A TASZ nyílt levéllel fordult Lamperth Mónikához

A Társaság a Szabadságjogokért Lamperth Mónika belügyminiszternél tiltakozott a Lelkiismeret 88 csoport tüntetésének betiltása ellen.

Emlékeztetett arra, hogy a rendőrség a közlekedés rendjének aránytalan sérelmére hivatkozva 2003 elején sorozatban tiltott be politikai demonstrációkat. Ez akkor nyilvános botrányhoz, majd a hatóság meghátrálásához vezetett.

A TASZ aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a jogsértő gyakorlat újrakezdődik. Felszólította a belügyminisztert: tegyen meg mindent azért, hogy a rendőrség tartsa tiszteletben a gyülekezési szabadságot.

Budapest, 2003. december 2.

A nyílt levél letölthető az álláspontok és indítványok menüpont alatt.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Az ’56-os megemlékezéssel kapcsolatos állami feladatokról és azok elmulasztásáról

Jogsértő az, hogy a forradalom hivatalos, állami megünneplésére nem engedtek be minden állampolgárt, hanem egyeseket vélt véleményük miatt kizártak, míg másokat nem védtek meg akkor, amikor a véleménynyilvánításuk miatt atrocitások érték őket a tömegben. Hiába magáncég volt megbízva a rendezvény biztosítási feladataival, a rendőrség kötelességeit ez nem teszi zárójelbe, felelőssége nem hagyható figyelmen kívül.

Egyetértett velünk a Kúria is: sértette a gyülekezési szabadságot a gödöllői rendelet

Még a nyáron számoltunk be arról, hogy ellentétes a gyülekezési szabadsággal az a gödöllői helyi rendelet, amelynek értelmében közterület-használati engedélyt kellett kérni a politikai rendezvények megtartásához. Október 31-én a Kúria végül megsemmisítette a jogellenes rendelkezést.

A bíróság és a sajtó: hogyan lesz egy hírből annak ellentéte?

A TASZ elnökének írása a keddi ítéletekről és azok sajtóban való megjelenítéséről.