Barion Pixel TASZ | A TASZ senkit nem marasztal el, de segítséget ad a jogérvényesítéshez

A TASZ senkit nem marasztal el, de segítséget ad a jogérvényesítéshez

Ezt tettük akkor is, amikor a gödi polgármester egyes vitatott intézkedései miatt fordultak hozzánk.

Az elmúlt hetekben Gödön kibontakozott politikai vita egyes résztvevői többször is érvként hangoztatták azt az állítást, hogy a TASZ „elmarasztalta” a város polgármesterét. Természetesen nem okoz számunkra meglepetést, ha a közéleti vitákban jogi állásfoglalásainkra, véleményünkre hivatkoznak, azonban fontosnak érezzük, hogy ez átláthatóan és pontosan történjen, mindenki számára világos legyen, hogy mely kérdésben és hogyan nyilvánultunk meg.

A koronavírus miatti veszélyhelyzet alatt sokan fordultak hozzánk azért, mert egyes önkormányzati intézkedéseket jogsértőnek véltek és mi is számos alkalommal hívtuk fel a figyelmet arra, hogy milyen kockázatokat rejt, ha a polgármesterek a képviselő-testületeket megkerülve hozhatnak egyszemélyi döntéseket. Többször jeleztük, hogy ez a felhatalmazás olyan, halasztást nem tűrő döntésekre vonatkozik, amelyek a járvány elleni védekezést szolgálják, de arra semmiképp, hogy a településvezetőknek alkalmuk legyen megtenni azokat az intézkedéseket, amiket korábban a képviselő-testület megakadályozott volna.

A jogsegély-szolgálatunkhoz fordulók számára naponta tucatnyi alkalommal adunk tanácsot arra vonatkozóan, hogy hogyan érvényesíthetik jogaikat és mely hivatalos szervekhez fordulhatnak, hogyan léphetnek fel az őket ért jogsérelem ellen. Ezt tettük akkor is, amikor a gödi polgármester két intézkedésével kapcsolatban kaptunk megkeresést: ügyfelünk számára jeleztük, hogy az általa leírtak alapján valóban felmerülhet jogsértés, amely miatt a helyi önkormányzatok feletti törvényességi felügyeletet gyakorló megyei kormányhivatalhoz fordulhat.

Bízunk abban, hogy válaszunkkal segítettünk ügyfelünknek a jogérvényesítésben, a kormányhivatal pedig megfelelően foglalkozott a kifogásolt esetekkel, ugyanis mi is kiemelten fontosnak tartottuk, hogy a veszélyhelyzettel egyetlen hatalmi szinten se élhessenek vissza. A TASZ azonban nem hatóság, nem tudunk elmarasztalni senkit – az ügyek alapos kivizsgálása és ha szükséges, a jogkövetkezményekkel járó döntés meghozatala az ebben illetékes hivatalos szervek feladata, mi abban tudunk segíteni a jogsegély-szolgálatunkhoz fordulóknak, hogy ez megtörténjen.

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.