A TASZ és a Kendermag eljárásokat kezdeményezett a debreceni Kendernap meghiúsítása miatt

2007. május 13-án a Million Marihuana March nemzetközi rendezvénysorozat keretében hazánkban 5 helyen tartottak tüntetéseket a Kendermag Egyesület szervezésében Nemzeti Legalizációs Népgyűlés elnevezéssel. A demonstrációkra a korábbinál jóval békésebb hangulatban került sor – kivéve a debreceni helyszínt, ahol a rendőrség ugyan tudomásul vette a rendezvény bejelentését, de az önkormányzat az utolsó pillanatban nem adta hozzájárulását a színpad felállításához. A debreceni demonstrációt végül 6-8, ásóval és botokkal felfegyverkezett magánszemély hiúsította meg, a helyi rendőrség tétlen asszisztálása mellett. A debreceni rendezvényt bejelentő Juhász Szabolcs, és a képviseletét ellátó Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), valamint a Kendermag Egyesület feljelentést tett a rendbontók és a rendőrség ellen, a törvénytelen és alkotmányellenes önkormányzati határozat ellen pedig eljárást indított. Olvassa el részleteket a történtekkel kapcsolatban!

A debreceni rendezvényt meghiúsító személyek megsértették a résztvevők gyülekezési jogát, mely önmagában is bűncselekménynek minősül, de magatartásuk ezen kívül felvetette a rendbontás, a garázdaság és a rongálás gyanúját is. 2007. május 21-én ellenük a TASZ és Kendermag Egyesület a demonstrációt bejelentővel együtt a Debreceni Rendőrkapitányságon büntetőfeljelentést tett. A rendőrség azon tagjait pedig, akik a bűncselekmények elkövetőit tetten érve nem teljesítették intézkedési kötelezettségüket, és arra sem voltak hajlandóak, hogy az írásos feljelentést a helyszínen átvegyék, kötelezettségszegés szolgálatban és elöljárói intézkedés elmulasztása miatt jelentették fel ugyanezen napon, valamint panaszt tettek Debrecen Rendőrkapitányánál. Debrecen város Önkormányzata jogsértő határozata ellen a bejelentő fellebbezéssel élt, s az eljárást követően kártérítési pert fog indítani a város ellen.

Dénes Balázs elnök s.k.                                                                          Juhász Péter elnökhelyettes s.k.

Társaság a Szabadságjogokért                                                                      Kendermag Egyesület

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Az ’56-os megemlékezéssel kapcsolatos állami feladatokról és azok elmulasztásáról

Jogsértő az, hogy a forradalom hivatalos, állami megünneplésére nem engedtek be minden állampolgárt, hanem egyeseket vélt véleményük miatt kizártak, míg másokat nem védtek meg akkor, amikor a véleménynyilvánításuk miatt atrocitások érték őket a tömegben. Hiába magáncég volt megbízva a rendezvény biztosítási feladataival, a rendőrség kötelességeit ez nem teszi zárójelbe, felelőssége nem hagyható figyelmen kívül.

Egyetértett velünk a Kúria is: sértette a gyülekezési szabadságot a gödöllői rendelet

Még a nyáron számoltunk be arról, hogy ellentétes a gyülekezési szabadsággal az a gödöllői helyi rendelet, amelynek értelmében közterület-használati engedélyt kellett kérni a politikai rendezvények megtartásához. Október 31-én a Kúria végül megsemmisítette a jogellenes rendelkezést.

A bíróság és a sajtó: hogyan lesz egy hírből annak ellentéte?

A TASZ elnökének írása a keddi ítéletekről és azok sajtóban való megjelenítéséről.