Barion Pixel TASZ | A TASZ levele a Köztársasági Elnöknek

A TASZ levele a Köztársasági Elnöknek

A Parlament a jogalkotási szabályok fontos szabályainak mellőzésével fogadott el alapjogokat súlyosan korlátozó törvényt, amely a kamerás térfigyelés lehetőségét biztositja a Közterület – Felügyelet számára. A TASZ kéri Sólyom László köztársasági elnököt, hogy éljen az Alkotmányban biztositott jogkörével, és a törvény aláirása előtt küldje vissza megfontolásra a jogszabályt az Országgyűlésnek. Olvassa el Sólyom Lászlónak irt levelünket!

Sólyom László
Köztársasági Elnök úr részére
Budapest

Tisztelt Elnök úr!

Az Országgyűlés 2009. június 29. napján elfogadta a közrend és a közbiztonság védelmében, illetve fenntartásában közreműködő szervezetekre vonatkozó egyes törvények módosításáról szóló törvényt. A jogszabály felhatalmazza a Közterület-felügyeletet közbiztonsági és bűnmegelőzési célból térfigyelő rendszerek kiépítésére és üzemeltetésére.

Az Alkotmánybíróság több döntésében is rámutatott arra, hogy a technikai megfigyelés sértheti az emberi méltóságot és korlátozza a magánszférát. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) aggasztónak tartja, hogy alkotmányos alapjogok drasztikus korlátozását jelentő eszközök alkalmazásának kiterjesztésében látja a jogalkotó a közbiztonság és a hatékony bűnüldözés biztosítását. Különösen aggályos, hogy a jogalkotó anélkül enged teret a kamerás térfigyelés kiterjesztésének, hogy a jogalkotási törvényben lefektetett kötelezettségeit figyelmen kívül hagyva nem elemzi a szabályozni kívánt társadalmi – gazdasági viszonyokat, az állampolgári jogok és kötelességek érvényesülését, és a szabályozás várható hatásait.

Kérjük a Köztársasági Elnök urat, hogy éljen az Alkotmányban biztosított lehetőségével, és mérlegelve a TASZ mellékelt álláspontjában foglaltakat, az elfogadott jogszabályt aláírás előtt küldje vissza megfontolás céljából az Országgyűlésnek. 

Budapest, 2009. július 1.

Tisztelettel:

Dénes Balázs elnök
Társaság a Szabadságjogokért

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.