Barion Pixel TASZ | Természeti kincseink védelme

Természeti kincseink védelme

Hogyan léptek fel a természetvédők a Fertő tó védelméért?

Mit lehet tenni, amikor az ország védett természeti kincseit károsítaná a hatalom látszólag jogszerűen? A világörökség részét képező Fertő tó “fejlesztése” pont erre példa. A Fertő tó Barátai Egyesület pedig számos lehetőséget megragad, hogy megvédje a Ramsari Egyezmény védettsége alatt álló, bioszféra-rezervátumba tartozó Fertő páratlan szikes tavát – a kormány ellenében. A kormány ugyanis – lebontatva az ikonikus cölöpházakat – elrendelte, hogy a Fertő tó területén kiemelt beruházás valósuljon meg, a kormányhivatal pedig az elképesztő méretű kikötőt, óriási szállodát és rengeteg betont tartalmazó, természetet romboló tervre megadta a környezetvédelmi engedélyt.

Így lépj fel a természetvédelmi értékek megőrzéséért:

Tudj meg mindent az ügyről!

Jogod van megismerni minden közérdekű adatot. A környezetről szóló információkhoz való hozzáférést a környezetvédelmi törvény is előírja. Ez azt jelenti, hogy bármilyen konkrét kérdést feltehetsz a Téged érdeklő ügyekről, arra köteles válaszolni az önkormányzat / állami szerv / környezeti adattal rendelkező személy (ez egy gyár vezetője is lehet).

Ha nem kapsz választ az adatigénylésedre, vagy nem megfelelő a válasz, esetleg el is utasítják a válaszadást, két lehetőséged van: a Nemzeti Adatvédelmi Hatósághoz (NAIH) fordulhatsz segítségért, illetve pert indíthatsz az adat kiadásáért.

A környezeti közérdekű adatigénylésről itt olvashatsz bővebben.

Környezeti közérdekű adatigénylési mintánkat itt találod.

A Fertő tő Barátai Egyesület is többször ütközött korlátokba a közérdekű adatokhoz való hozzáférésben. Egy esetben a beruházás ellenőrének kiválasztásáról érdeklődött, a cég azonban több kérdésre is elutasította a válaszadást. Az Egyesület a NAIH-hoz fordult, sikerrel. A hatóság szerint a kért adatok környezeti információk, ráadásul Natura 2000-es védettségű területre vonatkoznak, ezért megismerésükhöz kiemelt közérdek fűződik. A cég jogsértően korlátozta az adatkérő közérdekű adatokhoz való jogát, a NAIH fel is szólította az adatok kiadására.

Fordulj a környezetvédelmi hatóságokhoz!

Jelezd az önkormányzat, a kormányhivatal, a nemzeti park igazgatóságok, a természetvédelmi őrszolgálat és az ügyészség felé a környezeti kár veszélyét!

Legegyszerűbben ezt úgy tudod megtenni, hogy közérdekű bejelentést írsz és küldesz minden olyan helyre, ami megállíthatja a természetkárosítást. A közérdekű bejelentés arról szól, ami a közösségnek, társadalomnak rossz, a panasz pedig olyan sérelemről, ami személyesen a bejelentőt érinti hátrányosan, és aminek elintézése nem tartozik más, például bírósági vagy közigazgatási eljárás hatálya alá.

A közérdekű bejelentés egy olyan eszköz, amivel bárki jelezhet fontos, többeket érintő problémákat, kérve a felelős állami / önkormányzati szervek azonnali fellépését!

Javaslatot is tehetsz ebben a probléma megoldására és kötelező válaszolniuk Neked! Ha a sérelem személyesen is érint, a panasztétel mellett is dönthetsz.

Közérdekű bejelentés- és panaszmintánkat itt találod – ugyanazt használhatod, akár közérdekű bejelentést, akár panaszt, akár egyszerre mindkettőt tennél.

Tipp: minden főügyészségen van környezetvédelmi ügyész, aki fellép a helyi környezet védelmében, így a hozzád legközelebb lévő főügyészségnek is mindenképp írj!

Itt tudod kikeresni az elérhetőségüket.

Az ügyészséghez forduláshoz mintát itt találsz.

Írj nyílt levelet! Gyűjts aláírásokat!

Bárki fordulhat követeléssel az őt képviselő döntéshozókhoz: helyi szinten az önkormányzati képviselő-testülethez, országos szinten pedig a parlamenti képviselőkhöz, vagy akár a kormányhoz és más állami szervhez. A követeléseknek nyomatékot ad a nyilvános támogatás.

Fogalmazd meg a követelésedet, gyűjts hozzá támogató aláírásokat, majd nyújtsd be a felelősnek! A petíció az egyik legrégebbi tiltakozó eszköz, súlyát jellemzően az aláírások száma (és az abból fakadó politikai nyomás) határozza meg.

Akár online is indíthatsz aláírásgyűjtést, így a közösségi médiában is terjesztheted azt.

Petícióíráshoz, aláírásgyűjtéshez tudnivalókat itt találsz.

A Fertő tó Barátai Egyesület a tó értékeinek megőrzéséért indított petíciót a miniszterelnökséget vezető miniszternek, a zöld ombudsmannak és Sopron polgármesterének címezve: https://szabad.ahang.hu/petitions/a-ferto-to-korszeru-es-tajba-illo-fejleszteseert

Szervezz tüntetést!

Állj ki másokkal együtt közösen a természet védelméért és a környezeti fenntarthatóságért! A tüntetések lehetőséget biztosítanak arra, hogy még több helyi lakos vagy akár a sajtó figyelmét is felhívd egy problémára. Szervezz demonstrációt, ahol sokan vehetnek részt, akik egyetértenek a tüntetés céljával! A tüntetés kiváló módja annak, hogy a tiltakozás súlyát megmutassa: minél többen vesznek részt, vagy minél kreatívabb a demonstráció, annál többen figyelnek rá és annál nagyobb ereje lehet!

Tüntetés-szervezéssel kapcsolatban itt találsz információt.

A Fertő tavi beruházás ellen többször szerveztek már különböző környezetvédelmi akciókat a környezetvédők. A beruházás lezárt területére azonban nem engedik be a civil tüntetőket. Élőlánccal tiltakoztak a Greenpeace aktivistái a lezárt beruházási terület bejáratánál: hajnalban óriás-molinót állítottak fel és elfoglalták az utcát. (Videó)

Szervezz kreatív tiltakozó akciókat!

Találj kreatív csatornákat, újszerű eszközöket arra, hogy többféleképp elmeséld az ügyedet az embereknek!
Itt van példaként pár tiltakozási eszköz.

Litkai Gergely humorista különleges stand-up videót készített a Fertő tavi beruházás “reklámjaként” (“A halott állat a jó állat”) a Greenpeace-szel együttműködve, ami jó példája annak, milyen is egy igazán egyedi figyelemfelhívó akció.

A Fertő tó Barátai Egyesület a Fertő tó jelenleg lezárt területét jelképező karácsonyfadíszeket akasztott Sopron karácsonyfájára. A díszekből küldtek a köztársasági elnöknek is, kérve fellépését.

Nyerj meg véleményvezéreket az ügyednek!

Az influencerek a közösségi médián keresztül emberek sokaságához juttathatnak el fontos üzeneteket. Vannak sokan köztük, akik kifejezetten kiállnak a természet védelméért, így érdemes felvenned velük is a kapcsolatot!

Amikor Pumped Gabó egy szál transzparensben (“A Fertő tó az állatoké!”) állt ki a Fertő védelmében, rengeteg emberhez eljutott az ügy híre a közösségi médián keresztül.

Udvaros Dorottya színművész, Greenpeace-nagykövet, az aktivistákkal közösen tüntetett, amely szintén felkeltette a figyelmet, Litkai Gergely humoristával együtt pedig a Greenpeace tájékoztató videójában is feltűnt, ami szintén nem nélkülözte az abszurd humort.

Fordulj a politikusokhoz!

Az érdekérvényesítés területe a helyi és országos politika. Mind a helyi önkormányzati képviselők, mind az országgyűlési képviselők meggyőzése fontos eszköz a környezeti ügyek kapcsán is. Az ország nagy tavait védő Nagy Tavak Koalíció országgyűlési határozat-javaslatot dolgozott ki a nagy tavaknak – így a Fertő tónak is – a védelmében. Elj

Az érdekérvényesítés területe a helyi és országos politika. Mind a helyi önkormányzati képviselők, mind az országgyűlési képviselők meggyőzése fontos eszköz a környezeti ügyek kapcsán is. Az ország nagy tavait védő Nagy Tavak Koalíció országgyűlési határozat-javaslatot dolgozott ki a nagy tavaknak – így a Fertő tónak is – a védelmében. Eljuttatta határozati javaslatát országgyűlési képviselőkhöz, akik be is nyújtották azt az Országgyűlésnek. Bár a parlament nem szavazta meg a határozatot, a sajtó beszámolt róla, így a közvéleményhez eljutott a civil kezdeményezés híre.

A Fenntartható Bizottság elnöke a civilekkel közös sajtótájékoztatót is tartott, a Bizottság pedig többször meghívta a Nagy Tavak Koalíciót ülésére.

A Nagy Tavak Koalíció az agrárminiszterrel és más politikussal is tárgyalt a parlamentben.

Az országgyűlési képviselőknek vannak külön jogosultságai annak érdekében, hogy minél jobban elláthassák feladatukat: például beléphetnek igazolványuk felmutatásával közintézményekbe. A Fertő tó területe jelenleg el van zárva a civilek elől: nem lehet belépni az építkezés területére. Egy országgyűlési képviselő azonban bejutott a területre a beruházó munkásainak kíséretében, a körbevezetéséről készült vágatlan videó nyilvánosan elérhető.

uttatta határozati javaslatát országgyűlési képviselőkhöz, akik be is nyújtották azt az Országgyűlésnek. Bár a parlament nem szavazta meg a határozatot, a sajtó beszámolt róla, így a közvéleményhez eljutott a civil kezdeményezés híre.
A Fenntartható Bizottság elnöke a civilekkel közös sajtótájékoztatót is tartott, a Bizottság pedig többször meghívta a Nagy Tavak Koalíciót ülésére.
A Nagy Tavak Koalíció az agrárminiszterrel és más politikussal is tárgyalt a parlamentben.
Az országgyűlési képviselőknek vannak külön jogosultságai annak érdekében, hogy minél jobban elláthassák feladatukat: például beléphetnek igazolványuk felmutatásával közintézményekbe. A Fertő tó területe jelenleg el van zárva a civilek elől: nem lehet belépni az építkezés területére. Egy országgyűlési képviselő azonban bejutott a területre a beruházó munkásainak kíséretében, a körbevezetéséről készült vágatlan videó nyilvánosan elérhető.

Keresd meg a helyi és országos zöld civil szervezeteket!

A helyi környezetvédelmi szervezetek tudják a legtöbbet a helyi természetről, melyet védenek, és tapasztalatuk van abban is, hogy hogyan lehet hatékonyan elérni a helyi önkormányzatot és a kormányhivatalt. Az országos zöld szervezetek pedig nagy tapasztalattal rendelkeznek, nemzetközi szervezetek munkájában is részt vesznek és komoly jogi szakértelemmel is bírnak. Ilyen országos szervezet az EMLA egyesület (https://emla.hu/), akik kifejezetten környezetvédelmi jogi segítségnyújtással foglalkoznak. Mind a helyi, mind az országos szintű szervezetekhez érdemes fordulni! Ha felveszed velük a kapcsolatot, a te véleményedet is kihangosíthatják.

A környezetvédelmi törvény speciális jogosultságokat ad a környezetvédelmi egyesületnek: intézkedéseket kérhetnek az államtól és pert indíthatnak bármilyen környezetveszélyeztetés és környezetkárosítás megtörténtekor vagy annak veszélye esetén és a környezet sorsával kapcsolatos eljárásban “ügyféli jog” illeti meg őket. Így részt vehetnek a különböző környezetvédelmi engedélyezési eljárásokban és jogi úton is felléphetnek ezekben, pl. a környezetvédelmi engedélyeket megtámadhatják.

A zöld civil szervezeteket számos, a környezet sorsával kapcsolatos eljárásban “ügyféli jog” illeti meg: ez azt jelenti, hogy részt vehetnek különféle hivatalos eljárásokban, leginkább az engedélyezés során. Ha felveszed velük a kapcsolatot, a te véleményedet is kihangosíthatják.

Tipp: más országokkal közös természeti értékek védelmében más országok civil szervezeteitől is kérhetsz segítséget!

A Fertő tó védelmében a helyiekből álló Fertő tó Barátai Egyesület, a magyarországi nagy tavak védelmére alakult Nagy Tavak Koalíció és a Greenpeace Magyarország is minden lépést megtesz a káros beruházás megakadályozására és az ismeretterjesztésre is.

Mivel a Fertő tó nagy része Ausztria területén fekszik, így ebben az esetben egyértelmű volt, hogy más országok is felszólaljanak. 20 ország 30 civil szervezete fordult a tó védelmében a nemzetközi UNESCO szervezethez.

Gyűjts szövetségeseket! Alakíts koalíciót!

Hazánk nagy tavainak védelmére, helyi civil szervezetek összefogásaként alakult meg a Nagy Tavak Koalíció, mely ma már a Nagy Tavak és Vizes Élőhelyek szövetségeként együttműködésben lép fel tavaink védelmére, így a Fertő tó védelmére is.

Amióta a nemzetgazdaságilag kiemelt beruházásokra lehetőséget teremtett a kormány, több nagy terv is napvilágra került, melyek megvalósulásuk esetén károsan hatnának a környezetre.

A Civil Kollégium Alapítvány épp ezért létrehozott egy közös összefogást, mely az összes nagyberuházást megállítaná: a STOP! Kiemelt beruházások kampányt! Jelenleg ugyanis a kiemelt beruházások gyorsítva valósulnak meg, mégpedig úgy, hogy a kormány rendeletileg felülírja a helyi önkormányzati döntéseket (például a helyi építési szabályzatot), azok semmissé tételével tör utat a beruházásoknak, ami a környezeti kockázatok megfelelő mérlegelésének rovására vezet.

Azóta a kampány keretében több demonstráció is megvalósult a különböző beruházások ellen, a több érintett helyi környezetvédő csoport pedig egymást erősíti.

A civil fellépés látványosabb és nagyobb erőt képvisel, ha több szervezet áll mögötte. Például a politikai döntéshozóknak nehezebb lesöpörni az asztalról egy olyan petíciót, nyilvános tiltakozást, amely mögött sok szervezet áll. Nagyobb sajtónyilvánosságot is kaphat egy szélesebb civil szövetség. Ugyanakkor egy nagyobb szövetséget mozgásban tartani is idő, energia. Ezért rövidtávon mérlegelned kell, mi fér bele. Hosszabb távon a már kiépült együttműködéseket is könnyű mozgósítani új ügyek, problémák megoldására.

Fordulj a zöld ombudsmanhoz!

Az alapvető jogok biztosa (ombudsman) egyik helyettese a környezetvédelemért felelős (jövő nemzedékek szószólója). Őt nevezzük zöld ombudsmannak is. Vizsgálhat minden természeti kockázattal bíró esetet (akár szabályozást, ami ártalmas lehet a környezetre, akár döntéseket, amik nem veszik figyelembe a környezetet, vagy konkrét környezetre veszélyes történéseket), így a kiemelt beruházásokat is.

Bárki fordulhat hozzá bármilyen környezeti veszély kivizsgálására: a biztoshelyettes kapcsolatba tud lépni az állami szervekkel és önkormányzatokkal, vizsgálatával alaposan fel tudja tárni az ügyet, az alapvető jogok biztosával közösen pedig jelentést is tud írni belőle és ajánlásokat tehet az ügyben. Van, hogy figyelemfelhívást is közzétesz.

A biztosnak és helyettesének legfontosabb eszköze a nyilvánosság: közös jelentéseik elérhetőek mindenki számára, amikben egyrészt intézkedésre szólíthatják fel a környezetvédelmi hatóságokat, vagy éppen jogalkotásra az országgyűlést, sőt, a biztos akár úgy is dönthet, hogy Alkotmánybírósághoz fordul! Ezen felül a bíróságok értesítik az alapvető jogok biztosát minden környezeti perben a belépés lehetőségéről. Ez azt jelenti, hogy olyan környezeti ügyekben folyó perekben is, amelyekhez eredetileg semmi köze nem volt, a biztos dönthet róla, hogy fellép-e az egészséges környezethez való jog védelmében.

A Fertő tó Barátai petícióval fordultak a zöld ombudsmanhoz, aki erre válaszul figyelemfelhívást tett közzé, amiben leszögezte, hogy “[a] beruházásokhoz fűződő magánérdekek tehát az Alaptörvény értékrendje és szabályai szerint nem írhatják felül a jelen és a jövő közérdekét érintő természetvédelmi érdekeket.”

Kérd környezetvédelmi egyesület fellépését a jogsértő engedéllyel szemben!

Ha egy környezetkárosító beruházás környezetvédelmi engedélyt kap, az csak papíron lehet jogszerű. Az egészséges környezethez való jog az Alaptörvényben is rögzített alapvető jog, emellett a környezet és természet védelmét több törvény is biztosítja, amik alapján fel lehet lépni a jogsértő engedélyek ellen is.

A környezetkárosítás egy jogi fogalom. Ha szerinted a környezet károsításának veszélye történik körülötted, érdemes már minél korábban zöld szervezet segítségét kérni, akik meg tudják vizsgálni a jogi fellépés lehetőségeit. Egy engedély látszólag jogszerűvé tehet környezetre károsan ható tevékenységeket is, ezért nagyon fontos, hogy ilyenkor a környezeti veszélyt minél alaposabban be tudja mutatni egy szervezet azért, hogy a hatóság mielőbb visszavonja az engedélyt. (Pilismaróton egyszer már visszavonta egy tervezett bánya környezetvédelmi engedélyét közérdekű bejelentésre a kormányhivatal.)

A környezetvédelmi engedély megadása nem jelenti azt, hogy már nem tudsz tenni a beruházás ellen. A környezet védelmében egy engedélyt bíróságon megtámadni a hatásterületen élő személyek, illetve a környezetvédelmi egyesületek tudnak. A Fertő tavi beruházás is megkapta az engedélyt a kormányhivataltól, a környezetet károsító elemek ellenére. Ezért a Greenpeace Magyarország és a Fertő tó Barátai Egyesület (az EMLA Egyesület képviseletével) pert indítottak és sikert értek el: a bíróság visszavonatta a beruházás környezetvédelmi engedélyét!

Hívd fel a sajtó figyelmét!

Helyi és országos újságok felé is keress kapcsolatot, mesélj az ügyről! Így sokakhoz eljuthat a hír, és többen tudnak csatlakozni akár egy petícióhoz, akár egy tüntetéshez. A sajtó segítségével a tágabb, országos közvéleményt is az ügy mellé tudod állítani. Keress olyan újságírókat, szerkesztőket, akiket érdekelhet a téma, és írj nekik közvetlenül az impresszumban található elérhetőségeken! Minél nagyobb és látványosabb a tiltakozás, annál nagyobb hatással lehet a döntéshozókra, akiket ez a nagyberuházás átgondolására kényszeríthet.

Számos újságcikk, videóriport számolt és számol be ma is a Fertő tavi beruházás helyzetéről. A sajtó által világosan feltárt helyzetre még a tudomány hivatalos képviselői is reagáltak, az MTA állásfoglalást adott ki, kérve a beruházás leállítását, melyet nyilvánosan újból megerősített.

Fordulj az Európai Unió Bizottságához!

Nemcsak a magyar szabályok tiltják a környezetkárosítást, hanem az Európai Unió is egyre intenzívebben fellép a környezetvédelmi jog területén. Ennek eszköze elsősorban az uniós jogalkotás, ami minden tagállamra is kötelező. Ilyenre példa az Élőhely-és Madárvédelmi irányelvek, amelyek alapján kialakították a Natura 2000 területeket is, amik Magyarországon is több terület számára garantálják a fokozott védelmet.

Az uniós szabályozásnak való megfelelést az Európai Bizottság vizsgálja. Amennyiben nem felel meg egy ország az uniós szabályoknak, a Bizottság kötelezettségszegési eljárást indíthat a tagországgal szemben.

Panasszal bárki fordulhat a Bizottsághoz. Célszerű azt összefogással, több személy és szervezet részéről beadni (akár online), mert a Bizottság nagyobb súlyt ad azoknak a panaszoknak, amelyek széleskörű összefogással íródnak. A panaszban meg kell indokolni, hogy milyen uniós szabályt sért a konkrét állami tevékenység vagy mulasztás. Ennek felderítésében és a panasz megírásában is tudunk segíteni. Keress minket jogsegélyben a jogsegely@tasz.hu címen!

A Fertő tavi beruházás kapcsán az uniós természetvédelmi szabályok megszegése miatti eljárás lehetőségére a zöld ombudsman is felhívta a figyelmet. A Fertő tavi beruházás kapcsán érkezett is panasz a Bizottsághoz magyar és osztrák oldalról is. Az Európai Bizottság ezért meg is indított Magyarországgal szemben egy egyeztető eljárást, amit akár kötelezettségszegési eljárás indítása követhet.

A Fertő tó Barátai több civil szervezetekkel közösen levelet írt a Bizottságnak egy Fertőre káros kormányzati vízpótlási terv miatt, melyet az európai uniós helyreállítási alap támogatásaiból fedezne Magyarország.

Hívd fel a nemzetközi bizottságok figyelmét!

Egyes természeti kincseink megőrzésére nemcsak magyar szabályok köteleznek, hanem nemzetközi egyezmények is. A nemzetközi egyezmények az államokra kötelezőek, így a nemzetközi bizottságok felszólalásai és lépései valós nyomást helyezhetnek a kormányra az egyezmény betartása – így a természetkárosítás megakadályozása érdekében!

A Fertő tó védelmében mind az UNESCO, mind a Ramsari Egyezmény nemzetközi bizottsága felszólalt, utóbbi konkrét kérdéseket is feltett az egyezmény biztosításáért felelős magyar bizottságnak. A Ramsari Egyezmény állandó bizottságának korábbi elnöke cikket is írt.

A Fertő tó Barátai Egyesület a világörökségeket figyelő bizottság jelentésében is írt a káros beruházásról (UNESCO World Heritage Watch – Ignoring
UNESCO and ICOMOS, Hungary Continues to Jeopardize the Transboundary
Fertö Lake / Lake Neusiedl) és csatlakozott ahhoz az osztrák civil kezdeményezéshez, hogy kerüljön a Fertő a “Veszélyben lévő Világörökségi Helyek Vörös Listájára”.

A végső eszközöd a polgári engedetlenség!

A polgári engedetlenség az igazságtalan, emberi jogokat sértő szabályok szándékos megszegését jelenti, a tiltakozás végső eszközeként, miután már minden más, formálisan jogszerű tiltakozó eszköz eredménytelennek bizonyult. Példa a polgári engedetlenségre a pedagógusok 2022-ben indult tiltakozása, akik, miután a pedagógusok sztrájkjogát kiüresítette a kormány, polgári engedetlenséget hirdettek. (Bővebb info a polgári engedetlenségről itt.) Számos mozgalom és jogvédő használta a történelem során ezt az eszközt.

A Fertő tavi beruházás miatt a fecskéket korábbi fészkelőhelyüktől hálóval zárta el a beruházó cég, amelyet a Greenpeace aktivistái saját kezűleg eltávolítottak, ezért pedig feljelentette őket a beruházó.

Fordulj hozzánk, ha ellened indítanának eljárást!

Sajnos előfordul, hogy a környezetvédők ellen jogi eljárásokat indítanak azért, hogy elhallgattassák és megállítsák őket. A Greenpeace fecskeháló-eltávolító akciója miatt a cég feljelentést tett az aktivisták ellen, el is indult az eljárás, az ügyészség szerint szabálysértést követtek el a környezetvédők.

Fontos, hogy jogi segítséget kapjon minden olyan környezetvédő, akit megpróbálnak jogi eljárásokkal elhallgattatni. Ezért ingyenes jogi képviseletet biztosítunk bárkinek, aki a környezet védelme érdekében fellép valamilyen módon, és ezért őt bármilyen hátrány éri!

A Fertő tó Barátai Egyesület tevékenységéről itt olvashatsz többet: https://www.fertotobaratai.eu/

Rendszeres adomány

Hasznos volt számodra tájékoztatónk? Segíts rendszeres adománnyal, hogy még többet készíthessünk!

Járulj hozzá ingyenes jogsegélyszolgálatunk működéséhez, és ahhoz, hogy folyamatosan fejlesszük és bővítsük tudástárunkat. Támogass minket havonta, hogy mindig ott lehessünk azok mellett, akiknek a legnagyobb szükségük van ingyenes jogi segítségre.
01
Válaszd ki az adomány összegét

Ha adományozóként megadod adataidat:

rendszeresen beszámolunk eredményeinkről
éves találkozókon pedig a TASZ műhelytitkaiba is betekintést nyerhetsz

Ft
Tovább Tovább
Tovább Tovább
Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.