Barion Pixel TASZ | Mit tehetnek a szülők?

Mit tehetnek a szülők?

Szülőként a legfőbb feladatod biztonságot nyújtani a gyerekednek. Törekedned kell arra, hogy azokban a helyzetekben, amikor csak önmagára számíthat, olyan döntéseket hozzon, ami a legnagyobb biztonságot nyújtja a számára. Abban minden drogokkal foglalkozó szakember egyetért, hogy a legbiztonságosabb döntés egyáltalán nem kipróbálni a drogokat. Azonban érdemes azzal is számolnod, hogy minden szándékod ellenére a gyermeked kísérletezni fog a drogokkal. Ha a kipróbálást nem is tudod biztosan megelőzni, lehetőséged van olyan tanácsokat és biztonságot nyújtó hátteret biztosítani, ami jelentősen csökkenti a kockázatokat.

Útmutatónkban Marsha Rosenbaum, PhD Safety First: A Reality-Based Approach to Teens and Drugs című kiadványát vettük alapul. Mióta bizonyítottá vált, hogy az USA-ból származó, „Csak mondj nemet” üzeneten alapuló gyakorlat nem működik, egyre több iskola alkalmazza ezt a megközelítést.

Értsd meg! A kamaszkori droghasználat háttere

Ahhoz, hogy szülőként közelebb kerülj a számodra talán idegen droghasználat okaihoz és természetéhez, érdemes kontextusba helyezni a jelenséget és megnézni, hogy milyen közegben nőnek fel a mai tizenévesek. A kormány drogmentes üzenetével párhuzamosan egy olyan világban élünk, ahol az ünneplés, a kikapcsolódás, az energia fokozása, a fájdalomcsillapítás vagy éppen a hangulatjavítás és az alvás segítése szervesen összefonódott a különböző szerek használatával. Egy átlagos fiatal nap, mint nap találkozik az alkoholos és koffeintartalmú italok, valamint a gyógyszerek használatával és fogyasztásra ösztönző reklámjaival. Ha ehhez hozzávesszük a nemzetközi szerhasználati tendenciákat, a kortársak hatását és a kamaszkori kockázatkeresést, akkor egyáltalán nem csodálkozhatunk azon, hogy a legfrissebb felmérés szerint nagyjából minden negyedik magyar kipróbált már valamilyen tiltott szert. A 16 éves korosztály több mint fele fogyasztott alkoholt a felmérést megelőző hónapban, amivel még csak nem is lógunk ki az európai országok sorából.

Nyújts biztonságos hátteret!

A tinédzserek saját döntéseket hoznak az alkohol, a kannabisz és más drogok kipróbálásáról és használatáról, csakúgy, mint a felnőttek. Olykor rossz döntéseik születnek, mint ahogyan bárki másnak. Éppen ezért nem elegendő pusztán a kipróbálás megelőzésére fókuszálni és a teljes absztinencia megtartására törekedni. A „mondj nemet” egyoldalú üzenetével olyan helyzetbe kerülhetsz, hogy nem tudsz mit mondani a gyerekednek, amikor a legnagyobb szüksége lenne az iránymutatásodra. Így a kockázatok és a következmények csökkentéséhez sem tudsz hozzájárulni. A riogatás, a túlzó és téves információk – amelyek nem esnek egybe a tinédzserek saját tapasztalataival – ellenállást és a bizalom elvesztését válthatják ki. A biztonságot kell előtérbe helyezned abban az esetben is, ha gyereked minden szándékod ellenére kísérletezésbe fog. A fő feladatod ezért a kölcsönös bizalmon alapuló háttér megteremtése és a hiteles információk nyújtása.A kamaszok képesek a racionális gondolkodásra. Noha a döntéshozatali képességük még fejlődésben van, képesek felelősséggel tekinteni önmagukra és nem céljuk tönkretenni az életüket vagy az egészségüket. Többségük éppen azért igényli a valós tényeket, hogy felelősségteljes döntéseket hozhasson.Mindig lesznek olyanok, akik a kockázatvállalás mellett döntenek. Ha a gyereked fogyasztása túlmutat a kipróbáláson, akkor a reális célod az lehet, hogy megmaradjon az alkalmi használatnál és ismerje fel a felelőtlen hozzáállást a fogyasztás helye, ideje és dózisa tekintetében. Tisztában kell lennie a droghasználat lehetséges jogi következményeivel is, ami Magyarországon kifejezetten szigorú. A kábítószerek átadása, közös fogyasztása (akár egy slukk erejéig is körbeadva a füves cigarettát) a magyar törvények szerint terjesztésnek minősül!

Hogyan beszélj a gyerekeddel a kábítószerekről?

Hallgasd meg!

Első lépésként alkoss képet arról, hogy gyereked hogyan áll a kábítószer-használathoz. Ez nagyban segíthet a reakciód átgondolásában. Számos spontán lehetőség nyílik egy ilyen beszélgetés kezdeményezésére, például a filmekben, TV műsorokban vagy dalokban megjelenő drogfogyasztás kapcsán. Ha ítéletmentes tudsz maradni, akkor jó eséllyel kíváncsi lesz a véleményedre és az útmutatásodra. Mondd, hogy szabadon beszélhet minden gondolatáról. A legnagyobb kihívás az, hogy meghallgasd, és igény esetén próbálj meg segíteni, kioktatás és ítélkezés nélkül. Ha felháborodsz és büntetéssel fenyegetőzöl, azzal elvágod az őszinte beszélgetés esélyét. Azt se feledd, hogy a tanácsaidra akkor lesz a legnyitottabb, amikor ő kéri tőled! Lehet, hogy olyan élményeket fogsz megismerni, amiről a legszívesebben nem tudnál. De légy hálás, ha gyereked megosztja ezeket a tapasztalatokat, mert ez azt jelenti, hogy bizalmat teremtettél.

Szerezz ismereteket!

Egy drogokkal kísérletező kamasz szülőjeként felelősséged, hogy alapfokú jártasságú ismereteket szerezz az alkohol és más drogok élettani, pszichológiai és szociális hatásairól. Tudj meg többet a fiatalok számára elérhető drogokról, de ügyelj arra, hogy forrásaid tudományosan megalapozottak és kiegyensúlyozottak legyenek. Állj kritikusan azokhoz a forrásokhoz, amelyek nem térnek ki egyidejűleg a kockázatokra és az előnyökre is. Emellett érdemes lehet megismerkedned a tizenéves kultúrával akár újságok vagy internetes oldalakon keresztül. Tudd meg, hogy miket néz és kiket követ a gyereked és ismerkedj meg velük te is.

Teremts bizalmat és biztonságot!

Minthogy a drogokkal kapcsolatos őszinte beszélgetés nem nyújthat önmagában teljes védelmet, érdemes foglalkozásokat tervezni a tinédzsereknek, különös tekintettel az iskolát követő délutáni órákra, amiket sokan felügyelet nélkül töltenek. Az a kamasz, aki több foglalkozáson vesz részt ebben az idősávban, kisebb eséllyel használ drogokat. Az olyan iskolán kívüli programok, mint a sport, a művészetek, a dráma és az egyéb kreatív tevékenységek egyaránt jó választás lehetnek. A leghatékonyabb védelmet azonban a bizalmi kapcsolatok jelentik. A kamaszok számára fontos az őszinteség, mert ahogy a szülő gyakran felismeri, ha a gyerek nem mond igazat, a tizenévesek is átlátnak a felnőttek terelésein, féligazságain. A tapasztalatok szerint a szülővel vagy más, tekintélynek örvendő felnőttel ápolt bizalmi kapcsolat lehet a legerősebb elem a problémás droghasználat elkerülésében. És az elveszített bizalmat nehéz visszanyerni. A gyerekednek tudnia kell, hogy a hozzá közel álló felnőttek számára a legfontosabb a biztonsága, és hogy van valakije, akihez segítségért fordulhat. Ha nehéz vagy veszélyes helyzetbe kerül, akkor tudnia kell, hogy azonnal a segítségére leszel.

Segíts a vészhelyzetben!

Fontos tudnod, mit tegyél, ha a gyereked alkoholtól más drogtól rosszul lesz. Bár a szülők többsége legszívesebben nem is gondolna az ilyen helyzetekre, érintettség esetén fontos ismereteket szerezni a túladagolás megelőzéséről és kezeléséről. Tisztázd vele és nyugtasd meg, hogy a segítségkérés semmilyen esetben sem vezethet büntetéshez. És emlékezz, hogy te is bizalommal hívhatsz mentőt vész esetén, hiszen az orvos kábítószer fogyasztás miatt nem értesítheti a rendőrséget! Ha arra gyanakszol, hogy a gyereked rendszeresen fogyaszt drogokat és ez jelentősen kihat az életére, külső segítséghez is fordulhatsz, például droghasználatra specializálódott segítő szervezetekhez, hozzátartozók számára kialakított egyéni konzultációra mehetsz, illetve gyermekeddel együttműködve felkereshettek addiktológust és családterapeutát is. 

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.