Barion Pixel TASZ | Közterület-felügyelet

Közterület-felügyelet

A közterület-felügyeletnek a rendőrségtől eltérően nincsen törvényi felhatalmazása arra, hogy képfelvevő berendezéseket szereljen fel, ill. működtessen. A rájuk vonatkozó törvény szerint ugyan készíthetnek kép- és hangfelvételeket, de csak az intézkedés vagy az eljárás szempontjából lényeges környezetről és körülményről. Egy folyamatosan működő fix kamera pedig ennél nagyságrendekkel több adatot rögzít, azaz törvényesen egy közterület felügyelő egy fényképezőgépet vagy egy kézi kamerát használhat. Nincs is ennél többre szüksége, amikor egy illegális szemét lerakás vagy egy közlekedési szabálysértés elkövetőjével szemben gyűjt bizonyítékot.

A közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvény

„7. § (1) A felügyelő a jogszabályban meghatározott feladatainak ellátása érdekében rendszeres, illetőleg folyamatos hatósági ellenőrzést végez illetékességi területén.
(2) A felügyelő az intézkedéssel érintett személyről, az intézkedés vagy az eljárás szempontjából lényeges környezetről és körülményről, tárgyról kép- és hangfelvételt készíthet, amely kizárólag az adott eljárásban, jogszabály előírásai szerint használható fel.
(3) Ha a kép- és hangfelvételen rögzített cselekmény miatt nem indult eljárás, a kép- és hangfelvételt legkésőbb a felvétel készítésétől számított hat hónap elteltével meg kell semmisíteni.

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.