A Kúria szerint sem sértettük meg a Hír TV jó hírnevét

A Kúrián is nyert a TASZ az évek óta húzódó perben, melyet a HírTv indított szervezetünk ellen.

A per alapja a gyöngyöspatai iskolai szegregáció és a HírTv Keresztmetszet című műsorának erről készült epizódja. A műsorszám olyan felháborítóan egyoldalú beszámoló volt az iskoláról, hogy munkatársaink filmet forgattak és blogposztot írtak arról, hogyan is szegregál valójában az általános iskola. A filmben megszólalt Farkas Lilla, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyermekeknek Alapítvány vezetője, aki elmondta, hogy a Keresztemtszet adása nem volt kiegyensúlyozott. Akkor is az volt, és azóta is az az álláspontunk, hogy a műsor tendenciózusan elferdítette az igazságot, és annak szerkesztése során megsértették a hiteles újságírás alapszabályait.

A Kúria osztotta az első- és másodfokú bíróságok jogi álláspontját, miszerint a TASZ által megfogalmazott kritika értékítéletnek minősül, ami egy közéleti vitában nem korlátozható. A bíróság kiemelte, hogy a HírTv maga is markáns politikai álláspontot képvisel, így tűrni köteles, ha a tevékenységét éles kritika éri.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Tiltakozz, nem vagy egyedül!

A politika nem azonos azzal a posvánnyal, amit joggal gondolunk a pártpolitikáról. A politika saját ügyeink intézése: minden olyan rendszernek ez az alapja, ami az állampolgárok részvételét értéknek tekinti. Nincs is ennél erősebb érték: a vita előre visz, a másik eltiprása visszavet. Tehát a közügyek alakulásába mindenkinek bele lehet szólnia, és nem csak négy évente. Sőt, a távolságtartás a közügyektől egyre nagyobb felelőtlenség. Azoknak, akik az hitték, hogy ha ők távol tartják magukat a politikától, akkor majd az sem fog beleszólni az ő életükbe, végérvényesen rá kell jönniük, hogy ez nincs így.

A diákok kikérdezése diktatúrákat idéző gyakorlat

A TASZ sajtóhírekből értesült arról, hogy fennáll a gyanúja annak, hogy egyes oktatási intézményekben a diákok politikai véleményét jogosulatlanul gyűjtik és kezelik. A TASZ szerint, ha a listázásról szóló hírek igaznak bizonyulnak, akkor az nagyon súlyos jogsértést jelent, ezért feltétlenül szükségesnek tartjuk a helyzet jogi értékelését és az érintettek tájékoztatását a jogaikról.