A paksi atomerőmű kárelhárítási adataiért folyó per holnapi tárgyalására meghívó

A Paksi Atomerőmű 2. számú blokkjában 2003-ban történt üzemzavar történt. Az Energia Klub környezetvédelmi egyesület közérdekű adatigényléssel fordult az Országos Atomenergia Hivatal Nukleáris Biztonsági Igazgatóságához, hogy adja ki az üzemzavar kárelhárítására vonatkozó, a Paksi Atomerőmű Zrt. által benyújtott engedélykérelmet.

Az OAH megtagadta a kérelmet, ezért az Energia Klub bírósághoz fordult (a TASZ jogsegély szolgálata látja el a jogi képviseletét). Az eljárás immáron két és fél éve zajlik, s holnap kerül sor a Fővárosi Ítélőtábla által elrendelt megismételt elsőfokú eljárás következő tárgyalására. Az új eljárásban az elsőfokú bíróságnak meg kell vizsgálnia az alperes megtagadási nyilatkozatát, és ez alapján lefolytatni a szükséges bizonyítási eljárást.


A tárgyalásra 2007. február 2-án pénteken, 10 órakor kerül sor a Fővárosi Bíróságon (Budapest, 1055 Budapest, Markó utca 27. III. emelet 317. tárgyalóban).

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Hetedik- elemzésünk az Alaptörvény legújabb módosításáról

Hetedszer módosították a hétéves Alaptörvényt. Az Alaptörvény módosításához elvileg széleskörű politikai konszenzusra volna szükség, hiszen egy alkotmánynak nem a többség akaratát kell tükröznie. Egy valódi alkotmány bármely demokratikus választáson többséget szerző kormány politikájának megvalósításához megfelelő kereteket biztosít. Egy jó alkotmány sokféle ideológiának megfelelő kormányzásra ad lehetőséget, kijelölve a kormányzás át nem hágható korlátait.

A magyar Alaptörvényt viszont akkor módosítják, ha a kormány politikája ezt igényli. Vagyis nálunk nem az alkotmány korlátozza a kormány politikáját, hanem az Alaptörvényt igazítják a kormány politikájához. Az Alaptörvény hetedik módosításakor is ez történt.

Az új törvényjavaslatokkal csak a bizonytalanságot akarja növelni a kormány

Az Alaptörvény hetedik módosításának javaslatai együttesen komoly károkat okozhatnak: nehezebben tudnak majd az állampolgárok véleményt nyilvánítani, és kevésbé bízhatnak abban, hogy pártatlan bíróság dönt majd a politika számára kényes ügyekről.