A Kúria szerint sem sértettük meg a Hír TV jó hírnevét

A Kúrián is nyert a TASZ az évek óta húzódó perben, melyet a HírTv indított szervezetünk ellen.

A per alapja a gyöngyöspatai iskolai szegregáció és a HírTv Keresztmetszet című műsorának erről készült epizódja. A műsorszám olyan felháborítóan egyoldalú beszámoló volt az iskoláról, hogy munkatársaink filmet forgattak és blogposztot írtak arról, hogyan is szegregál valójában az általános iskola. A filmben megszólalt Farkas Lilla, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyermekeknek Alapítvány vezetője, aki elmondta, hogy a Keresztemtszet adása nem volt kiegyensúlyozott. Akkor is az volt, és azóta is az az álláspontunk, hogy a műsor tendenciózusan elferdítette az igazságot, és annak szerkesztése során megsértették a hiteles újságírás alapszabályait.

A Kúria osztotta az első- és másodfokú bíróságok jogi álláspontját, miszerint a TASZ által megfogalmazott kritika értékítéletnek minősül, ami egy közéleti vitában nem korlátozható. A bíróság kiemelte, hogy a HírTv maga is markáns politikai álláspontot képvisel, így tűrni köteles, ha a tevékenységét éles kritika éri.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Mondhatsz nemet Paksra!

Mi történik, ha a magyar gazdaságtörténet legdrágább, orosz hitelből finanszírozott beruházása, a paksi atomerőmű bővítése ellen szóló érveket mutatnád be a saját honlapjaidon, és ehhez lefoglalod a stopaks.hu és a nopaks.hu domain neveket (gyakorlatilag a honlap címe)? Bepanaszol az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt., az óriásberuházás megvalósításának felelőse a domain-regisztrációs ügyeket elbíráló testületnél. Az állami tulajdonú, közfeladatot ellátó, közpénzből gazdálkodó cég azzal érvelt a domain nevek bejegyzése ellen, hogy a Paks név erősen összefonódott az atomerőmű bővítésével, és ezáltal a regisztráció sértené a jó hírnevét, üzleti megítélését. Arra is hivatkoztak, hogy a domainregisztrációs szabályzat nem teszi lehetővé olyan név választását, amely „jelentéstartalmára vagy használatára nézve” gyaníthatóan jogellenes, valamint hogy tisztességtelen piaci magatartást jelent a domainek használata.

KISOKOS: Újságíróknak közérdekű adat megszerzéséről

A Legal Leaks Eszköztár a média bármely területén - nyomtatott vagy online média, rádió, televízió - dolgozó újságíróknak, valamint azoknak a bloggereknek és más, információval foglalkozó szakembereknek szól, akiknek munkájuk során állami/kormányzati szervezetek vagy intézmények birtokában lévõ adatokat kell megszerezniük.