Barion Pixel TASZ | Homo- és transzfób propagandatörvény – munkáltatóknak

Homo- és transzfób propagandatörvény - munkáltatóknak

Ha munkáltatóként azt szeretnéd, hogy minden kollégád tudná, hogy számodra ugyanolyan értékesek és ezt az üzenetet a társadalmi felelősségvállalás részeként fontosnak látod a széleskörű nyilvánosság előtt is képviselni, kérdéses lehet, hogy az új szabályok mellett erre van-e lehetőséged és számíthatsz-e valamilyen jogkövetkezményre, ha felvállalod az álláspontodat.

Van lehetőséged LMBTQ+ kollégáid felé egyértelművé tenni, hogy kiállsz az egyenlőség mellett?

Igen! Az új szabályok lényege, hogy nem lehet kiskorúak számára elérhetővé tenni olyan tartalmat, amely „a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, valamint a homoszexualitást népszerűsíti, jeleníti meg.” Ha munkáltatóként kizárólag nagykorúakat foglalkoztatsz, a cégen belüli kommunikáció még a szabályok lehető legszigorúbb értelmezése esetén sem lehet törvénybe ütköző, tehát az egyenlőség mellett a cégen belül bármilyen korlátozás nélkül, szabadon kiállhatsz.

Hogyan juttathatod célba ezt az üzenetet a nyilvános térben?

Mivel az új szabályok a „születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, valamint a homoszexualitást népszerűsítő, illetve megjelenítő tartalmak” kiskorúak számára történő elérhetővé tételét tiltják, kérdéses lehet, hogy például a közösségi médiában, amit kiskorúak is használnak, kiállhat-e egy cég az LMBTQ+ emberek jogai mellett. A szabályok egyáltalán nem definiálják, hogy mit jelent a „megjelenítés”, illetve a „népszerűsítés”, úgyhogy kérdéses, hogy az egyenlőség fontossága melletti elkötelezettség kinyilvánítása megfelel-e ezeknek a fogalmaknak. Még ha meg is felel azonban: a szabály semmilyen következményt nem fűz a megsértéséhez, tehát nincs jogi kockázata közösségimédia-felületeken kommunikálni LMBTQ+ témákról.
Végső soron annak megítélésénél, hogy mi fog a „homoszexualitás megjelenítése” vagy a „népszerűsítés” fogalma alá tartozni, az lesz a fontos, hogy a hétköznapok során milyen tartalommal telik meg a szabályozás, ebben pedig mindnyájunknak felelősségünk van. A törvény azzal okozná a legnagyobb károkat, ha magunk kezdenénk önként betartani az értelmezhetetlen passzusait. Ezért tartjuk fontosnak, hogy a szabály ne vezessen öncenzúrához, vagyis például a munkáltatók ne korlátozzák a kommunikációjukat ezen a téren valamilyen bizonytalan és nem is túl valószínű következménytől tartva.

Milyen jogkövetkezményekre számíthatsz?

A törvény nem fűz szankciókat a munkáltatók esetében is értelmezhető szabályok megsértéséhez, tehát semmiféle jogkövetkezménytől nem kell tartani, akár a munkavállalók felé, akár a nyilvánosság előtt állsz ki az egyenlőség fontossága mellett.

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.