A paksi atomerőmű kárelhárítási adataiért folyó per holnapi tárgyalására meghívó

A Paksi Atomerőmű 2. számú blokkjában 2003-ban történt üzemzavar történt. Az Energia Klub környezetvédelmi egyesület közérdekű adatigényléssel fordult az Országos Atomenergia Hivatal Nukleáris Biztonsági Igazgatóságához, hogy adja ki az üzemzavar kárelhárítására vonatkozó, a Paksi Atomerőmű Zrt. által benyújtott engedélykérelmet.

Az OAH megtagadta a kérelmet, ezért az Energia Klub bírósághoz fordult (a TASZ jogsegély szolgálata látja el a jogi képviseletét). Az eljárás immáron két és fél éve zajlik, s holnap kerül sor a Fővárosi Ítélőtábla által elrendelt megismételt elsőfokú eljárás következő tárgyalására. Az új eljárásban az elsőfokú bíróságnak meg kell vizsgálnia az alperes megtagadási nyilatkozatát, és ez alapján lefolytatni a szükséges bizonyítási eljárást.


A tárgyalásra 2007. február 2-án pénteken, 10 órakor kerül sor a Fővárosi Bíróságon (Budapest, 1055 Budapest, Markó utca 27. III. emelet 317. tárgyalóban).

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Igényelj közérdekű adatot, amíg lehet!

A kormány újabb korlátokat szeretne állítani az állam elszámoltathatóságát biztosító közérdekű adatigénylések elé.

Az állami cégek is kötelesek elszámolni az Alkotmánybíróság szerint

Bodoky Tamás, az atlatszo.hu főszerkesztője közérdekű adatigénylésének ügyében a Kúria 2012-ben teret nyitott arra , hogy az egyre elszaporodó állami vállalatok kibújhassanak az átláthatóság követelménye alól. Ennek vetett véget az Alkotmánybíróság hétfői döntése. Az ügyben Bodoky Tamást a Társaság a Szabadságjogokért képviselte, amiben a jogvédő szervezetet az alkotmányjogi panasz elkészítése során az atlatszo.hu jogi stábja is segítette.

A bíróság kezében a trafikpályázatok nyilvánossága

Hat szervezet – a TASZ jogi képviseletével - közérdekű adatok kiadása iránti pert indít a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. ellen a trafik-pályázatok nyilvánossága érdekében.