A Társaság a Szabadságjogokért az ombudsmanhoz fordult

SAJTÓKÖZLEMÉNY

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) az ombudsmanhoz fordult és vizsgálatát kéri abban az ügyben, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság egy hatályon kívül helyezett rendelkezésre hivatkozva tiltotta meg a Baumag-károsultak Medgyessy Péter háza elé 2004. május 25-re tervezett tüntetését.
A TASZ aggasztónak tartja, hogy állami szerv következmények nélkül törvénysértő módon korlátozhatja a polgárok alapvető jogait.
A tüntetés-betiltások ismétlődése bizonyítja azt a szomorú tényt, hogy a BRFK már múlt év februárjában is politikai céllal hivatkozott a gyülekezési törvény 8. § (1) bekezdésére, „a közlekedés rendjének aránytalan sérelmére”.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

A bíróság engedélyezte a tüntetést a március 15-i miniszterelnöki beszéd alatt

Szabad a füttykoncert a szabadság ünnepén! A bíróság eldöntötte a kérdést, a rendőrség törvénytelenül tiltotta meg kétszer is, hogy Juhász Péter síposztó tüntetést szervezzen a március 15-i miniszterelnöki beszéd idejére.

Alkotmánybírósághoz fordultunk a Kossuth téri demonstráció folytatásának megtiltása miatt

A Kossuth téren több hónapon át demonstrált az Ország Gyűlése Mozgalom. A demonstrációt azonban nem maguktól hagyták abba, hanem azért, mert a bíróság megtiltotta, hogy tovább folytassák. A TASZ szerint a bíróság mégoly indokolt ítélete is illegitim korlátozása a békés gyülekezés szabadságának: a tiltás mellett szóló fő indok, a tüntetés elhúzódó jellege, nem elégséges az egyik legfontosabb politikai szabadságjog korlátozására. A jogerős végzés ellen alkotmányjogi panaszt nyújtottunk be.

KISOKOS: Tanácsok polgári engedetlenkedőknek

A tüntetések apropóján összegyűjtöttük azokat a fontos szempontokat, amiket mindenkinek, aki csatlakozik az utcai rendezvényekhez, ajánlunk megismerni, megfontolni.