Barion Pixel TASZ | Mit tehetnek a szerhasználók?

Mit tehetnek a szerhasználók?

Pakk a zsebben - Mire számíts, ha megfognak kevés droggal?

Írásunkkal abban szeretnénk segíteni, hogy megismerd a csekély mennyiségű kábítószer miatt indítható eljárások menetét. Célunk az, hogy ha hasonló helyzetbe kerülsz, megfelelő döntésekkel biztosítsd az ügy számodra lehető legkedvezőbb végkimenetelét.

A kiadvány flyerében beavatunk a lehetséges eljárások folyamatába az igazoltatástól az előállításon át a kihallgatásig. Külön fejezetet szentelünk az elterelés igénybevételének, valamint kifejtjük az egyes szerek mennyiségi határértékeit.

A flyer nyomtatott verzióját különböző rendezvényeken, fesztiválokon szerezheted be, vagy írj a tasz@tasz.hu-ra.

Hogyan csökkentsd a szerhasználattal járó kockázatokat?

Veszélytelen szerhasználat nem létezik. Aki kábítószert fogyaszt, az kockázatot vállal, ezek az egészségügyi és más természetű kockázatok azonban csökkenthetők.

1. Szerezz jogi ismereteket!

Magyarországon a kábítószerek birtoklását és fogyasztását tiltja a törvény. A kábítószer-fogyasztásnak a gyanúja is büntetőeljárást von maga után, ezért nagyon fontos, hogy  ha illegális szereket használsz vagy ezt fontolgatod, lásd tisztán a jogi kockázatokat. Ahhoz, hogy megismerd a jogaid és megtudd, hogy milyen lépései vannak a kábítószer birtoklásáért indított eljárásoknak, nézd át Pakk a zsebben című kiadványunkat! (fent)A kiadványból azt is megtudhatod, hogy mi minősül egyáltalán illegális szernek, ami nagyon fontos kérdés, mivel nem minden kábító hatású anyag tekinthető jogi értelemben kábítószernek.

2. Gondolkozz, mielőtt döntéseket hozol!

Gondold végig, hogy miért fogyasztanál drogot! Pusztán kíváncsiságból, mert sokan kipróbálják és jó élményekről számolnak be? A szerhasználatnak az élménykereséstől az öngyógyításig sokféle célja lehet. Tudnod kell azonban, hogy ha a problémáid miatt használsz kábítószert, nagyobb eséllyel válhatsz függővé. Ha pedig mentális zavarral küzdesz, vagy a családodból valaki érintett ebben, akkor ezek a problémák a drogok használatával előjöhetnek, illetve súlyosbodhatnak.

3. Védd az egészséged!

A kábítószerek fogyasztása az egészségi állapot szempontjából mindenképpen rizikó. Ennek mértéke számos dologtól függ, mint például az általános fizikai és mentális állapotod vagy a szerhasználat gyakorisága és az egészséged megőrzése érdekében tett lépések. Ha például kannabiszt vagy hasist fogyasztasz, érdemes kerülnöd a dohánnyal keverést, hogy megőrizd a tüdőd egészségét. Ha injektálva használsz drogokat, javasoljuk az ártalomcsökkentő szolgáltató igénybevételét, ahol például steril tű is rendelkezésedre állhat a fertőzések elkerülése végett.

4. Tudd, hogy mit használsz! Válassz alacsonyabb dózist!

Fontos, hogy előzetesen tájékozódj arról, hogy milyen szert készülsz használni. És itt van egy újabb rizikó: illegális beszerzés esetén sosem tudhatod biztosan, hogy a hozzád került növényi törmelék, tabletta vagy por valójában mit tartalmaz és milyen arányban. Ha van rá lehetőséged, érdemes bevizsgálnod, hogy mi került hozzád (az ecstasy tablettát pl EZ-test használatával). Sose használj elsőre sokat (közepes vagy nagy mennyiséget), mert nem tudhatod előzetesen a hatóanyagtartalmat.  Emlékezz – a kevesebb több! Tapasztalatlan fogyasztóként kerüld az újabb dózisok fogyasztását egy este alatt.

5. Lehetőleg ne keverd a drogokat!

Az egyes drogok együttesen használva felerősíthetik egymás hatásait. Két stimuláns szer (például amfetamin és kokain) keverése könnyebben vezethet túlhevüléshez és szívritmuszavarhoz, míg két nyugtató, depresszáns szer keverése (például alkohol és heroin) ájuláshoz és légzésgyengüléshez vezethet. Két különböző típusú szer használatával pedig eltérő hatásokat gyakorolsz az idegrendszeredre, ami nem kívánt hatásokhoz és mellékhatásokhoz vezethet. Az alábbi táblázatban megnézheted, hogy az egyes szerek keverése általában mennyire kockázatos.

6. Kerüld a fertőzésveszélyt!

Ha injektálva használsz drogokat, ne oszd meg az injektáló eszközöket és ne használj más által már használt eszközt, mert akár Hepatitis C és HIV vírussal is megfertőződhetsz. Ha orrba szívsz drogot, ne oszd meg és ne használj mástól kapott szívószálat vagy más szippantáshoz alkalmas eszközt, mert ez is fertőzésveszélyes. 

7. Legyen melletted valaki, akiben megbízol!

Ne használj drogokat egyedül! Mindig legyen melletted egy barát, akivel megosztod, hogy mit és mennyit fogyasztottál, mert ez vészesetben fontos információ lehet. Közöld a barátoddal, ha rosszul érzed magad vagy ha csak egy kis pihenésre van szükséged.

8. Pihenj és levegőzz! Kerüld el a kiszáradást!

Ha stimuláns szereket használsz, vagy ha táncos eseményen veszel részt, mindig figyelj a pihenők beiktatására. A több órás táncolás kiszáradáshoz és túlhevüléshez vezethet. A mentőknek a zenés rendezvényeken leggyakrabban ilyen esetek miatt kell ellátást nyújtaniuk. Ha stimuláns szert használsz, óránként igyál meg fél liter vizet vagy sportitalt és időről-időre iktass be pihenést és levegőzést. Gondoskodj róla, hogy a környezetedben mások is így tegyenek.

9. Töltődj fel energiával!

Emlékezz, hogy a szervezetednek szüksége van vitaminokra, tápanyagokra, kellő folyadékra és megfelelő mennyiségű alvásra a zavartalan működéshez. Gondoskodj a megfelelő mennyiségű étkezésről és alvásról a szórakozás előtt és után is.

10. Ha szexuálisan aktív vagy, gondoskodj a védekezésről!

Baráti társaságban, nyugodt környezetben vagy szórakozás közben könnyen kerülhetsz szexuális kapcsolatba. Fontos, hogy gondoskodj a szexuális úton terjedő fertőzésekkel szembeni védekezésről és a fogamzásgátlásról. 

11. Figyelj a barátaidra, vészhelyzetben nyújts segítséget!

Ha tudsz arról, hogy egy barátod drogot fogyasztott, időről-időre győződj meg róla, hogy mind fizikailag, mind mentálisan megfelelő állapotban van. Ha úgy látod, hogy túl sok alkoholt vagy drogot fogyasztott, maradj vele, amíg kitisztul, kísérd haza és figyelj rá, hogy ne fogyasszon több drogot. Ha rosszullét miatt azonnali beavatkozásra van szükség kérj segítséget! Ha drogfogyasztás miatti rosszulléthez hívsz mentőt, a rendőrség nem jöhet ki, mert a mentős titoktartási kötelezettsége miatt nem értesítheti őket.

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.