Barion Pixel TASZ | Genetikai adatvédelem

Genetikai adatvédelem

A genetikai adatvédelem az adatvédelmen belül egy frissnek mondható terület. Ugyan a genetika tudománya több mint évszázados, és az emberi örökítőanyagok vizsgálata is több évtizedre tekint vissza, azonban a genetikai vizsgálatok nagy száma és a vizsgálatok fejlettsége indokolttá tette, hogy a vizsgálattal érintett személyek adatainak védelmét jogszabályi szinten rendezzék.

„A megélénkülő genetikai kutatásoknak köszönhetően a genetikai vizsgálatok a klinikai diagnosztika mindennapos részévé váltak, hiszen a biológiai mintákból fontos következtetések nyerhetők az érintett személy és bizonyos esetekben családtagjai egészségi jellemzőire, sőt a jövőben valószínűsíthető betegségeire is.” (Humán Genetikai Bizottság)

Természetesen, amióta létezik adatvédelmi jog, a genetikai adatokat is ezen jogterület szabályai védik, azonban az egyes személyek genetikai adatai speciális védelmet igényelnek. Az Európai Unió egyes országaiban már megszülettek a genetikai adatokat védő jogszabályok, Magyarországon 2005-re várható a genetikai adatok védelméről szóló törvény megalkotása.

Genetikai adatvédelem Magyarországon
Genetikai adatvédelem Európában
Az Európai Bizottság által 2004-ben összehívott konferencia
Art.29 Data Protection Working Party
Az UNESCO bioetikai oldala
Oviedói Egyezmény az emberi jogokról és a biomedicináról

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.