A szülőket nem lehet arra kényszeríteni, hogy válasszanak a gyerekük és az igazuk között

Az utóbbi hónapokban meglepődve, majd egyre nagyobb felháborodással tapasztaltuk, hogy több megye gyámhivatalában félretájékoztatják az ügyfeleket. Azt állítják a szülőknek, hogy ha kiállnak a jogaikért, nem kaphatják vissza a gyerekeiket. A legkiszolgáltatottabb szülők ilyen fokú félretájékoztatását nehéz másnak látni, mint hatalommal való súlyos visszaélésnek. A hatósági gyakorlat ellen pert kezdeményeztünk, és emellett kértük az Emberi Erőforrások Minisztériumát (EMMI), hogy adjon iránymutatást a gyámhivatalok részére, megtehetik-e ezt az ügyfeleikkel. Friss állásfoglalásában nekünk adott igazat a minisztérium.

Évek óta, visszatérően halljuk a hozzánk forduló, kiszolgáltatott szülőktől azt, hogy a gyámhivatalban “lebeszélték” őket arról, hogy fellebbezzenek vagy pert indítsanak a döntés ellen, amellyel elszakították tőlük a gyerekeiket. A hivatalban olyanokat mondanak a kiszolgáltatott szülőknek, hogy előbb visszakapják a gyereküket, ha nem “ugrálnak”. Ezek a szülők általában egyetlen dologra vágynak, és arra mindennél jobban: visszakapni a gyermekeiket. Így aztán nem mernek jogorvoslattal élni, hiszen érzik, hogy teljes mértékben a hatóság jóindulatára vannak utalva.

Eddig erről a gyakorlatról csak a szülőktől értesültünk, de most a Borsod megyei gyámhatóság egy hivatalos döntésében is megjelent ez a jogellenes gyakorlat. . Először láttuk feketén-fehéren leírva, hogy mivel a szülők jogorvoslattal éltek a gyermekkiemelés ellen, ezért - ameddig az eljárás tart, - nem hajlandóak felülvizsgálni a gyermekek helyzetét, hiába javasolta szinte az összes szakember a mielőbbi hazagondozást.

A hatóság felháborító döntését olvasva minden létező formában (telefonon, e-mailben, jogi beadványban) igyekeztük elérni, hogy vonják vissza a döntést. Jeleztük, hogy a gyermekvédelmi törvény szerint a hatóság feladata éppen az lenne, hogy mielőbb hazagondozza a gyerekeket, amint a család körülményei rendeződnek. Súlyosan jogsértő, ha csak azért, mert a szülők kiálltak az igazukért, és jogorvoslattal éltek a gyermekek kiemelése ellen, a családnak akár még évekig kelljen szétszakítva élnie. A gyámhatóság hivatkozása, miszerint a gyerekkiemelés indokoltsága egy “előkérdés” ahhoz, hogy felül lehessen vizsgálni a család aktuális helyzetét, nyilvánvalóan téves. Hiszen attól még, hogy az adott pillanatban akár jogszerű is volt egy gyermekkiemelés (mondjuk mert krízis állt be a család életében), abból nem következik, hogy négy hónappal később, mire a család rendezte a körülményeit, ne lehessen hazaadni a gyermekeiket. Sőt, a gyermekvédelmi törvény szerint épp ez a feladata a hatóságnak. A gyámhivatalnak azonban hiába jeleztük mindezt, telefonról e-mailre irányítottak át, leveleinkre pedig nem válaszoltak érdemben.

Ezen a ponton a gyámhatóság felettes szervéhez fordultunk: az EMMI-től kértünk állásfoglalást. A minisztérium meglepő gyorsasággal küldte el válaszát, melyben részletesen megindokolva támasztotta alá érveinket, és tette tökéletesen egyértelművé, hogy a gyámhivataloknak nincs joga “zsarolni” az ügyfeleit. Nem kényszeríthetik őket arra, hogy választaniuk kelljen a gyermekeik és aközött, hogy kiálljanak az igazukért.

Örülünk a minisztérium egyértelmű állásfoglalásának, és reméljük, minél több gyámhivatalhoz és gyermekvédelmi szakemberhez eljut a híre.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

A szabálysértési bírságok tovább büntetik azokat, akiknek valójában segítségre lenne szüksége

Az Országgyűlés szakmai egyeztetés nélkül döntött: szeptember 1-től megemelik a szabálysértési bírságok összegét. Az emelés független attól, hogy az érintett milyen szabálysértést követett el és milyen vagyoni helyzetben van. Súlyos problémának tartjuk, hogy a jogalkotó láthatóan egy szimpla költségvetési kérdésnek tekinti a szabálysértési bírságolást, amitől plusz bevételt remél.

Családok mennek tönkre az állami szervek tehetetlensége miatt

Míg egy-egy gyerek szüleitől való elszakítására elég pár óra és egy kétsoros hatósági döntés, addig az – akár indokolatlanul - kiemelt gyermek visszakapására hónapokat, de inkább éveket kell várni. A szülőknek be kell tartani a játékszabályokat, határidőket, de a hatóság úgy tűnik, nem köteles ugyanerre.

Nincs olyan anya, aki be tudná pótolni ezeket az elvesztett éveket

Fél éve, március végén hírt adtunk róla, hogy Bence két éves korában végre hazakerült a szüleihez. Mint akkor megírtuk, a kisbaba születésekor azért nem kerülhetett haza, mert a helyi védőnő hónapokkal korábban jelezte a kórház számára: „Az asszonynak minden gyermeke átmeneti nevelésben van. Irreális lenne az újszülött kórházból való távozása az anyával együtt.”