MONDO – Képes vagy megvédeni magad!

A MONDO egy kártyajáték, amelyet a TASZ a Csillagház Általános Iskola pedagógusaival fejlesztett ki, hogy a fogyatékossággal élő gyerekek felismerjék, ha jogaikat korlátozzák. A játék témái azonban minden gyerek számára fontosak és hasznosak.

A fogyatékosságal élő személyek kiszolgáltatottabbak lehetnek a fizikai és lelki bántalmazásnak, annak, hogy korlátozzák jogaikat és nem engedik őket dönteni életük alapvető kérdéseiben. Az érintettek többnyire képtelenek megvédeni magukat bizonyos veszély- és konfliktushelyzetekben. Ennek részben az az oka, hogy soha nem tanulták meg, mit tehetnek. Az iskolában azonban még tanulhatnak erről, ebben segít a MONDO.

Bár a MONDO-t a fogyatékossággal élő gyerekek számára alkottuk meg a Csillagház Általános Iskolával és Hitka Viktória grafikussal együtt, az alapvető jogokat bemutató játék minden tíz év feletti gyereknek fontos tanulási segédeszköz.

A kártyajáték azért készült, hogy használói tisztában legyenek a jogaikkal, bizonyos helyzetekben jól tudjanak reagálni és könnyebben kommunikáljanak a környezetükkel.

A MONDO ötletét az adta, hogy a TASZ-hoz érkező jogsegélykérésekből felismertük, hogy a felnőtt fogyatékossággal élő személyek milyen helyzetekben kerülnek leginkább bajba és igényelnek segítséget. A kártyacsomag ez alapján tíz témát dolgoz fel Hitka Viktória rajzai segítségével.

Nagyon sok érintett életében az iskola az utolsó olyan hely, ahol védett körülmények között van lehetősége elsajátítani az önvédelem különféle módjait. Ezért a MONDO-hoz segédanyagot is készítettünk a pedagógusoknak, hogy az iskolákban játszva tanulhassanak az ép és és a fogytékossággal élő gyerekek a kártyákkal.

2018-ban kampányt is indítottunk, hogy minél több iskolába vihessük el a MONDO-t. A kampányt olyan hírességek támogatták, mint például Mácsai Pál, Gryllus Dorka vagy Pásztory Dóri. A közösségi finanszírozás sikerének köszönhetően az egész országot bejárhattuk a MONDO-val. 2020 februárjában tartottuk az utolsó workshopot, és összesen 40 oktatási intézménybe jutottunk el az adományoknak köszönhetően.

A kártyák első változatának elkészülése után számos iskola, pedagógus és szülő tesztelte MONDO-t. A véleményeket összegeztük és a kártyákon ezek alapján javítottunk. Nagyon hálásak vagyunk mindenkinek a tesztelésért és a véleményéért. Köszönjük a közös munkát, és további jó MONDO-zást kívánunk az iskoláknak!

Ide kattintva még több információt találtok a MONDO-ról: http://mondo.tasz.hu/

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Müller Cecília szerint a szociális otthonok nem kötelesek biztosítani a lakók személyes kapcsolattartását szeretteikkel

Intézménye válogatja, hogy a szociális otthonok lakói hogyan tarthatnak kapcsolatot hozzátartozóikkal a járvány idején. Bizonytalanságot okoz, hogy az általános látogatási tilalom alóli kivételek szabályozását eltérő módon értelmezik a fenntartók. A tisztifőorvos szerint az intézményvezetők kezében van a döntés.

Nyílt levél a képviselőknek: Lesz szabad karácsonya az otthonápoló családoknak?

Tisztelt Képviselő!

Alulírott érintett szülők és szervezeteink azt kérjük Öntől, hogy az idei karácsonyi pénzosztáskor gondoljon ránk, a fogyatékossággal élőkre, az egészségügyi állapotuk miatt segítségre szorulókra, az otthonápoló családtagokra, és szociális szakemberekre. Kérjük, hogy az idei évben fel nem használt költségvetési forrásból a házi segítségnyújtást és a támogató szolgálatokat bővítsék ki, illetve a rendszerben dolgozó, áldozatos munkát végző szakemberek bérrendezését tekintsék elsődleges feladatuknak!

Ahogy azt alább láthatja, ezen szolgáltatások bővítése hozzávetőlegesen 60-70 milliárd forint forrást igényel, miközben csak tavaly karácsony előestéjén ennél több pénzt osztott ki a kormány egyéb célokra.

Kérjük Öntől azt is, hogy lehetősége szerint közvetítse kérésünket az ország politikai vezetése felé, például szólaljon fel a parlamentben a karácsony előtti ülések valamelyikén.

Ombudsmani jelentés a Gubó utcai lakóotthonról

Közérdekű bejelentésünk alapján az ombudsman 2014-ben vizsgálatot folytatott az Értelmes Életért Alapítvány budapesti, Gubó utcai lakóotthonában. A panaszokat a biztos nem találta megalapozottnak, ugyanakkor megállapította, hogy az alapvető jogokkal összefüggő visszásság közvetlen veszélye áll fenn.