A miniszterelnök támogatását kérjük, hogy egy gyerek se nélkülözzön az Európai Unióban

A gyerekszegénység felszámolásához kéri Orbán Viktor miniszterelnök támogatását a páneurópai Eurochild gyermekjogi és gyermekjóléti hálózat, valamint a Gyermekjogi Civil Koalíció, amelynek tagjaként a TASZ is aláírta a kormányfőnek címzett levelet.

A levél apropója, hogy a miniszterelnök 2020. július 17-én és 18-án részt vesz az Európai Unió csúcstalálkozóján, ahol megvitatják a következő hét év uniós költségvetését. Az aláíró szervezetek azt kérik Orbán Viktortól, hogy támogassa kezdeményezésüket, amelynek értelmében az Európai Szociális Alap Plusz 5 százalékát a gyermekszegénység felszámolására különítenék el az EU összes tagállamában.

Emlékeztették a kormányfőt, hogy még most is csaknem 23 millió gyermek nő fel szegénységben az uniós országokban, Magyarországon minden negyedik gyermeknek nélkülöznie kell a megfelelő élelmet, a biztonságos és támogató környezetet. Bár a koronavírus miatt szükségessé vált korlátozó intézkedések megvédték a vírustól a magyar embereket, az eddig is szegénységben élő gyerekek még szegényebbé és kiszolgáltatottabbá váltak az iskolabezárások, munkahelyi elbocsátások, kiszámíthatatlan életkörülmények következtében.

Mindezek következtében még nagyobb erőfeszítésekre van szükség a gyermekszegénység felszámolásához, a rászoruló családok és a gyermekvédelmi rendszer támogatásához. Az Európai Unió a világ egyik leggazdagabb régiójaként egyetlen gyermeket sem hagyhat egyedül, szegénységben és kiszolgáltatottságban felnőni – ezért kéri Orbán Viktor támogatását is az Eurochild és a Gyermekjogi Civil Koalíció.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

A szülőket nem lehet arra kényszeríteni, hogy válasszanak a gyerekük és az igazuk között

Az utóbbi hónapokban meglepődve, majd egyre nagyobb felháborodással tapasztaltuk, hogy több megye gyámhivatalában félretájékoztatják az ügyfeleket. Azt állítják a szülőknek, hogy ha kiállnak a jogaikért, nem kaphatják vissza a gyerekeiket. A legkiszolgáltatottabb szülők ilyen fokú félretájékoztatását nehéz másnak látni, mint hatalommal való súlyos visszaélésnek. A hatósági gyakorlat ellen pert kezdeményeztünk, és emellett kértük az Emberi Erőforrások Minisztériumát (EMMI), hogy adjon iránymutatást a gyámhivatalok részére, megtehetik-e ezt az ügyfeleikkel. Friss állásfoglalásában nekünk adott igazat a minisztérium.

Megállapította az ombudsman: minden harmadik gyermeket még mindig a szegénység miatt szakítják el a családjától

Bármit is mond az EMMI, nem tudja cáfolni évek óta ismételt állításunkat: megengedhetetlenül nagy számban szakít el az állam gyermekeket a családjuktól kizárólag a család rossz anyagi körülményei miatt. 2016 szeptemberében indított Hiányzó Emlékek kampányunk minden állítását megerősítette a napokban kiadott átfogó ombudsmani jelentés.

Anyák napján - távol a gyerekedtől

Május első vasárnapján az anyákat ünnepeljük – de mit ünnepelhetnek ilyenkor azok a szülők, akiktől a szegénység miatt szakították el a gyerekeiket? A Város Mindenkié (AVM), a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és az Utcajogász Egyesület kisfilmje három olyan édesanyát mutat be, akik évek óta keményen küzdenek, hogy visszaszerezzék gyermekeiket.