A TASZ álláspontja az Alkotmánybíróság tagjainak megválasztásáról

A TASZ álláspontja szerint az Alkotmányt és az Alkotmánybíróság tagjainak választási rendjét módosító törvényjavaslat a demokrácia egyik legfontosabb alapelemét, az Országgyűlés kontrollját képező Alkotmánybíróság függetlenségét semmisítené meg.

Arra kérjük az országgyűlési képviselőket, különösen a Fidesz-KDNP frakciószövetség tagjait, hogy fontolják meg az alábbiakat:

1. Az Alkotmánybíróság a hatalmi ágak kölcsönös egyensúlyát és ellenőrzését a normakontrollal és az alkotmányos alapjogok védelmével biztosítja. A választópolgárok akaratukkal kifejezik, hogy melyik pártokra és milyen arányban bízzák a jogalkotást. A jogalkotó szerv, az Országgyűlés e választói akaratnak megfelelő összetételben ül össze. Ez a választói akarat azonban nem terjed ki a megválasztott törvényhozás korlátainak gyengítésére, felszámolására. Az Alkotmánybíróság függetlensége az egyik legfontosabb garanciája a jogállamnak, az alkotmányos alapjogok védelmének; a törvényhozás hatalmi kontrollját képezi. Az alkotmányossággal szembe mennek azok a törvényhozói szándékok, amik hatalmi fékek gyengítését célozzák.

2. Felvethető a kérdés, hogy a hatályos szabályozás helyett – amely szerint a képviselőcsoportok egy-egy tagjából álló jelölő bizottság tesz javaslatot az Alkotmánybíróság tagjaira – kik és milyen arányban jelölhessenek. A felmerülő kérdésekre azonban nem megfelelő az a válasz, hogy a mindenkori parlamenti többség az ellenzéki jogok megnyirbálása árán kap korlátlan lehetőséget a testület tagjainak jelölésére.

3. A benyújtott törvényjavaslatról nem volt érdemi vita a parlamentben. A jogalkotásról szóló törvény előírja, a jogszabály megalkotása előtt - a tudomány eredményeire támaszkodva - elemezni kell a szabályozni kívánt társadalmi-gazdasági viszonyokat, az állampolgári jogok és kötelességek érvényesülését, az érdek-összeütközések feloldásának a lehetőségét, meg kell vizsgálni a szabályozás várható hatását és a végrehajtás feltételeit. A törvényjavaslat ezeknek a feltételeknek nem felel meg.

4. A TASZ arra kéri a Fidesz – KDNP frakciót, hogy a törvényjavaslatok benyújtása során a hatályos jogalkotási törvényben foglalt kötelezettségnek eleget téve készítse elő a jogszabályokat és hallgassa meg az adott tárgykör érintett szereplőit is. A TASZ álláspontja szerint az a politikai erő, amely a hatalmi egyensúlyokat felborítja, önmagának állít csapdát. A demokratikusan megválasztott hatalom a demokrácia szabályai szerint kell végezze a munkáját, különben legitimációs problémákkal szembesül.

Kérjük ezért az országgyűlési képviselőket, hogy megfontolt szakmai viták után, a jogállamiság szabályait betartva alkossák meg a jogszabályokat, a most benyújtott módosítást pedig vonják vissza.

Facebook csoport Védjük meg az Alkotmánybíróság függetlenségét!

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Jól döntött az uszításról a bíróság

A Pesti Központi Kerületi Bíróság mai határozatával bűnösnek mondta ki Polgár „Tomcat” Tamást közösség elleni izgatás elkövetése miatt, és egy év két hónap szabadságvesztésre ítélte, aminek végrehajtását öt évre felfüggesztette. Az ítélet nem jogerős, de megfelelő pályára állíthatja a hazai szólásszabadság-ítélkezést.

Jogerős a túlérzékeny polgármester keresetének elutasítása

Nem a bíróság feladata, hogy „kulturált” véleménynyilvánításra szoktassa a polgárokat, egy közlést nem a túlérzékeny felperes, hanem az átlagolvasó szemszögéből kell megítélnie. A bíróságnak akkor kell közbelépnie, ha a vélemény jogot sért. A perben az alperest a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) ügyvédje képviselte.

Első fokon nyert a szólásszabadság

Tóta W. Árpád 2013 elején részletgazdag publicisztikában kritizálta Zsiga Marcell miskolci alpolgármester vagyonosodását és az őt segítő politikai rendszert. A politikus azt gondolta helyes válaszlépésnek, hogy büntetőeljárást kezdeményez a publicista ellen. Rágalmazással vádolta a szerzőt és felfüggesztett fogházbüntetést kért rá büntetésként.