Barion Pixel TASZ | A kormány elodázta a sorozatgyilkosság áldozatainak állami kártérítését

A kormány elodázta a sorozatgyilkosság áldozatainak állami kártérítését

2013. december 30-án megjelent egy kormányrendelet, amely alapján mindenféle határidő nélkül egy – még nem ismert – civil szervezet fogja elvégezni azokat az előkészítő feladatokat, amelyeket a kormány korábbi döntése és ígérete értelmében az illetékes minisztériumoknak 2013 őszén el kellett volna végezniük ahhoz, hogy a sorozatgyilkosság túlélő áldozatai a méltán várt állami támogatáshoz hozzájussanak. Újabb adatigényléssel próbálunk a dolog végére járni.

A kormány szeptemberi határozata alapján a közigazgatási és igazságügyi miniszternek 2013. október végéig kellett volna a kormány számára előterjesztést tennie a romák elleni sorozatgyilkosság áldozatainak támogatásáról, az emberi erőforrások miniszterének előkészítő munkája alapján. Balog Zoltán miniszter pedig korábban azt nyilatkozta, hogy a kormány 2013-ban szeretné “az ügynek ezt a részét lezárni”.

Fentiek alapján a sértetti családok alappal bízhattak abban, hogy még az év vége előtt súlyos anyagi helyzetükben enyhülés következhet be a megígért állami kártérítésnek köszönhetően. A kormány valószínűleg nem méri fel, mekkora a felelőssége, amikor mélyszegénységben élő családoknak pénzbeli támogatást ígér, majd a saját maga által szabott határidőket semmibe véve elmulasztja elvégezni a magára vállalt feladatot és határozatlan időre elodázza a döntést, a feladatokat pedig ki tudja, hogy egy mennyiért és mikorra elvégző, illetve milyen módon kiválasztott civil szervezetre ruházza át.

Utoljára december közepén adtunk hírt arról, hogy a KIM államtitkárának tájékoztatása szerint három minisztérium dolgozik az állami támogatás előkészítésén, ezért mindhárom minisztériumnak küldtünk közérdekű adatigénylést annak érdekében, hogy megtudjuk, mikor és mire számíthatnak az áldozatok illetve hozzátartozóik.

Adatigényléseinkre egyedül az EMMI részéről érkezett válasz. Kovács Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár megküldte részünkre a 2013. december 30-án kihirdetett kormányrendeletet.

Értetlenül állunk azelőtt, hogy a kormány miért egy (áldozatsegítés terén jártas) civil szervezetet bíz meg az adatok beszerzésével és a kártérítési összegre való javaslattétellel, mikor ez az ő dolga lett volna, és ha már ezt elvégezni nem tudta, rábízhatta volna akár az állami áldozatsegítő szolgálatra is. Arról nem is beszélve, hogy a beszerzendő adatokkal a sértettek jogi képviselői is rendelkeznek, akik e minőségüket a KIM-nek már hónapokkal ezelőtt bejelentették.

Mivel a rendeletből nem derül ki az sem, hogy a civil szervezetet hogyan, és milyen határidővel választják ki, ezért ezekre a kérdésekre újabb közérdekű adatigénylés folytán várunk választ a kormánytól. 

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.