Barion Pixel TASZ | MONDO – Képes vagy megvédeni magad!

MONDO – Képes vagy megvédeni magad!

2015

A MONDO egy kártyajáték, amelyet a TASZ a Csillagház Általános Iskola pedagógusaival fejlesztett ki, hogy a fogyatékossággal élő gyerekek felismerjék, ha jogaikat korlátozzák. A játék témái azonban minden gyerek számára fontosak és hasznosak.

A fogyatékosságal élő személyek kiszolgáltatottabbak lehetnek a fizikai és lelki bántalmazásnak, annak, hogy korlátozzák jogaikat és nem engedik őket dönteni életük alapvető kérdéseiben. Az érintettek többnyire képtelenek megvédeni magukat bizonyos veszély- és konfliktushelyzetekben. Ennek részben az az oka, hogy soha nem tanulták meg, mit tehetnek. Az iskolában azonban még tanulhatnak erről, ebben segít a MONDO.

16x9

Bár a MONDO-t a fogyatékossággal élő gyerekek számára alkottuk meg a Csillagház Általános Iskolával és Hitka Viktória grafikussal együtt, az alapvető jogokat bemutató játék minden tíz év feletti gyereknek fontos tanulási segédeszköz.

A kártyajáték azért készült, hogy használói tisztában legyenek a jogaikkal, bizonyos helyzetekben jól tudjanak reagálni és könnyebben kommunikáljanak a környezetükkel.

A MONDO ötletét az adta, hogy a TASZ-hoz érkező jogsegélykérésekből felismertük, hogy a felnőtt fogyatékossággal élő személyek milyen helyzetekben kerülnek leginkább bajba és igényelnek segítséget. A kártyacsomag ez alapján tíz témát dolgoz fel Hitka Viktória rajzai segítségével.

Nagyon sok érintett életében az iskola az utolsó olyan hely, ahol védett körülmények között van lehetősége elsajátítani az önvédelem különféle módjait. Ezért a MONDO-hoz segédanyagot is készítettünk a pedagógusoknak, hogy az iskolákban játszva tanulhassanak az ép és és a fogytékossággal élő gyerekek a kártyákkal.

2018-ban kampányt is indítottunk, hogy minél több iskolába vihessük el a MONDO-t. A kampányt olyan hírességek támogatták, mint például Mácsai Pál, Gryllus Dorka vagy Pásztory Dóri. A közösségi finanszírozás sikerének köszönhetően az egész országot bejárhattuk a MONDO-val. 2020 februárjában tartottuk az utolsó workshopot, és összesen 40 oktatási intézménybe jutottunk el az adományoknak köszönhetően.

A kártyák első változatának elkészülése után számos iskola, pedagógus és szülő tesztelte MONDO-t. A véleményeket összegeztük és a kártyákon ezek alapján javítottunk. Nagyon hálásak vagyunk mindenkinek a tesztelésért és a véleményéért. Köszönjük a közös munkát, és további jó MONDO-zást kívánunk az iskoláknak!

Ide kattintva még több információt találtok a MONDO-ról: http://mondo.tasz.hu/

Ha a MONDO létezett volna gyerekkoromban, sokkal jobban reagálnék a vészhelyzetekre - Pásztory Dóri
Hogyan játssz a MONDO-val?
Akkor sem alázhatnak meg, ha rosszul viselkedtem! - Gryllus Dorka
16x9
16x9
16x9
Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.