Barion Pixel TASZ | A Roe v. Wade ügy nyomán arra kérjük a döntéshozókat, hogy erősítsék meg az abortuszhoz való hozzáférést Európában

A Roe v. Wade ügy nyomán arra kérjük a döntéshozókat, hogy erősítsék meg az abortuszhoz való hozzáférést Európában

Az amerikai Legfelsőbb Bíróság döntése hatályon kívül helyezte, a korábbi híres Roe v. Wade ügyben hozott precedenst. Ezzel megszűnt az Egyesült Államokban a terhességmegszakítás választásához fűződő jog szövetségi védelme, így rögtön az államokra szállt vissza a döntés joga. Számos állam várta már ezt a döntést olyan az abortuszhoz való hozzáférést korlátozó vagy tiltó szabállyal, amit már elfogadott a tagállami jogalkotó, de az a szövetségi szabály miatt nem léphetett hatályba. Ezek a szabályok a magzati élet fogantatástól számított védelmére hivatkoznak.

Miért fontos a mi szempontunkból is ez a döntés? Az Egyesült Államok gyakorlata sok, az emberi szabadságot és a magánélet sérthetetlenségét érintő területen mintaértékű az egész világon. Az Egyesült Államok az egyén szabadságának egyik jelképe, fellegvára volt. Az amerikai gyakorlat változása így felerősítheti az abortuszellenes törekvéseket és az abortuszszabályok szigorodását más országokban is. Ugyanakkor azt sem felejthetjük el, hogy ellentétes irányú szabályozási változások tapasztalhatóak Dél- és Közép-Amerikában, ahol a hagyományosan szigorú tilalmakat felváltják a nők önrendelkezési szabadságát tiszteletben tartó döntések.

Ezek a trendek számunkra is fontosak, hiszen magyar kormánypárti politikusok egyszerre beszélnek arról, hogy nem kívánják a terhességmegszakításra vonatkozó szabályokat változtatni, és arról, hogy az Alaptörvény magzati élet védelmét már fogantatástól védeni rendeli. Nem lehet elégszer elismételni, hogy az abortusztilalom vagy a hozzáférés súlyos korlátozása nők életét sodorja veszélybe. Azokét a nőkét, akik döntési szabadságukkal élve szeretnének dönteni a testükről és a megfogant terhességet nem kihordani. Az ő életüket számos módon veszélyezteti a tilalom, például úgy, hogy nem biztonságos módon szakítják meg a terhességüket. Gyakori az is, hogy egy abuzív kapcsolatban kényszerülnek maradni a terhesség miatt. A tilalom azoknak is az életét, egészségét veszélyezteti, akik nem kívánták a terhességet megszakítani, de nem tudják kihordani. Számos példa van arra, hogy a spontán módon elvetélő nők sem kaptak időben orvosi segítséget a vetélés orvosi befejezéséhez, mert az orvosok nem mertek addig beavatkozni, amíg nem volt teljesen biztos a magzat elhalása, vagy a nő nem került életveszélyes állapotba. Ezek az esetek rendszerint végzetesek voltak mind a nő, mind a magzat életére nézve. Különösen hátrányosan érinti a döntés a rosszabb társadalmi helyzetű – alacsonyabban iskolázott, szegényebb, függő helyzetben élő – nőket. Ők azok, akik pénz, információ és érdekérvényesítési lehetőség híján nem tudnak az Egyesült Államokban más, az abortuszt megengedő tagállamba, Európában pedig más országba utazni.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni azt sem, hogy számos kutatás bebizonyította már: a terhességmegszakítások számát nem lehet tilalommal csökkenteni, ehhez komplex intézkedésekre van szükség. A világméretű felmérések azt mutatják, hogy az abortusz valójában gyakoribb azokban az országokban, ahol valamilyen szintű tilalom van érvényben. Az is jól látható, hogy az abortuszok száma – logikusan – ott a legalacsonyabb, ahol a nemkívánatos terhességek száma a legalacsonyabb. Vagyis az abortusz „megelőzése” csak úgy valósulhat meg, ha a nemkívánatos terhességet előzzük meg. Ehhez nélkülözhetetlen a tabumentes, valós tényeken alapuló szexuális nevelés és a fogamzásgátló eszközök hozzáférhetősége.

A testünk feletti döntés joga nélkül nincsen emberi méltósághoz való jog. Ezért más szervezetekkel közösen arra kérjük az európai döntéshozókat, hogy a meglévő jogokat erősítsék meg azzal, hogy megszüntetik azokat a felesleges, nem szakmai elveken alapuló korlátozásokat, amelyek még hatályban vannak Európa országaiban. Évek óta ugyanezt kéri a Világegésszégügi Szervezet (WHO) is a biztonságos abortuszt szorgalmazó iránymutatásaiban. A teljes levél, a szakmai hivatkozásokkal megtalálható itt.

Az amerikai bíróság döntése megrázó, sokan vesztik el korábban megszerezett jogukat a testi önrendelkezésre, s a döntés kétségtelenül éreztetni fogja hatását más országokban is. Ugyanakkor a mostani súlyos visszalépés mellett fontos előrelépések is történtek a világban az elmúlt években a női önrendelkezés terén. Dél- és Közép-Amerika országaiban hosszú évtizedekig nagyon szigorú abortuszszabályozások voltak érvényben, csakhogy egyre több, nők halálával járó eset rázta meg ezekben az országokban a közvéleményt. Mexikóban tavaly szeptemberben, Kolumbiában idén februárban hoztak az ottani legfelsőbb bíróságok döntést arról, hogy az abortuszt nem lehet bűncselekményként büntetni. Ennél is érdekesebb és tanulságosabb Argentína története, ahol évek óta épülő mozgalom követelte az abortusz legalizálását sorra megmutatva a szinte teljes tilalom áldozatait és így annak tarthatatlanságát. Végül 2020-ban hoztak törvényt, amely lehetővé tette a terhesség megszakítás választását bizonyos feltételek mentén.

Kapronczay Stefánia, Ügyvezető igazgató

Fotó: Nico Avelluto / Flickr

 

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.