Szabad Január kampány - 2019

Propaganda; azt hittük, hogy a huszadik század elnyomó rendszereivel ez is elmúlt, de mégis újra életünk részévé vált. 2019-ben ott tartottunk, hogy a közmédia épületében ellenzéki képviselőket vernek biztonsági emberek, de közben az épület előtt zajló tüntetésről nem hajlandóak beszámolni. Közben akkor is értesülünk a propagandában terjesztett álhírekről, ha nem szeretnénk. Ott vannak az autónkban zenehallgatás közben, a sportközvetítések félidejében, a metróban, és sok esetben háttérzajként a családi ebédlőasztalnál is. Többet tudunk Soros György állítólagos terveiről, mint az időközben külföldre költözött barátainkéról.

A #szabadjanuár kampányt azért indítottuk, hogy ne érezd magad eszköztelennek a hatalmasra nőtt állami propagandagépezettel szemben. Az egy hónapos közösségi média kihívásban arra buzdítottunk mindenkit, hogy zárja ki az életéből a propagandát. A kampányunk jelmondata Deák Ferenc híres mondása: “Ha tőlem függene, a sajtótörvénynek csak egy paragrafusa volna: hazudni nem szabad.”

A propaganda a hatalom eszköze, melynek célja a kormány által
meghatározott üzenetek terjesztése az emberek manipulálása és a félelem gerjesztése érdekében. A politikai üzenetek terjesztését a kormány elsősorban a közmédián és a hozzá politikai és gazdasági alapon szorosan kapcsolódó médiumokon keresztül végzi. Ezek a médiumok nem tekinthetőek sajtónak, mivel nem tartják be a független újságírás alapvető elveit és kormányzat megbízásából és érdekében működnek.

A kampányhoz záróeseményeként Miért működik a propaganda? címmel rendeztük Megafon-estet rendeztük a Három Hollóban. Meghívott szakértőkkel a magyar propaganda, illetve sajtó helyzetét három fontos témán keresztül jártuk körbe:
- párhuzamosan beszélünk a propaganda működéséről, kialakulásának okairól,
- a magyarok álhír fogyasztásáról és az ezzel kapcsolatos tendenciákról,
- illetve a propagandával szembeni lehetséges fellépésről és az újságírók lehetőségeiről.

Az eseményen részt vettek:

Bodrogi Bea - jogász, TASZ
D. Bányász Gergő - rovatvezető
Erdélyi Péter - újságíró, 444
Krekó Péter - politológus, szociálpszichológus, Political Capital
Nagy Krisztina - médiajogász, Mérték Médiaelemző Műhely
Veiszer Alinda - szerkesztő-műsorvezető, újságíró

Moderátor: Diószegi-Horváth Nóra - újságíró, Mérce

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Nem, a tanároknak sem tilthatják meg a nyilatkozást

Az RTL Klub tegnapi híre szerint a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal körüzenetben korlátozta a nyilatkozást azután, hogy kiderült, hogy egy komáromi iskolában szégyenfalra tűzik a „renitens” diákok nevét. Már többször elismételtük, de sajnos ezúttal is aktuális: nem, egyetlen iskola, kórház, intézményfenntartó vagy igazgató sem tilthatja meg általánosságban a nyilatkozást. Nézzük, mit tehet a nyilatkozni vágyó közalkalmazott! Posztunkban jogi túlélőkészlet is található!

Megsértette a munkavállalók jogait a Mediaworks a Népszabadság hirtelen bezárásával

Megsértette a Munka Törvénykönyvének szabályait a Mediaworks Zrt., mert nem kérte ki a munkavállalók képviselőinek előzetes véleményét, mielőtt a Népszabadság bezárásáról döntött volna, mondta ki elsőfokú végzésben a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság.

A magyar hatóságok sorozatosan megsértik a sajtószabadságot

A röszkei határátkelő lezárását követően zavargások alakultak ki. A menekültek egy része erőszakosan akarta áttörni a határzárat, míg mások békésen tüntettek. Teljesen természetes, hogy a sajtó is jelen van a magyar-szerb határon és az eseményekről tudósít, különösen amikor a nyugati sajtóban hetek óta vezető hír az, hogy hogyan bánnak a magyar hatóságok a  menekültekkel.