Barion Pixel TASZ | A hajléktalanok jogait sértő előterjesztésről szavaz Zugló

A hajléktalanok jogait sértő előterjesztésről szavaz Zugló

A zuglói képviselőtestület november 26-án, holnap ismét szavaz egy előterjesztésről, ami kijelölné azokat a területeket, ahol a köztéri hajléktalanságért, vagyis az életvitelszerűen megvalósuló közterületi tartózkodásért büntetés járna. Az előterjesztésről A Város Mindenkié és az Utcajogász szervezetekkel írtunk közösen levelet a képviselőtesületi tagoknak.

A pusztán a hajléktalan létet szabálysértéssé nyilvánító jogszabályok az alaptörvényi felhatalmazás ellenére az alkotmányosság elveibe ütköznek és alapvető jogokat sértenek. Ezt kimondta az Alkotmánybíróság, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, számos hazai és nemzetközi szervezet is.

A meglévő jogszabályi keretek között a Kúria is szigorú mércét határozott meg: csak akkor lehet büntetni az alaptörvényi felhatalmazás alapján az életvitelszerű közterületen tartózkodást, ha „a védendő értékek [a közrend, a közbiztonság a közegészség és a kulturális értékek] kifejezetten, tényszerűen igazolhatóan érvényesülést kívánnak.” Az előterjesztés azonban nélkülözi az igazolást, pusztán megállapítja, hogy nőtt a közterületen tartózkodó hajléktalan emberek száma. Az előterjesztésről írott közös levél arra is felhívja a figyelmet, hogy a köztéri hajléktalanságnak tulajdonított problémák, a szemetelés és az utcai vizelés szankcionálására meg vannak az önkormányzat eszközei. 

Fontos megjegyeznünk, hogy a zuglói tesület több más lakásügyi előterjesztést is tárgyal, amelyk között inkább szerepelnek az utcai hajléktalanság felszámolása felé vezető valódi megoldások.

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.