A Társaság a Szabadságjogokért az ombudsmanhoz fordult

SAJTÓKÖZLEMÉNY

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) az ombudsmanhoz fordult és vizsgálatát kéri abban az ügyben, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság egy hatályon kívül helyezett rendelkezésre hivatkozva tiltotta meg a Baumag-károsultak Medgyessy Péter háza elé 2004. május 25-re tervezett tüntetését.
A TASZ aggasztónak tartja, hogy állami szerv következmények nélkül törvénysértő módon korlátozhatja a polgárok alapvető jogait.
A tüntetés-betiltások ismétlődése bizonyítja azt a szomorú tényt, hogy a BRFK már múlt év februárjában is politikai céllal hivatkozott a gyülekezési törvény 8. § (1) bekezdésére, „a közlekedés rendjének aránytalan sérelmére”.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Az ’56-os megemlékezéssel kapcsolatos állami feladatokról és azok elmulasztásáról

Jogsértő az, hogy a forradalom hivatalos, állami megünneplésére nem engedtek be minden állampolgárt, hanem egyeseket vélt véleményük miatt kizártak, míg másokat nem védtek meg akkor, amikor a véleménynyilvánításuk miatt atrocitások érték őket a tömegben. Hiába magáncég volt megbízva a rendezvény biztosítási feladataival, a rendőrség kötelességeit ez nem teszi zárójelbe, felelőssége nem hagyható figyelmen kívül.

Egyetértett velünk a Kúria is: sértette a gyülekezési szabadságot a gödöllői rendelet

Még a nyáron számoltunk be arról, hogy ellentétes a gyülekezési szabadsággal az a gödöllői helyi rendelet, amelynek értelmében közterület-használati engedélyt kellett kérni a politikai rendezvények megtartásához. Október 31-én a Kúria végül megsemmisítette a jogellenes rendelkezést.

A bíróság és a sajtó: hogyan lesz egy hírből annak ellentéte?

A TASZ elnökének írása a keddi ítéletekről és azok sajtóban való megjelenítéséről.