A Legfelsőbb Bíróság hatályon kívül helyezte a TASZ IRM elleni perének ítéletét

A Legfelsőbb Bíróságon ma volt a TASZ Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium elleni perének másodfokú ítélethirdetése. A döntés hatályon kívül helyezés volt. Kattintás után elolvashatja a részleteket.

A TASZ közérdekű adatkérése az Alkotmány- tervezet kiadására vonatkozott. A jogerős ítélet ellen a TASZ terjesztett elő felülvizsgálati kérelmet.A mai felülvizsgálati tárgyaláson a bíróság hatályon kívül helyezte az első és másodfokú ítéletet arra hivatkozva, hogy a pert nem a Miniszter, mint intézmény ellen kellett volna megindítani, hanem maga az azóta leköszönt miniszter személye, azaz Petrétei József ellen.A TASZ megítélése szerint a kérdésben érdemi döntés nem született, és a per tárgya továbbra is megválaszolásra vár.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Fény derülhet a Daimler-­ügyre, pert nyert a K-­Monitor a TASZ segítségével

Első fokon pert nyert a K-­Monitor a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő ellen. Az MNV nem akarta nyilvánosságra hozni annak a 2010-­es vizsgálatnak a zárójelentését, amelyet egy korábbi Mercedes­busz-beszerzés ügyében folytattak le. A K-­Monitor a TASZ jogi képviseletével pert indított a dokumentumért.

Miért volt törvénytelen a házkutatás Horváth Andrásnál?

Horváth Andrásnál, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) korábbi munkatársánál, 2013. december 19-én a rendőrség házkutatást tartott, melynek során lefoglaltak több száz oldalnyi dokumentumot és informatikai adathordozót. A TASZ jogsegélyszolgálata által képviselt közérdekű bejelentő jogorvoslattal élt az általa elszenvedett kényszerintézkedésekkel szemben. A Budai Központi Kerületi Bíróság (BKKB) 2014. január 22-én meghozott, ám csak 2014. február 10-én kézbesített végzése elutasította az utolsó indítványunkat is - álláspontunk szerint alaptalanul. Érdemes összegezni Horváth András ellen folytatott eljárás eddigi fejleményeit, mert sok visszás és törvénysértő elemet lehet felfedezni.

Az informátor védelme

A TASZ és a K-Monitor közösen véleményezte a kormánynak a közérdekű bejelentők védelméről szóló törvénytervezetét.