A TASZ segítségével fordult az ombudsmanhoz a Lánglovagok Egyesület

Az Alapvető jogok biztosához fordult a Lánglovagok Egyesület a rendvédelmi szervek dolgozóinak szolgálati jogviszonyát szabályozó törvény rendelkezései miatt. Arra kérték az ombudsmant, hogy forduljon az Alkotmánybírósághoz és kérje a törvény alapjogokat korlátozó rendelkezéseinek megsemmisítését. A beadvány elkészítésében a TASZ is közreműködött.

A rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló 2015. évi XLII. törvény sok mindenben hasonlít a korábbi szabályozásra, ám némely jog esetében az eddigi korlátozásokhoz képest is szűkebbre szabja bizonyos alapjogok gyakorlását a rendvédelmi szervek munaktársai számára. A törvény hatálya olyan változatos hivatások tartoznak, mint az országgyűlési őrség, a TEK vagy a tűzoltóság. Az alapjog-korlátozó rendelkezések viszont mindenkire, válogatás nélkül vonatkoznak.

A szólásszabadságot például az korlátozza, hogy a törvény alapján az országos parancsnok és az országos főigazgató közjogi szervezetszabályozó eszközben megtilthatja, hogy a hivatásos állomány tagja az internetes felületen magánszemélyként való megnyilvánulásakor, magánvélemény nyilvánításakor a hivatásos állományba tartozására vonatkozó adatot hozzon nyilvánosságra, vagyis hogy egy tűzoltó egy facebook kommentben tűzoltónak nevezheti magát, amit ráadásul nem törvény tilt, hanem közjogi szervezetszabályozó eszköz, ami formailag alaptörvény-ellenes. 

A gyülekezési joggal kapcsolatban a törvény kategorikus tilalmat ír elő arra az esetre, ha a rendezvény politikai célt szolgál, vagy ha a rendvédelmi szerv iránti közbizalom megingatására alkalmas. A békés gyülekezés joga kifejezetten a széles értelemben vett politikai véleménynyilvánításra terjed ki: a nem ilyen jellegű rendezvényekre a gyülekezési törvény hatálya nem terjed ki. A politikai véleménynyilvánítás természetesen azonban nem feltétlenül pártpolitikai elköteleződést jelent, hanem a közügyeket, a mindenkit vagy adott esetben a rendvédelmi szerv tagjait érintő döntésekkel kapcsolatos közös véleménynyilvánítást foglalja magában. Amennyiben a parancsnoknak kötelező megtiltani a politikai célt szolgáló rendezvény megtartását, úgy valójában semmilyen, a gyülekezési jog által védett rendezvényt nem tarthatnak a rendvédelmi szerv tagjai. Parttalan korlátozásra ad lehetőséget az a szabály is, ami arra kötelezi a parancsnokot, hogy a közbizalom megingatására való alkalmasság esetén tiltsa meg a rendezvényt. A rendezvényen való egyenruha-viselés engedélyhez kötése szükségtelen korlátozást valósít meg. 

Az egyesületi tagság megtiltásával kapcsolatban a fentihez hasonló aggályok merülnek fel. A parancsnok önkényes döntéssel bármilyen egyesületi tagságra ráfoghatja, hogy az a szolgálattal nem egyeztethető össze, vagy a szolgálat érdekeit sérti vagy veszélyezteti. Hiába köteles ugyanis írásban indokolni a tilalmat, amennyiben nincs ellene bírói jogorvoslat, a döntés szükségképpen önkényes lesz.

Mindezek alapján kértük az ombudsmant, hogy támadja meg az Alktománybíróság előtt az alapjog-korlátozó rendelkezéseket.

A beadvány itt olvasható.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Nem bűncselekmény, ha korrupt állatnak nevezed a polgármesteredet

Kiskartali István egy augusztusi hajnalban írt meglehetősen erős bírálatot a faluja polgármesteréről a saját Facebook oldalára. A polgármester ezért feljelentette őt a rendőrségen, ahol meg is indították a nyomozást becsületsértés ügyében. Közbelépésünknek köszönhetően a jászberényi ügyészség megszüntette a büntetőeljárást. Megerősítették, hogy amit ügyfelünk tett, az nem bűncselekmény, hanem a szólásszabadság gyakorlása.

Tüntetnél, tiltakoznál? Ismerd a jogaid!

Megígértük, hogy senkit nem hagyunk egyedül, aki él politikai szabadságjogaival, és másokkal együtt kinyilvánítja véleményét az utcákon. Ehhez tartjuk magunkat. Készítettünk egy rövid összeállítást a gyülekezési jog gyakorlásának törvényes kereteiről, amit ajánlunk a tüntetések szervezői és résztvevői figyelmébe. Emellett továbbra is készek vagyunk ingyenes jogi tanácsokkal és szükség esetén jogsegéllyel is támogatni titeket az ország egész területén. Forródrótót üzemeltünk be arra az esetre, ha azonnali segítséget szeretnétek kérni tőlünk. Ha tüntetni vagy tiltakozni mentek, ezt a telefonszámot írjátok fel a karotokra: 06 30 722 3356. Van, akinek korábban már hasznos volt, titeket is megnyugtathat.

Jogerősen felmentették a "No Vona No cry" aszfaltfirkák készítőjét

Jogerősen felmentette az Egri Törvényszék Nagy Róbertet, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) ügyfelét, aki még az országgyűlési választások előtt a gyöngyösi járdákra fújt graffitivel bíztatott a Jobbik elleni szavazásra. Ügyfelünk ellen rongálás miatt indult büntető eljárás, azért mert a kampányidőszakban "No Vona No cry" feliratot festett több gyöngyösi járdára.