Barion Pixel TASZ | Kórházi fertőzések kampány – 2017

Kórházi fertőzések kampány

2017

Mindannyian tapasztaljuk, mekkora bajok vannak a magyar egészségügyben. Az orvosokból, ápolókból óriási hiány van, burjánzik a hálapénz, heteket kell várni egy CT-re, nincs wc papír. A kórházakban pedig sokszor olyan fertőzéseket lehet elkapni, amik alig-alig gyógyíthatók és sokszor halálhoz vezetnek.

A kampány során panaszokat gyűjtöttünk, amiket az (azóta megszűnt) ÁNTSZ felé továbbítottunk. Megtörtént esetek bemutatásával egyértelműen jelezhettük az ÁNTSZ-nek, hogy hol és milyen ellenőrzést kellene lefolytatnia. Mivel más jogi lehetőségünk nem volt, így szerettük volna elérni, hogy egy állami szerv járjon utána, nem történnek-e szabálytalanságok a kórházakban.

Emellett adatigénylésekkel igyekeztünk képet alkotni arról, hogy minden intézmény teljesíti-e azokat a feltételeket, amiket a szabályok előírnak. Ha valamelyik kórház nem felel meg a minimális feltételeknek, nem működhet. Elméletben. Az egészségügy jelen állapota alapján azonban meglepő lenne, ha minden intézmény az előírásoknak megfelelően működne. Ez viszont azt jelenti, hogy bizonyos kórházak nem kaphatnának működési engedélyt, az ÁNTSZ mégis megadja nekik.

TÖRTÉNETEK

A szegény lány és a kórházi fertőzés
Péter története kórházi fertőzések
Úgy kiabált velem a nővérke, mintha én tehettem volna a fertőzésről

Ez csak pár, a számos történet közül, amit 2017-es felhívásunkra osztottak meg velünk a kórházi fertőzésben érintettek. Arra szerettük volna felhívni a figyelmet, hogy évente többen halnak meg kórházi fertőzésben, mint autóbalesetben.

Évek óta foglalkozunk már a kórházi fertőzések témájával. Azt szeretnénk elérni, hogy vizsgálják ki a kórházi fertőzéses eseteket. Hogy lehet az, hogy tömegek fertőződnek meg a kórházakban, mégsem változik semmi? 2017-ben a panaszok beküldésével rámutattunk: az állami szervek felelőssége, hogy fellépjenek a szabálytalanul működő kórházakkal szemben.

Kampányunkat 2018-ban is folytattuk, amikor kórházak előtt jogi tanácsadást adtunk, és petíciót indítottunk azért, hogy hozzák nyilvánosságra a kórházi fertőzések adatait, intézményekre lebontva, közérthető formában. A mostani jelentések ugyanis a szakmának, és nem a nagyközönségnek szólnak, így lehetetlen valós képet kapni a fertőzések alakulásáról.

Javaslatokat küldtünk az NNK-nak arról, hogy szerintük hogyan és mit lenne érdemes a kórházi fertőzésekről kommunikálni. „A betegeket nemcsak a számok érdeklik, hanem az is, hogy végtére is mik ezek a kórházi fertőzések, mit kell tudni róluk, mennyi az esély, hogy meggyógyulnak, ha elkapták, és ők maguk mit tehetnek ellenük” – mondta Asbóth Márton, Magánszféra projektünk vezetője. „Bízunk benne, hogy az NNK-ban nyitott fülekre találnak a javaslataink és hamarosan hiteles, közérthető információk lesznek elérhetők a kórházi fertőzésekről” – tette hozzá.

A KAMPÁNY UTÁN

Végül bíróságon kellett megküzdöttünk azért, hogy ráirányítsuk a figyelmet a problémára. Évekig pereltük az EMMI-t, hogy hozzák nyilvánosságra a kórházi fertőzéses adatokat. A Kúria 2019-ben döntött úgy, hogy a minisztériumnak át kell adnia a fertőzésekre vonatkozó statisztikákat.

16x9
16x9
16x9
Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.