Barion Pixel TASZ | A kormány jogsértő kampánya ellen lép fel a TASZ

A kormány jogsértő kampánya ellen lép fel a TASZ

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) választási kifogást készített, amelyet Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt nyújtott be a kormány jogellenes kampánytevékenysége miatt. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ugyanis a magyar kormány hivatalos álláspontját közvetítő Kormányinfó nevű sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy “aki alkalmas főpolgármesternek, az együttműködést keres a kormánnyal, aki alkalmatlan, mint Karácsony Gergely, az pedig elutasítja az együttműködés lehetőségét és hadállásnak tekinti a főpolgármesteri tisztséget.” A TASZ álláspontja szerint a kormány képviselőjének ez a kijelentése alkalmas a választói akarat befolyásolására, és mint ilyen, kampányeszköznek tekintendő.

Jogszerűen egyik jelölt vagy párt sem kaphat olyan támogatást, a kormánytól ami őt indokolatlanul kedvezőbb helyzetbe hozza egy másik jelöltnél vagy pártnál. Ha egy jelölt alkalmasságát vagy alkalmatlanságát egy miniszter, és közvetetten a kormány értékeli, az nyilvánvalóan ilyen hatású: Karácsony Gergelyt jogellenes módon hátrányosabb helyzetbe hozza a választási versenyben. Gulyás Gergely közhatalmi pozícióból szólalt meg, egy olyan felületet (a Kormányinfót) használva, ami csak a kormánypártoknak áll rendelkezésére és széles nyilvánosságot ér el.

A kormány képviselője ezzel a magatartással megsértette a választási eljárásról szóló törvény több alapelvét is: a választás tisztaságának alapelvét, továbbá a jelöltek és jelölő szervezetek közötti esélyegyenlőség alapelvét, végül pedig a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás elvét. A kormánynak választójogi és alkotmányossági okokból is semlegesnek kell lennie az önkormányzati választásokon. A kormány – miniszterén keresztül – ezt a tilalmat hagyta figyelmen kívül. A jogsértés azért is különösen súlyos, mert az önkormányzati választás éppen arról szól, hogy biztosítsa az autonómiát a központi hatalomtól, amihez a helyi közösségeknek akkor is joga van, ha történetesen nem kormánypárti helyi vezetőket választanak. Korábban a Kúria kimondta, hogy “A kampányhoz kötődő jogegyenlőség követelménye, az egyenlő esély elve a választási kampány idején akkor érvényesül, ha a jelölő szervezetek és jelöltek számára azonosak azok az objektív, külső feltételek, amelyek mellett képesek választási üzeneteiket eljuttatni a választókhoz.” Ilyen külső, objektív feltétel egyebek mellett az, hogy a kormány állami szervként semleges maradjon a főpolgármester-jelöltekkel kapcsolatban.

A kifogásban a jogsértés megállapítását, attól való eltiltást és bírság kiszabását is kérik.

A TASZ pártfüggetlenül nyújt jogsegélyt választási ügyekben. “Minden jelöltnek és jelölő szervezetnek ajánlunk jogsegélyt, ha azt tapasztaljuk, hogy vele szemben megsértik a választásra irányadó jogszabályokat. Ebben az esetben a kommunikációs csatornákat uraló kormány az egyik jelölt javára – a másikkal szemben – avatkozott be az önkormányzati választásba. A kormány azt mondta, hogy az egyik jelölt alkalmatlan a főpolgármesteri pozícióra, illetve arra utalt, hogy vele nem fognak tudni együttműködni. Ez pedig sokakat elrettenthet attól, hogy a szimpátiája szerint szavazzon” – mondta Szabó Attila a TASZ Választási Jogi Programjának koordinátora.

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.