MONDO – Képes vagy megvédeni magad!

A MONDO egy kártyajáték, amelyet a TASZ a Csillagház Általános Iskola pedagógusaival fejlesztett ki, hogy a fogyatékossággal élő gyerekek felismerjék, ha jogaikat korlátozzák. A játék témái azonban minden gyerek számára fontosak és hasznosak.

A fogyatékosságal élő személyek kiszolgáltatottabbak lehetnek a fizikai és lelki bántalmazásnak, annak, hogy korlátozzák jogaikat és nem engedik őket dönteni életük alapvető kérdéseiben. Az érintettek többnyire képtelenek megvédeni magukat bizonyos veszély- és konfliktushelyzetekben. Ennek részben az az oka, hogy soha nem tanulták meg, mit tehetnek. Az iskolában azonban még tanulhatnak erről, ebben segít a MONDO.

Bár a MONDO-t a fogyatékossággal élő gyerekek számára alkottuk meg a Csillagház Általános Iskolával és Hitka Viktória grafikussal együtt, az alapvető jogokat bemutató játék minden tíz év feletti gyereknek fontos tanulási segédeszköz.

A kártyajáték azért készült, hogy használói tisztában legyenek a jogaikkal, bizonyos helyzetekben jól tudjanak reagálni és könnyebben kommunikáljanak a környezetükkel.

A MONDO ötletét az adta, hogy a TASZ-hoz érkező jogsegélykérésekből felismertük, hogy a felnőtt fogyatékossággal élő személyek milyen helyzetekben kerülnek leginkább bajba és igényelnek segítséget. A kártyacsomag ez alapján tíz témát dolgoz fel Hitka Viktória rajzai segítségével.

Nagyon sok érintett életében az iskola az utolsó olyan hely, ahol védett körülmények között van lehetősége elsajátítani az önvédelem különféle módjait. Ezért a MONDO-hoz segédanyagot is készítettünk a pedagógusoknak, hogy az iskolákban játszva tanulhassanak az ép és és a fogytékossággal élő gyerekek a kártyákkal.

2018-ban kampányt is indítottunk, hogy minél több iskolába vihessük el a MONDO-t. A kampányt olyan hírességek támogatták, mint például Mácsai Pál, Gryllus Dorka vagy Pásztory Dóri. A közösségi finanszírozás sikerének köszönhetően az egész országot bejárhattuk a MONDO-val. 2020 februárjában tartottuk az utolsó workshopot, és összesen 40 oktatási intézménybe jutottunk el az adományoknak köszönhetően.

A kártyák első változatának elkészülése után számos iskola, pedagógus és szülő tesztelte MONDO-t. A véleményeket összegeztük és a kártyákon ezek alapján javítottunk. Nagyon hálásak vagyunk mindenkinek a tesztelésért és a véleményéért. Köszönjük a közös munkát, és további jó MONDO-zást kívánunk az iskoláknak!

Ide kattintva még több információt találtok a MONDO-ról: http://mondo.tasz.hu/

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Kisokos a betegjogokról

Ez egy könnyen érthető kisokos a beteg emberek jogairól.

Félrevezette a minisztériumot az állami szociális intézetek fenntartója, amikor a munkaerőhiány miatt számonkérték

Bizonyítékunk van rá, hogy az állami szociális és gyermekvédelmi intézetek fenntartója, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) félrevezette a minisztériumot a bázakerettyei pszichiátriai otthont sújtó munkaerőhiányról. Rétvári Bence államtitkár képviselői kérdésre azt állította, hogy van elég dolgozó az otthonban. A valóság azonban az, hogy augusztus végén a jogszabályban előírthoz képest 38 százalékos volt a munkaerőhiány a bentlakásos intézetben. Úgy tűnik, az SZGYF mást mondott a minisztériumnak, mint ami a valóság, és ezzel a parlamenti képviselőket, illetve rajtuk keresztül a nyilvánosságot is félretájékoztatta.

Gondnoksági pereinkről írtunk a Fogyatékosság és társadalom folyóiratban

Egy téves szakértői vélemény miatt 12 éven át élt cselekvőképességet kizáró gondnokság alatt ügyfelünk. A pszichiáter mindössze öt percet szánt mentális állapotának felmérésére. Róla is írtunk a Fogyatékosság és társadalom folyóiratban, amelynek második lapszáma a fogyatékos emberek világnapján, december 3-án jelent meg.