Barion Pixel TASZ | Miért legyél forrás?

Miért legyél forrás?

Mit jelent a forrásvédelem?

A nyilvánosság ereje az, amitől a közhatalom a legjobban tart. Ha a hatalomgyakorlás a polgárok szeme előtt történik, megmutathatja a hatalom természetét, azt, hogy miért és miként születnek meg egyes döntések. Ennek bemutatása a mindenkori független sajtó egyik legfőbb feladata. Ehhez azonban nem elég csak az újságírók munkája: a te segítségedre is szükségük van.

Magyarországon már hosszú ideje sokan félnek beszélni a sajtónak, attól tartva, hogy bajba kerülhetnek például a munkahelyükön. Azonban a jog és a sajtóetika hatékonyan védi mindazokat, akik értékes információkat adnak át a sajtónak. Sajtóetikai alapszabály, hogy a sajtónak információt átadó személy inkognitóját meg kell őrizni, ha azt kéri. A jogi szabályozás célja pedig a sajtószabadság védelme és az, hogy segítse az újságírók munkáját.

Azért hoztuk létre ezt az oldalt, hogy te is lásd, bátran hozzájárulhatsz ahhoz, hogy egy-egy közügyben tisztában lássunk, mert a jog melletted áll, és az újságíróval együtt téged is véd!

16x9

Hogyan lehetsz forrás?

Először is keress egy megbízható sajtóterméket! Az interneten ma már bárki szabadon publikálhatja gondolatait anélkül, hogy ehhez engedélyre, bejelentésre vagy más hatósági eljárásra lenne szükség. De elsősorban csak azokat a lapokat, portálokat tekinthetjük megbízhatónak, amiket nyilvántartásba vetettek a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál.

Mi védi meg a forrásokat?

A források védelme a szakmai elvárásoknak eleget tevő újságírók esetében etikai, morális kérdés – tehát akkor is be kellene tartaniuk ezen szabályokat, ha semmilyen jogszabály nem védené a forrásokat. De ezen felül jogszabályok is védik az újságírók forrásait, ezeket az alábbi cikkben szedtük össze.
Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.