Barion Pixel TASZ | Szabad napot minden családnak!

Szabad napot minden családnak! petíció

Több mint félmillió magyar állampolgár a mindennapi önálló életvitelében az egészségi állapota vagy fogyatékossága miatt segítségre szorul. A fogyatékossággal élő gyermekeiket vagy éppen gondozásra szoruló idős szüleiket otthon gondozó családtagok teljesen kiszolgáltatott helyzetben élnek, de a családjuk nélkül élő felnőtt fogyatékos emberek sincsenek jobb helyzetben. Mi azt szeretnénk, ha ők mind önállóan élhetnének, de nem magukra hagyva!

Mindannyian nyernénk azzal, ha ők és a jelenleg őket gondozó családtagjaik szabadabb életet élhetnének, vagy akár a gondozási feladatok mellett mást is dolgozhatnának. Ha egyetértesz, hogy megérdemelnek egy esélyt a jobb és egyenlőbb életre, írd alá a petíciónkat! Szabad napot minden családnak!

Azt követeljük az Emberi Erőforrások miniszterétől, hogy állami finanszírozásból tegye lehetővé olyan szociális szolgáltatási rendszer kialakítását, ami:

 • rugalmas, hétvégén és a nap 24 órájában elérhető;
 • területileg kiegyenlített, lefedi az ország egész területét;
 • ahol megbecsült, jól megfizetett, felkészített személyi segítő látja el a szükséges feladatokat;
 • és az érintettek számára elérhető, megfizethető.

Több mint félmillió magyar állampolgár a mindennapi önálló életvitelében az egészségi állapota vagy fogyatékossága miatt segítségre szorul. Ők az államtól nem kapnak megfelelő támogatást, ezért szeretteiknek kell gondoskodni róluk, így ma Magyarországon ez a probléma legalább minden tizedik embert érint. A fogyatékossággal élő gyermekeiket vagy éppen gondozásra szoruló idős szüleiket otthon gondozó családtagok teljesen kiszolgáltatott helyzetben élnek, de az önálló felnőtt fogyatékos emberek sincsenek jobb helyzetben. Mi azt szeretnék, ha ők mind önállóan élhetnének, de nem magukra hagyva problémáikkal!

Az otthon gondozó, elsősorban középkorú nők nagy többsége vidéken, tömegesen a szegénységi küszöb alatt él, és napi 6-9 óra aktív gondozói munkát végez. Nekik a magánéletükre szinte semmi idejük nem marad, mert az általuk gondozott idős emberek, illetve a fogyatékossággal élők nem csak hétköznap 8-tól 4-ig idősek vagy fogyatékosok, ugyanazok maradnak este és hétvégén is. Ezért segítségre sem csak idejük töredékében van szükségük.

Olyan rugalmas, hétvégén és a nap 24 órájában elérhető személyi segítő szolgáltatásra van szükség, aminek segítségével fogyatékossággal élő, vagy akár egészségi helyzete, kora miatt akadályozott embertársaink is élhetnek alapvető jogaikkal, és a hétköznapi élethelyzetekben is azonos eséllyel lehetnek jelen. Mi lehet erre a megoldás?

Nem csak az önálló fogyatékos emberek, de az otthon gondozók döntő többsége szerint is jobb az érintetteknek otthon, a családjuk körében élni, és nem több száz fős tömegintézményekbe költözni. A gondozottaknak és az ápolóknak, de az egyedül élőknek is fontos ugyanakkor a segítség, hogy ne egyedül kelljen megbirkózniuk a mindennapi teendőkkel, eléjük gördülő akadályokkal. A különböző szociális szolgáltatások az érintettek töredékéhez jutnak csak el. Tízből hárman nem is tudnak ezekről a szolgáltatásokról, pedig jogosultak lennének a segítségre.

Rengeteg embert érint az országban az, hogy nekik vagy családtagjaiknak a társadalomból részben kiszorítva, akadályoztatva, gyakran teljesen elszigetelve kell élniük. Mindannyian nyernénk azzal, ha ők és a jelenleg őket gondozó családtagjaik szabadabb életet élhetnének, vagy akár a gondozási feladatok mellett mást is dolgozhatnának. Ha egyetértesz azzal, hogy a fogyatékossággal élők, a gondozásra szoruló idős emberek és az őket gondozók is megérdemelnek egy jobb, egyenlőbb életet, írd alá a petíciónkat! Szabad napot minden családnak!

TASZ & Lépjünk, hogy léphessenek Egyesület

Hosszabb szakmai anyagunkat innen töltheted le

Letöltés Letöltés

Adatvédelmi tájékoztató

Jelen petíció aláírásával Ön kifejezetten hozzájárul, hogy megadott adatait (vezetéknév, keresztnév, emailcím, a petíció aláírásának ténye) a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a honlapján feltüntetett Általános Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltak szerint kezelje. Az adatkezelés célja a petíció társadalmi hatásának növelése, és az Általános Adatvédelmi Tájékoztatóban feltüntetett módon a Weboldal látogatói adatok elemzése, illetve – amennyiben Ön hírlevélre is feliratkozik – a hírlevél feliratkozás pontjainál meghatározott célok. A petíció aláírásakor Ön által megadott adatok közül a nevét és a petíció aláírásának tényét a petíció címzettjének, az egészségügyért felelős miniszternek továbbítjuk, és a petíció oldalán nyilvánossá tesszük. Ehhez a petíció aláírójának a kifejezett hozzájárulását megadottnak tekintjük. Emailcímét nem továbbítjuk és nem hozzuk nyilvánosságra. Ön bármikor jogosult arra, hogy tájékoztatást kérjen adatai kezeléséről, helyesbíttesse vagy töröltesse azokat, tiltakozzon adatai kezelése ellen, illetve az adatkezeléshez adott hozzájárulását emailben, a tasz@tasz.hu emailcímre küldött, ilyen tartalmú levelével visszavonja. A hozzájárulás visszavonása nem érinti a hozzájáruláson alapuló, a visszavonás előtti adatkezelés jogszerűségét. Adatait a hozzájárulás visszavonásáig vagy a töröltetéséig kezeljük. Amennyiben úgy ítéli meg, hogy az adatkezelő TASZ a jogait megsértette, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordulhat.

A petíciónkat támogató szervezetek:

 • Camelot Mozgássérült Fiatalok Győri Egyesülete
 • Csak Együtt Van Esély (CSEVE)
 • Gondoskodás Gyermekeinkért Alapítvány
 • Egyesület az Inklúzióért
 • „Életet az éveknek” Országos Szövetség
 • ELTE- Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar
 • ELTE- Társadalomtudományi Kar
 • Helpific
 • Kacifántos Gyerekeink Mosolyáért Alapítvány
 • KORE Koraszülöttekért Országos Egyesület
 • Mexikói úti szülői munkaközösség
 • Mozgássérült Emberek Önálló Élet Egyesülete
 • Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesülete
 • Önállóan lakni – közösségben élni
 • People First Egyesület – Pécs
 • Találj Magadra Egyesület
 • Unikornis Egyesület
 • Völgyzugolyház Alapítvány
Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.