A miniszterelnök támogatását kérjük, hogy egy gyerek se nélkülözzön az Európai Unióban

A gyerekszegénység felszámolásához kéri Orbán Viktor miniszterelnök támogatását a páneurópai Eurochild gyermekjogi és gyermekjóléti hálózat, valamint a Gyermekjogi Civil Koalíció, amelynek tagjaként a TASZ is aláírta a kormányfőnek címzett levelet.

A levél apropója, hogy a miniszterelnök 2020. július 17-én és 18-án részt vesz az Európai Unió csúcstalálkozóján, ahol megvitatják a következő hét év uniós költségvetését. Az aláíró szervezetek azt kérik Orbán Viktortól, hogy támogassa kezdeményezésüket, amelynek értelmében az Európai Szociális Alap Plusz 5 százalékát a gyermekszegénység felszámolására különítenék el az EU összes tagállamában.

Emlékeztették a kormányfőt, hogy még most is csaknem 23 millió gyermek nő fel szegénységben az uniós országokban, Magyarországon minden negyedik gyermeknek nélkülöznie kell a megfelelő élelmet, a biztonságos és támogató környezetet. Bár a koronavírus miatt szükségessé vált korlátozó intézkedések megvédték a vírustól a magyar embereket, az eddig is szegénységben élő gyerekek még szegényebbé és kiszolgáltatottabbá váltak az iskolabezárások, munkahelyi elbocsátások, kiszámíthatatlan életkörülmények következtében.

Mindezek következtében még nagyobb erőfeszítésekre van szükség a gyermekszegénység felszámolásához, a rászoruló családok és a gyermekvédelmi rendszer támogatásához. Az Európai Unió a világ egyik leggazdagabb régiójaként egyetlen gyermeket sem hagyhat egyedül, szegénységben és kiszolgáltatottságban felnőni – ezért kéri Orbán Viktor támogatását is az Eurochild és a Gyermekjogi Civil Koalíció.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Stratégiai per a jogellenes gyermekkiemelések ellen - Összefoglaló

Több megkeresés érkezett hozzánk 2015 tavaszán egy felerészt romák lakta borsodi faluból amiatt, hogy a mélyszegénységben élő roma családokból tömegesen emeltek ki gyerekeket, akik hosszú távra állami gyermekvédelmi ellátásba kerültek. A szegénység és rossz társadalmi helyzet miatti gyermekkiemeléseket ugyan tiltja a Gyermekvédelmi törvény (Gyvt.), mégis régóta elterjedt ez a gyakorlat hazánkban.

A szülőket nem lehet arra kényszeríteni, hogy válasszanak a gyerekük és az igazuk között

Az utóbbi hónapokban meglepődve, majd egyre nagyobb felháborodással tapasztaltuk, hogy több megye gyámhivatalában félretájékoztatják az ügyfeleket. Azt állítják a szülőknek, hogy ha kiállnak a jogaikért, nem kaphatják vissza a gyerekeiket. A legkiszolgáltatottabb szülők ilyen fokú félretájékoztatását nehéz másnak látni, mint hatalommal való súlyos visszaélésnek. A hatósági gyakorlat ellen pert kezdeményeztünk, és emellett kértük az Emberi Erőforrások Minisztériumát (EMMI), hogy adjon iránymutatást a gyámhivatalok részére, megtehetik-e ezt az ügyfeleikkel. Friss állásfoglalásában nekünk adott igazat a minisztérium.

Az új kormánypárti  törvényjavaslat indokolatlanul szétszakíthat családokat

A gyermekek védelme és biztonsága érdekében kormánypárti képviselők olyan törvénymódosítást terjesztettek elő, amely nem alkalmas a súlyosan veszélyeztetett gyermekek tragédiáinak megelőzésére, ugyanakkor tömegesen vezethet családok indokolatlan szétszakításához. Tegnap valamennyi parlamenti képviselőnek megküldtük a törvényjavaslattal kapcsolatos szakmai álláspontunk, amihez neves gyermekjogi szakemberek és szervezetek is csatlakoztak.