A kormány elodázta a sorozatgyilkosság áldozatainak állami kártérítését

2013. december 30-án megjelent egy kormányrendelet, amely alapján mindenféle határidő nélkül egy – még nem ismert – civil szervezet fogja elvégezni azokat az előkészítő feladatokat, amelyeket a kormány korábbi döntése és ígérete értelmében az illetékes minisztériumoknak 2013 őszén el kellett volna végezniük ahhoz, hogy a sorozatgyilkosság túlélő áldozatai a méltán várt állami támogatáshoz hozzájussanak. Újabb adatigényléssel próbálunk a dolog végére járni.

A kormány szeptemberi határozata alapján a közigazgatási és igazságügyi miniszternek 2013. október végéig kellett volna a kormány számára előterjesztést tennie a romák elleni sorozatgyilkosság áldozatainak támogatásáról, az emberi erőforrások miniszterének előkészítő munkája alapján. Balog Zoltán miniszter pedig korábban azt nyilatkozta, hogy a kormány 2013-ban szeretné “az ügynek ezt a részét lezárni”.

Fentiek alapján a sértetti családok alappal bízhattak abban, hogy még az év vége előtt súlyos anyagi helyzetükben enyhülés következhet be a megígért állami kártérítésnek köszönhetően. A kormány valószínűleg nem méri fel, mekkora a felelőssége, amikor mélyszegénységben élő családoknak pénzbeli támogatást ígér, majd a saját maga által szabott határidőket semmibe véve elmulasztja elvégezni a magára vállalt feladatot és határozatlan időre elodázza a döntést, a feladatokat pedig ki tudja, hogy egy mennyiért és mikorra elvégző, illetve milyen módon kiválasztott civil szervezetre ruházza át.

Utoljára december közepén adtunk hírt arról, hogy a KIM államtitkárának tájékoztatása szerint három minisztérium dolgozik az állami támogatás előkészítésén, ezért mindhárom minisztériumnak küldtünk közérdekű adatigénylést annak érdekében, hogy megtudjuk, mikor és mire számíthatnak az áldozatok illetve hozzátartozóik.

Adatigényléseinkre egyedül az EMMI részéről érkezett válasz. Kovács Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár megküldte részünkre a 2013. december 30-án kihirdetett kormányrendeletet.

Értetlenül állunk azelőtt, hogy a kormány miért egy (áldozatsegítés terén jártas) civil szervezetet bíz meg az adatok beszerzésével és a kártérítési összegre való javaslattétellel, mikor ez az ő dolga lett volna, és ha már ezt elvégezni nem tudta, rábízhatta volna akár az állami áldozatsegítő szolgálatra is. Arról nem is beszélve, hogy a beszerzendő adatokkal a sértettek jogi képviselői is rendelkeznek, akik e minőségüket a KIM-nek már hónapokkal ezelőtt bejelentették.

Mivel a rendeletből nem derül ki az sem, hogy a civil szervezetet hogyan, és milyen határidővel választják ki, ezért ezekre a kérdésekre újabb közérdekű adatigénylés folytán várunk választ a kormánytól. 

Megosztás

Kapcsolódó hírek

"Szabadulás a gyűlölettől” – éves jelentés a gyűlölet-bűncselekményekről Európában

A Minority Rights Groups International (MRG) nevű nemzetközi emberi jogi szervezet ma hozta nyilvánosságra angol nyelvű éves jelentését, amely Európa különböző országaiban a kisebbségi csoportokkal szembeni gyűlöletbeszéddel és erőszakos gyűlölet-bűncselekményekkel foglalkozik. A kiadvány példákat és esettanulmányokat is bemutat Bulgáriáról, az Egyesült Királyságról, Franciaországról, Grúziáról, Görögországról, Magyarországról, Oroszországról, Törökországról és Ukrajnáról. A magyar esettanulmányt Jovánovics Eszter, a TASZ Romaprogramjának vezetője írta.

Repül a nehéz kő

Egy hónappal a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület járőrakciójának befejezése után sincs nyugalom Gyöngyöspatán. Két kopasz, fekete ruhás férfi két öklömnyinél is nagyobb kővel bedobta az egyik ház ablakát, miközben azt kiabálták: "Meghaltok büdös tetves cigányok, ha nem költöztök el innen Patáról". A házban két felnőtt tartózkodott. A kihívott rendőr a bűncselekmény eszközéül használt köveket nemes egyszerűséggel lerakta a kertben.

Ilyet még az életünkben nem láttunk

A november 22-én, Hatvanban történtekkel kapcsolatban a TASZ az igazság minél teljesebb feltárására és a rendőri bántalmazások sértettjei jogainak érvényesítésére törekszik. Úgy gondoljuk, sem a rendőrség írásos közleménye, sem kiadott videófelvételük nem tartalmazza az események összességét. November 26-án videós stábunkkal a helyszínre utaztunk, hogy érintettek és szemtanúk beszámolóiból próbáljuk rekonstruálni a csütörtök délutánt.