A Fővárosi Ítélőtábla kimondta: a közhatalmi szervek “jó hírneve” nem korlátozhatja a politikai vita szabadságát

A Fővárosi Ítélőtáblán ma hirdettek ítéletet az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium kontra Orbán Viktor per másodfokú tárgyalásán. Kattintson a részletekért!

A TASZ dr. Orbán Viktor alperes képviseletét vállalta el a személyhez fűződő jog megsértése iránti ügyben. A TASZ annak kimondását szeretné elérni, hogy közhatalmi szervek "jóhírneve" semmilyen módon nem korlátozhatja a politikai vita szabadságát.

A FIDESZ elnöke első fokon győzött az ügyben, az IRM fellebbezett, a Fidesz ezt követően kereste meg a TASZ-t az üggyel. A mai ítélet a korábbi elsőfokú ítélet megerősítése volt. Olvassa el a hírrel kapcsolatos sajtót: az index.hu és az origo.hu összefoglalóját:

http://index.hu/politika/belfold/tasz1205/ http://www.origo.hu/print/itthon/20071203-elvallta-orban-viktor-vedelmet-a-tasz.html

1. zsolnai 2007-12-07

Nagyon szomorú, hogy a TASZ idáig jutott. Az egykoron valóban a kiszolgáltatott helyzetben lévő állampolgárokért tevékenykedő igazi civil szervezet, ma folyton a politika körül forgolódik. Szegény Orbán Viktor bizonyára rettentően rászorult arra, hogy a jogvédők a segítségére siessenek. Persze fontos a médiafigyelem egy jogvédő szervezet számára, de talán nem olyan módon, hogy a volt miniszterelnök pere miatti felhajtást kihasználva, az eljárás utolsó pillanatában befurakodik a kamerák elé.

2. zsolnai 2007-12-10

Tisztelt Jogvédők! Még most is úgy gondolják, hogy Orbán Viktor védelme az Önök számára a legfontosabb feladat, sokkal inkább. mint például a roma kisebbségé? Ugyan már mikor fognak megszólalni olyan emberek védelmében, akik valóban kiszolgáltatottak, elesettek? Gondolom, nem egyedül várom a megszólalásukat.

3. dnsbali

2007-12-16 re 1: annak, hogy az OV-ügyet elvállatuk, nem volt köze a médiafigyelemhez. az ügyhöz volt köze, ahhoz, hogy 5 éve mondjuk, közintézményeknek nincsen jó hírnevük. Az ügyben egybként a Fidesz kereste meg a TASZ-t, és nem fordítva. Utolsó pillanatban? első fokon OV magát képviselte, másodfokon ügyvédkényszer van, ekkor kérte fel a Fidesz a TASZt a képviseletre. És ez nem a tárgyalás előt történt, hanem hetekkel az előtt - azért nem hoztuk nyilvánosságra, csak a tárgyalás előtt, mert számunkra nem a médiacirkusz volt fontos. A jogvédő szervezeteknek, mint minden civilnek valóban fontos a médiafigyelem, de a TASZ, mely az összes hazai civil szervezet közül a leginkább média-reprezentált, aligha szorult rá az OV-üggyel kapcsolatos figyelemre, sőt. A TASZ ügyvivői testülete egyébként egyhangúlag azt képviselte, hogy nem az árt a TASZnak, ha elvállajuk az ügyet, hanem az ártana, ha ezt nem tennénk. A rászorultság a TASZ stratégia pereinél nem feltétele a képviseletnek. Ugye azt se hiszi senki, hogy Görgy Péter pl rászorulna a segítségünkre - mégis inygen védjük/képviseljük, amikor pl a Gój idióta Motorosok beperlik (mert senkiházinak nevezte őket) vagy amikor Fábryt rasszistázza, és az beperli/feljelenti. csináljuk az ügyet, mert fontosnak tartjuk, és nem azt nézzük, GYP tudna-e fogadni magának ügyvédet... re 2: a Gárda ügyben lesz TASZ-nyilatkozat és akció, a náci masírozás nálunk is kiverte a biztosítékot. egy dolog a szólásszabadság, és egy másik a félelemkeltés és az erőszakkal való fenyegetés. kérjük türelmét még 2 napig, az adakvát reakcióhoz sajnos idő kell. köszönjük hozzászólásait! db

4. chills

2007-12-18

nem hiszem, h nem állana módjában orbán viktornak jogi képviselőt fogadni. pont ez és maga a téma az, ami szerintem teljesen nyilvánvalóan visszatürközi az ügynek, a védelem elvállalásának a szimbólikus jelentését. nem érzem problémának, h a tasz "folyton a politika körül forgolódik". politikának, hatalomnak igen nagy befolyása van a mindennapi ember életére, foglalkozni kell velük, nyomást kell gyakorolni rájuk, fel kell hínvni a közvélemény figyelmét az anomáliákra. azt hiszem, ez az egyes ember konkrét ügyben való védelme mellett legalább olyan fontos feladata egy jó jogvédő szervezetnek.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Első fokon nyert a szólásszabadság

Tóta W. Árpád 2013 elején részletgazdag publicisztikában kritizálta Zsiga Marcell miskolci alpolgármester vagyonosodását és az őt segítő politikai rendszert. A politikus azt gondolta helyes válaszlépésnek, hogy büntetőeljárást kezdeményez a publicista ellen. Rágalmazással vádolta a szerzőt és felfüggesztett fogházbüntetést kért rá büntetésként.

Megint a negyedik: a szólásszabadság szűkítése

Az Alaptörvény negyedik módosításáról sokan, sokat írtak már. Van azonban egy aspektusa, melyről; kevesebb szó esik, pedig igencsak lényeges: ez pedig a szólásszabadság korlátozása.

Az Alaptörvény negyedik módosítása nemcsak alapot ad arra, hogy a jogalkotó általános jogelvekre hivatkozva korlátozza a szólás szabadságát, hanem a kormány - még a parlamentben sem bízva - magába az Alaptörvénybe is súlyos korlátozó szabályokat emelt. Emiatt az Alaptörvény módosítása nem csak a szólásszabadságot korlátozó törvények megalkotására ad felhatalmazást, nem csak azok alkotmánybírósági felülvizsgálatát próbálja feltehetőleg hatékonyan - megakadályozni, hanem közvetlenül alkalmazható korlátokat is felállít. Ráadásul az Alaptörvénybe emelt, a szólásszabadságot korlátozó szabályok részben olyanok, amelyekről az Alkotmánybíróság már kimondta, hogy alkotmányellenesek.

A TASZ véleménye a médiatörvények módosításáról

Az Alkotmánybíróság a 165/2011. (XII. 20.) AB határozattal alkotmányellenesnek nyilvánította és megsemmisítette a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló 2010. évi CIV. törvény (Smtv.) és a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló 2010. évi CLXXXV. törvény (Mttv.) egyes rendelkezéseit. Az Országgyűlés elé beterjesztett módosítások, az indoklás szerint, az AB-határozatnak való megfelelést szolgálják. A TASZ álláspontja szerint azonban a Javaslat egyrészt ezt a célt csak részben valósítja meg, másrészt pedig egy sor olyan módosítást is tartalmaz, amelyek nem az AB-határozatból következő jogalkotói kötelezettségeknek tesznek eleget és ismét csak a kormánytöbbség érdekeinek megfelelően módosítanák az Mttv-t.