A Fővárosi Ítélőtábla kimondta: a közhatalmi szervek “jó hírneve” nem korlátozhatja a politikai vita szabadságát

A Fővárosi Ítélőtáblán ma hirdettek ítéletet az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium kontra Orbán Viktor per másodfokú tárgyalásán. Kattintson a részletekért!

A TASZ dr. Orbán Viktor alperes képviseletét vállalta el a személyhez fűződő jog megsértése iránti ügyben. A TASZ annak kimondását szeretné elérni, hogy közhatalmi szervek "jóhírneve" semmilyen módon nem korlátozhatja a politikai vita szabadságát.

A FIDESZ elnöke első fokon győzött az ügyben, az IRM fellebbezett, a Fidesz ezt követően kereste meg a TASZ-t az üggyel. A mai ítélet a korábbi elsőfokú ítélet megerősítése volt. Olvassa el a hírrel kapcsolatos sajtót: az index.hu és az origo.hu összefoglalóját:

http://index.hu/politika/belfold/tasz1205/ http://www.origo.hu/print/itthon/20071203-elvallta-orban-viktor-vedelmet-a-tasz.html

1. zsolnai 2007-12-07

Nagyon szomorú, hogy a TASZ idáig jutott. Az egykoron valóban a kiszolgáltatott helyzetben lévő állampolgárokért tevékenykedő igazi civil szervezet, ma folyton a politika körül forgolódik. Szegény Orbán Viktor bizonyára rettentően rászorult arra, hogy a jogvédők a segítségére siessenek. Persze fontos a médiafigyelem egy jogvédő szervezet számára, de talán nem olyan módon, hogy a volt miniszterelnök pere miatti felhajtást kihasználva, az eljárás utolsó pillanatában befurakodik a kamerák elé.

2. zsolnai 2007-12-10

Tisztelt Jogvédők! Még most is úgy gondolják, hogy Orbán Viktor védelme az Önök számára a legfontosabb feladat, sokkal inkább. mint például a roma kisebbségé? Ugyan már mikor fognak megszólalni olyan emberek védelmében, akik valóban kiszolgáltatottak, elesettek? Gondolom, nem egyedül várom a megszólalásukat.

3. dnsbali

2007-12-16 re 1: annak, hogy az OV-ügyet elvállatuk, nem volt köze a médiafigyelemhez. az ügyhöz volt köze, ahhoz, hogy 5 éve mondjuk, közintézményeknek nincsen jó hírnevük. Az ügyben egybként a Fidesz kereste meg a TASZ-t, és nem fordítva. Utolsó pillanatban? első fokon OV magát képviselte, másodfokon ügyvédkényszer van, ekkor kérte fel a Fidesz a TASZt a képviseletre. És ez nem a tárgyalás előt történt, hanem hetekkel az előtt - azért nem hoztuk nyilvánosságra, csak a tárgyalás előtt, mert számunkra nem a médiacirkusz volt fontos. A jogvédő szervezeteknek, mint minden civilnek valóban fontos a médiafigyelem, de a TASZ, mely az összes hazai civil szervezet közül a leginkább média-reprezentált, aligha szorult rá az OV-üggyel kapcsolatos figyelemre, sőt. A TASZ ügyvivői testülete egyébként egyhangúlag azt képviselte, hogy nem az árt a TASZnak, ha elvállajuk az ügyet, hanem az ártana, ha ezt nem tennénk. A rászorultság a TASZ stratégia pereinél nem feltétele a képviseletnek. Ugye azt se hiszi senki, hogy Görgy Péter pl rászorulna a segítségünkre - mégis inygen védjük/képviseljük, amikor pl a Gój idióta Motorosok beperlik (mert senkiházinak nevezte őket) vagy amikor Fábryt rasszistázza, és az beperli/feljelenti. csináljuk az ügyet, mert fontosnak tartjuk, és nem azt nézzük, GYP tudna-e fogadni magának ügyvédet... re 2: a Gárda ügyben lesz TASZ-nyilatkozat és akció, a náci masírozás nálunk is kiverte a biztosítékot. egy dolog a szólásszabadság, és egy másik a félelemkeltés és az erőszakkal való fenyegetés. kérjük türelmét még 2 napig, az adakvát reakcióhoz sajnos idő kell. köszönjük hozzászólásait! db

4. chills

2007-12-18

nem hiszem, h nem állana módjában orbán viktornak jogi képviselőt fogadni. pont ez és maga a téma az, ami szerintem teljesen nyilvánvalóan visszatürközi az ügynek, a védelem elvállalásának a szimbólikus jelentését. nem érzem problémának, h a tasz "folyton a politika körül forgolódik". politikának, hatalomnak igen nagy befolyása van a mindennapi ember életére, foglalkozni kell velük, nyomást kell gyakorolni rájuk, fel kell hínvni a közvélemény figyelmét az anomáliákra. azt hiszem, ez az egyes ember konkrét ügyben való védelme mellett legalább olyan fontos feladata egy jó jogvédő szervezetnek.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Nem bűncselekmény, ha korrupt állatnak nevezed a polgármesteredet

Kiskartali István egy augusztusi hajnalban írt meglehetősen erős bírálatot a faluja polgármesteréről a saját Facebook oldalára. A polgármester ezért feljelentette őt a rendőrségen, ahol meg is indították a nyomozást becsületsértés ügyében. Közbelépésünknek köszönhetően a jászberényi ügyészség megszüntette a büntetőeljárást. Megerősítették, hogy amit ügyfelünk tett, az nem bűncselekmény, hanem a szólásszabadság gyakorlása.

Pártok, figyelem! Rajtatok már csak Strasbourg segíthet

Strasbourgi mintakérelmet készítettek pártoknak civil szervezetek, hogy azok a politikai hirdetések elfogadhatatlan korlátozása miatt a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulhassanak. Az Eötvös Károly Intézet, a Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért szerint a pártok sikerrel támadhatják meg a nemzetközi bíróság előtt a demokratikus nyilvánosságot korlátozó, Alaptörvénybe is foglalt kampányszabályt.

Jól döntött az uszításról a bíróság

A Pesti Központi Kerületi Bíróság mai határozatával bűnösnek mondta ki Polgár „Tomcat” Tamást közösség elleni izgatás elkövetése miatt, és egy év két hónap szabadságvesztésre ítélte, aminek végrehajtását öt évre felfüggesztette. Az ítélet nem jogerős, de megfelelő pályára állíthatja a hazai szólásszabadság-ítélkezést.