Barion Pixel TASZ | Kormány

Kormány

A Magyar Köztársaság Kormányára az adatvédelmi törvény éppúgy vonatkozik, mint a közigazgatás bármely más szervére. Ha valaki a Kormánytól közérdekű adatokat kér, azonban könnyen korlátokba ütközhet, mivel a Kormány tevékenységének jelentős része államtitoknak minősül. Az államtitkok esetében pedig a magyar állam fontos érdekeinek védelmében nem érvényesülhet a közérdekű adatok megismeréséhez való jog. Így akit a Kormány tevékenysége mélyebben érdekel, mint, amit a médiából és a Miniszterelnöki Hivatal honlapjáról kiderül, az hamar rá fog bukkanni az államtitokról és a szolgálati titokról szóló 1995. évi LXV. törvény 1. számú mellékletére, amely az államtitokköri jegyzéket tartalmazza.

Eszerint: „A Kormány és az ügyrendje alapján létrehozott testület működésével összefüggő döntés-előkészítő, belső használatra készült adat, valamint az e testületek üléseiről készült összefoglaló, emlékeztető vagy jegyzőkönyv.
Az államtitokká minősítés leghosszabb érvényességi ideje: 50 év.”

A kormányzati titkolózás 1999 óta nem enyhült, csak annyi engedményt tettek az utóbbi időkben, hogy a már lezajlott kormányülésekről minimális információt honlapjukon közzé tesznek. Ugyan az Alkotmánybíróság 12/2004. (IV. 7.) határozatában kimondta, hogy „a „döntés-előkészítéssel összefüggő”, illetve „belső használatra készült” adatok köre bizonytalan, s ezeknek a határozatlan fogalmaknak az alkalmazása a közérdekű adatok nyilvánosságát érintő önkényes korlátozást eredményezhet”, de a törvényhozó ezidáig nem tartotta szükségesnek a titoktörvény módosítását.

A kormányülések nyilvánosságával kapcsolatban nyílt levélben fordultunk 2004 őszén a miniszterelnökhöz. Levelünkre a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter válaszolt, de érdemben nem reagált a felhívásunkra.

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.