A paksi atomerőmű kárelhárítási adataiért folyó per holnapi tárgyalására meghívó

A Paksi Atomerőmű 2. számú blokkjában 2003-ban történt üzemzavar történt. Az Energia Klub környezetvédelmi egyesület közérdekű adatigényléssel fordult az Országos Atomenergia Hivatal Nukleáris Biztonsági Igazgatóságához, hogy adja ki az üzemzavar kárelhárítására vonatkozó, a Paksi Atomerőmű Zrt. által benyújtott engedélykérelmet.

Az OAH megtagadta a kérelmet, ezért az Energia Klub bírósághoz fordult (a TASZ jogsegély szolgálata látja el a jogi képviseletét). Az eljárás immáron két és fél éve zajlik, s holnap kerül sor a Fővárosi Ítélőtábla által elrendelt megismételt elsőfokú eljárás következő tárgyalására. Az új eljárásban az elsőfokú bíróságnak meg kell vizsgálnia az alperes megtagadási nyilatkozatát, és ez alapján lefolytatni a szükséges bizonyítási eljárást.


A tárgyalásra 2007. február 2-án pénteken, 10 órakor kerül sor a Fővárosi Bíróságon (Budapest, 1055 Budapest, Markó utca 27. III. emelet 317. tárgyalóban).

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Örömteli fejlemények az új büntetőeljárási törvény tervezetében

Az 1998-ban elfogadott büntetőeljárási kódex helyett új készül, amelynek tervezetét megkaptuk és véleményeztük.

A köztársasági elnöktől kérjük az információszabadság védelmét

Az Országgyűlés elfogadta a közadatok újrahasznosításáról szóló törvényt, amely kiszámíthatatlanná teszi az állam átlátható működését biztosító közérdekű adatok megismeréséhez fűződő jogot. A TASZ és a K-Monitor Iroda a köztársasági elnököt kéri, hogy gyakorolja az Alaptörvényben biztosított előzetes normakontroll kezdeményezési jogát, és küldje meg az Alkotmánybíróságnak a törvényt az aláírás előtt.

Mi a Kormány álláspontja Sávollyal kapcsolatban?

Bár a kormányüléseken elhangzottakat csak korlátozott körben lehet megismerni, a TASZ mégis megpróbálkozik a sávolyi botránnyal kapcsolatos ülés anyagainak a beszerzésével.