A miniszterelnök támogatását kérjük, hogy egy gyerek se nélkülözzön az Európai Unióban

A gyerekszegénység felszámolásához kéri Orbán Viktor miniszterelnök támogatását a páneurópai Eurochild gyermekjogi és gyermekjóléti hálózat, valamint a Gyermekjogi Civil Koalíció, amelynek tagjaként a TASZ is aláírta a kormányfőnek címzett levelet.

A levél apropója, hogy a miniszterelnök 2020. július 17-én és 18-án részt vesz az Európai Unió csúcstalálkozóján, ahol megvitatják a következő hét év uniós költségvetését. Az aláíró szervezetek azt kérik Orbán Viktortól, hogy támogassa kezdeményezésüket, amelynek értelmében az Európai Szociális Alap Plusz 5 százalékát a gyermekszegénység felszámolására különítenék el az EU összes tagállamában.

Emlékeztették a kormányfőt, hogy még most is csaknem 23 millió gyermek nő fel szegénységben az uniós országokban, Magyarországon minden negyedik gyermeknek nélkülöznie kell a megfelelő élelmet, a biztonságos és támogató környezetet. Bár a koronavírus miatt szükségessé vált korlátozó intézkedések megvédték a vírustól a magyar embereket, az eddig is szegénységben élő gyerekek még szegényebbé és kiszolgáltatottabbá váltak az iskolabezárások, munkahelyi elbocsátások, kiszámíthatatlan életkörülmények következtében.

Mindezek következtében még nagyobb erőfeszítésekre van szükség a gyermekszegénység felszámolásához, a rászoruló családok és a gyermekvédelmi rendszer támogatásához. Az Európai Unió a világ egyik leggazdagabb régiójaként egyetlen gyermeket sem hagyhat egyedül, szegénységben és kiszolgáltatottságban felnőni – ezért kéri Orbán Viktor támogatását is az Eurochild és a Gyermekjogi Civil Koalíció.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Kiszakítja a gyereket a családból az állam, aztán magára hagyja

Hiába tiltja a törvény, hogy a szegénység miatt szakítsanak szét családokat, a budapesti Kossuth Lajos gyermekotthon lakóinak többsége szociális problémák, lakhatási szegénység miatt került az intézetbe, ahol még tragikusabb állapotok között, megfelelő gondoskodás nélkül nevelkedik.

Ön kért ma már engedélyt a gyerekei neveléséhez?

Ma két családnak kézbesített a posta gyámhivatali határozatot, két szülőpár várta hónapok óta, tűkön ülve az évente ismétlődő vizsgálat eredményét. A döntés nem kisebb súlyú, mint a gyermekeik - egyik család esetében három, másikuk esetében öt kisgyerek – sorsa: az egymástól távol töltött hónapok, sőt évek után, végre kiérdemelték-e, hogy újra ők lehessenek „Anya” és „Apa”, hogy ne kelljen a havonta egyszer egy órára engedélyezett láthatáson a faliórára meredve rettegni a percek fogyásától.

Családok mennek tönkre az állami szervek tehetetlensége miatt

Míg egy-egy gyerek szüleitől való elszakítására elég pár óra és egy kétsoros hatósági döntés, addig az – akár indokolatlanul - kiemelt gyermek visszakapására hónapokat, de inkább éveket kell várni. A szülőknek be kell tartani a játékszabályokat, határidőket, de a hatóság úgy tűnik, nem köteles ugyanerre.