Barion Pixel TASZ | A TASZ nyilvános egyeztetésre kéri Trócsányi és Balog minisztereket

A TASZ nyilvános egyeztetésre kéri Trócsányi és Balog minisztereket

Levélben kértük az Igazságügyi Minisztérium (IM) és az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) vezetőit arra, hogy biztosítsák a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló törvényjavaslat társadalmi vitáját még mielőtt azt benyújtanák a Parlamentnek.

Február 27-én az Európai Parlament Belügyi, állampolgári és igazságügyi szakbizottsága által tartott meghallgatáson az igazságügyi miniszter úr képviselte a Kormányt, s úgy fogalmazott „nincs miért aggódni az NGO-k jövőbeli helyzetét illetően, a készülő jogszabály mindössze arra vonatkozik, hogy a bíróságoknál be kell majd jegyezni, hogy mennyi pénzt kapnak ezek a szervezetek külföldről”. Trócsányi László hitet tett a civil szervezetekkel való párbeszéd mellett és úgy nyilatkozott, hogy a Kormány mindig nyitott erre.

Valódi párbeszédre akkor kerülhet sor, ha először nyilvánosan közzéteszik a tervezetet, a megismerésre és a vélemény kialakítására elegendő határidő megszabásával, hogy mindenki eljuttathassa a véleményét a Kormány számára. Az egyeztetés akkor képes betölteni a funkcióját, ha ezekre a véleményekre részletes, szakmai indokokkal ellátott válaszok érkeznek, illetve sor kerül személyes egyeztetésre is a vitás pontok átbeszélése érdekében.

Emlékezhetünk rá, hogy január és február folyamán a Kormánytól és a kormánypárt képviselőitől számos, eltérő vérmérsékletű nyilatkozat hangzott el a civil szervezetekkel, illetve a fenti tervezett szabályozással kapcsolatban. Ezekben a nyilatkozatokban közös volt, hogy számos olyan adat közzétételére tettek javaslatot, amelyek ma is elérhetők. Mi például 2015-ben több civil szervezettel közösen egy olyan átfogó összefoglalót készített a civil szervezetek átláthatóságáról, amely ma is érvényes megállapításokat tartalmaz. A civil szervezeteknek közhasznúságtól függetlenül évente beszámolót kell készíteniük a működésükről, vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetükről. Ennek része a közhasznúsági melléklet, amely tartalmazza a vezető tisztségviselőknek nyújtott juttatások összegét, illetve minden támogatási program esetében a támogató megnevezését és a forrást. A forrás alatt fel kell tüntetni, hogy a központi költségvetésből, az önkormányzati költségvetésből, nemzetközi forrásból vagy más gazdálkodótól származik a a támogatás. A beszámolókat nem csak be kell nyújtani a bíróságnak, de azok nyilvánosan elérhetőek és név alapján kereshetők is a birosag.hu oldalon.

FRISSÍTÉS: Válaszolt az Igazságügyi Minisztérium (IM) és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) is levelünkre. Az IM válaszát innen, az Emmi válaszát innen töltheted le. Ügyvezető igazgatónk, Kapronczay Stefánia reakcióját dr. Völner Pál parlamenti államtitkárnak itt, Fülöp Attila helyettes államtitkárnak pedig itt olvashatod.

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.