A TASZ és a Kendermag eljárásokat kezdeményezett a debreceni Kendernap meghiúsítása miatt

2007. május 13-án a Million Marihuana March nemzetközi rendezvénysorozat keretében hazánkban 5 helyen tartottak tüntetéseket a Kendermag Egyesület szervezésében Nemzeti Legalizációs Népgyűlés elnevezéssel. A demonstrációkra a korábbinál jóval békésebb hangulatban került sor – kivéve a debreceni helyszínt, ahol a rendőrség ugyan tudomásul vette a rendezvény bejelentését, de az önkormányzat az utolsó pillanatban nem adta hozzájárulását a színpad felállításához. A debreceni demonstrációt végül 6-8, ásóval és botokkal felfegyverkezett magánszemély hiúsította meg, a helyi rendőrség tétlen asszisztálása mellett. A debreceni rendezvényt bejelentő Juhász Szabolcs, és a képviseletét ellátó Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), valamint a Kendermag Egyesület feljelentést tett a rendbontók és a rendőrség ellen, a törvénytelen és alkotmányellenes önkormányzati határozat ellen pedig eljárást indított. Olvassa el részleteket a történtekkel kapcsolatban!

A debreceni rendezvényt meghiúsító személyek megsértették a résztvevők gyülekezési jogát, mely önmagában is bűncselekménynek minősül, de magatartásuk ezen kívül felvetette a rendbontás, a garázdaság és a rongálás gyanúját is. 2007. május 21-én ellenük a TASZ és Kendermag Egyesület a demonstrációt bejelentővel együtt a Debreceni Rendőrkapitányságon büntetőfeljelentést tett. A rendőrség azon tagjait pedig, akik a bűncselekmények elkövetőit tetten érve nem teljesítették intézkedési kötelezettségüket, és arra sem voltak hajlandóak, hogy az írásos feljelentést a helyszínen átvegyék, kötelezettségszegés szolgálatban és elöljárói intézkedés elmulasztása miatt jelentették fel ugyanezen napon, valamint panaszt tettek Debrecen Rendőrkapitányánál. Debrecen város Önkormányzata jogsértő határozata ellen a bejelentő fellebbezéssel élt, s az eljárást követően kártérítési pert fog indítani a város ellen.

Dénes Balázs elnök s.k.                                                                          Juhász Péter elnökhelyettes s.k.

Társaság a Szabadságjogokért                                                                      Kendermag Egyesület

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Azt javasoljuk a parlamenti képviselőknek, hogy ne fogadjanak el két, mától tárgyalt törvényjavaslatot

Részletes elemzést küldtünk két, ma tárgyalni kezdett törvényjavaslattal kapcsolatban minden országgyűlési képviselőnek. Azt javasoljuk a képviselőknek, hogy a magánélet védelméről szóló és a gyülekezési jogról szóló törvényjavaslattal kapcsolatos meglátásainkat vegyék figyelembe, amikor a törvényjavaslatokhoz módosító javaslatokat fűznek, vagy azokról szavaznak, annak érdekében, hogy ne sérüljenek súlyosan az állampolgárok alapvető jogai.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) elemzése a magánélet védelméről szóló T/706. számú törvényjavaslatról

A Kormány múlt kedden, június 26-án törvényjavaslatot nyújtott be, ami címe szerint a magánélet védelméről szól. Az indítvány furcsasága, hogy új normatív tartalma alig van, így viszont kérdéses, hogy mi vele a jogalkotó szándéka.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) elemzése a gyülekezési jogról szóló T/707. számú törvényjavaslatról

A mai napon tartják az Országgyűlésben a gyülekezési törvény általános vitáját. Vannak, akik a mellett érveltek, hogy az új törvény nem hoz majd magával jelentős jogkorlátozást. A TASZ máshogyan látja, szerintünk a jogszabály-tervezetbe bele van kódolva, hogy szűkülni fog a tüntetések és a gyülekezés tere Magyarországon. Részletes szakmai elemzésünkben sorra vesszük a törvényjavaslat egyes pontjait.