Barion Pixel TASZ | A TASZ állásfoglalása a Főváros új részvételi eszközeinek szabályozásáról

A TASZ állásfoglalása a Főváros új részvételi eszközeinek szabályozásáról

A TASZ társadalmi egyeztetés keretében megküldte szakmai állásfoglalását Budapest Főváros Önkormányzatának két új, 2021. januárjától a budapesti polgárok számára bevezetendő részvételi eszköz szabályozásáról. Az állásfoglalás a demokratikus alkotmányos elvek és az alapjogok érvényesülése szempontjából, továbbá nemzetközi jógyakorlatok tükrében ad javaslatokat a jelenleg kidolgozás alatt álló részletes szabályozáshoz.

A Főváros két új eszközt vezet be 2021. január 1-jétől a budapesti polgárokkal történő kommunikációra: az ún. budapesti párbeszédet és az ún. budapesti polgári kezdeményezést. Míg az előbbit a városvezetés kezdeményezheti, hogy kikérje a budapesti polgárok véleményét, addig az utóbbit a budapestiek kezdeményezhetik, ha a Fővárosi Közgyűlés napirendjére szeretnének hatással lenni, vagy az Önkormányzattal egyeztetni. Utóbbi eszköz lényegében egy jogi formát öltő petíciós lehetőség lesz; a kezdeményezésekhez online is lehet majd csatlakozni.

Az állásfoglalás üdvözlendőnek tartja a közügyek vitelében való részvétel lehetőségeinek bővülését – ahogy azt is, hogy a budapesti fiatalok közéleti részvételét elősegítendő a Főváros mindkét véleménynyilvánítási eszköz esetében lehetővé teszi a 14. életévüket betöltöttek számára is a részvételt. A TASZ ugyanakkor javaslatokat fogalmazott meg a budapesti párbeszéd erőteljesebb szabályozása, és a budapesti polgári kezdeményezés megengedő, a petíciós jogot kiteljesítő szabályozása érdekében.

Részletes állásfoglalásunkat itt találja:

Szakmai állásfoglalás

Letöltés Letöltés
Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.