adatvédelmi törvény különleges adatokra vonatkozó rendelkezései, továbbá az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény egyes szakaszai védik a genetikai adatainkat. E három jogszabály szabályozási rendszerébe azonban igen nehezen illeszthetők be a genetikai adatok. A három jogszabály eltérő szabályozási megoldásokat használ és nem egyértelmű, hogy egyes kérdésekben közülük mely rendelkezéseket kell alkalmazni.

1. 2004 tavaszán a Humán Genetikai Bizottság szakmai koncepciót dolgozott ki a személyes genetikai adatok védelméről, a genetikai kutatásokról, teszt- és szűrővizsgálatokról, valamint a biobankokról szóló törvényjavaslathoz. A TASZ a koncepciót 2004 április végén véleményezte.

2. A minisztérium a koncepció és az arra beérkezett vélemények alapján készítette el a törvénytervezet első változatát 2004 szeptemberére. A törvénytervezetet szintén véleményeztük.

3. Az őszi törvénytervezetet a minisztérium átdolgozta, és az új szöveget 2004 decemberében készítette el, a második szövegváltozatra 2005 januárjában adtunk véleményt.

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.