Barion Pixel TASZ | A demokratikus jogaikkal élő polgárokat segítjük az előválasztáson

A demokratikus jogaikkal élő polgárokat segítjük az előválasztáson

Mi egy olyan Magyarországban hiszünk, ahol a polgárok szabadon, félelem nélkül kifejezhetik a véleményüket fontos közügyekben és semmi nem tartja vissza őket attól, hogy éljenek a politikai részvételi jogaikkal.

A jövő tavaszi országgyűlési választások előtt zajló ellenzéki előválasztás a politikai részvétel új lehetőségét kínálja a polgároknak, akik az ellenzéki erők széles körű összefogásában részt vevő, a közhatalomba tartó jelöltekről mondhatnak véleményt. A hazánkban eddig példa nélküli eseményt pártos és civil aktivisták, önkéntesek bonyolítják le önszerveződő módon, állami segítség nélkül.

Ebben a folyamatban mi is vállaltunk feladatokat: egyrészt az előválasztási szavazás teljes időtartama alatt, reggel 8 és este 8 óra között forródrótot működtetünk, amit a 06 20 722 3356-os telefonszámon érhetnek el azok a polgárok, akiket jogsérelem ért a közhatalom (például a polgármester, a rendőrség vagy a közterület-felügyelet) részéről azért, mert részt vesznek az előválasztáson. Ez a részvétel sokféle lehet a véleményük szóbeli kinyilvánításától kezdve a jelöltek támogatásán át a szavazásig, de a szavazás lebonyolításában való részvétel is ide tartozik. A sérelem nemcsak a közhatalom, de a munkáltatója részéről is érheti a demokratikus jogaival élő polgárt: akit munkajogi szankció ér emiatt, szintén hívja a TASZ forródrótját.

A forródrót elérhetőségét az előválasztás meghosszabbítására tekintettel mi is kiterjesztjük. Telefonos elérhetőségünk mellett emailben is fordulhatnak hozzánk a sérelmet szenvedett polgárok a jogsegely@tasz.hu email-címen.

Jogi segítséget nyújtunk a Civil Választási Bizottságnak (CVB) is: az előválasztás civil felügyeletét ellátó, és a lebonyolítást segítő civileket tömörítő szervezetben megfigyelő tagként veszünk részt. A CVB számára eljárásrendet dolgoztunk ki, amit az előválasztáson részt vevő szavazók által beadott panaszok elbírálása során alkalmaznak, és felkérés esetén véleményt nyilvánítunk az adott panaszról és az annak kezelésére adott megoldásról.

Akinek olyan jogi segítségre, tudásra van szüksége, melyek a közéleti részvételét segítik elő, az látogasson el a valasztasz.tasz.hu oldalra, ahol számtalan eszközt, tippet, tanácsot és jogi ismeretet talál. Ezeknek nemcsak az előválasztáson, de az „éles” választások során is hasznát veheti, bármely jelöltet vagy jelölő szervezetet támogatja. Az oldal látogatói megismerkedhetnek a választási rendszer alapjaival, a véleménynyilvánítás és a képviselők, politikusok számonkérésének eszközeivel, a személyes adatok védelmét szolgáló eszközökkel, vagy a jogsértő kampányolásra adható reakciókkal.

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.