Barion Pixel TASZ | A tiszta tűk életet mentenek

A tiszta tűk életet mentenek

Tűcsere-programok az USA-ban – a TASZ új filmje arról, hogyan védi az ártalomcsökkentés a közösségeket a betegségektől és a haláltól

16x9

Két évtized után az USA Kongresszusa megszavazta, hogy decembertől eltörli a tűcsere-programok szövetségi támogatásának tiltását.  Ez a történelmi döntés az ártalomcsökkentés egy új korszakának nyitányát jelzi az USA-ban – alábbi filmünk megmutatja, miért és hogyan védi az ártalomcsökkentés a közösségeket a droghasználat és a drogpolitikák nem szándékolt ártalmaitól.  A New York-i székhelyű Ártalomcsökkentő Koalíció (HRC) hosszú ideje a TASZ szövetségese: mindig is csodáltuk azt a bátorságot és a kreativitást, amellyel az ártalomcsökkentésért harcolnak egy olyan országban, amely háborút indított a droghasználók ellen. Ez a film az együttműködésünk eredménye. Az interjúk többségét Albuquerque-ben vettük fel, a Nemzetközi Drogpolitikai Reform Konferencián, míg a New York Lower Eastside Ártalomcsökkentő Központban készült részt Matt Curtis készítette.

 


Nézze meg a filmet magyar feliratokkal!

 

 

Már több mint 200 tűcsere program létezik szerte az Egyesült Államokban, amelyek tavaly 30 millió steril tűt és fecskendőt biztosítottak a droghasználók számára. Ezek a programok életbevágóak az AIDS és a túladagolások elleni küzdelemben. A Betegség-kezelő és Prevenciós Központok szerint 2397 olyan amerikai lakos halt meg AIDS-ben 2007-ben, akik az injektáló eszközök megosztása miatt fertőződtek meg. Mindezek a halálesetek könnyedén és olcsón megelőzhetők lettek volna a használt tűk sterilre cserélésével. Egy fecskendő ára kevesebb mint egy dollár – de az adófizetőknek dollárok százaiba és ezreibe kerül egy HIV-vel élő személy gyógykezelése. És ezek a programok nem csak a fecskendőkről szólnak: sok esetben ezek jelentik az első kapcsolatot az intravénás fogyasztók és a közegészségügyi rendszer között. Megtanítják a klienseknek, hogyan kerülhetik el a túladagolást, önsegítő csoportokat szerveznek a HIV-vel és Hepatitis C-vel élők számára és menedéket biztosítanak a hajléktalanoknak. A kliensek jelentős része a társadalom peremén él, és ezek a programok segítenek nekik, hogy munkát, lakást találjanak, vagy hogy kezelésbe kerülhessenek. Néha hosszú évekbe telik, amíg egy droghasználó visszaintegrálódik a társadalomba. Ha nem kap támogatást és törődést az aktív használat éveiben, kevesebb az esélye a túlélésre. Egy halott ember természetesen nem fogyaszt drogot  – de vajon fontosabb-e az absztinencia az emberéletek megmentésénél?

Mindemellett e programok közösségi megítélése még mindig ellentmondásos: a drogellenes harcosok és a félelemkeltők minden lehetőséget kihasználnak az ártalomcsökkentés alapelveinek támadására – ami nem más, mint hogy anélkül csökkentsük a drogfogyasztás negatív társadalmi és egészségügyi következményeit, hogy teljes absztinenciát várnának el a fogyasztóktól. Sokan úgy gondolják, hogy a droghasználók steril injektáló készlettel vagy a biztonságos használatról szóló információkkal való ellátása még több drog fogyasztására sarkallja őket, sőt, esetleg eddig nem fogyasztó fiatalok próbálják ki emiatt a szert. Ezek a félelmek vezettek1988-ban a tűcsere programok szövetségi támogatásának megtiltásához. A tudományos kutatások azonban nem támasztották alá ezeket a félelmeket. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének jelentése, amely több mint 200 tanulmány elemzésén alapszik, megállapítja, hogy a tűcsere-programok nem növelik a droghasználatot, viszont hatékonyan csökkentik a HIV fertőzést a már injektálók között. 1991 és 1997 között az USA kormánya hét vizsgálatot folytatott az injektáló személyek számára tiszta tűt biztosító programokról. A jelentések egyhangúan arra a következtetésre jutottak, hogy a tűcsere csökkenti a HIV fertőzéseket, de egyik sem talált bizonyítékot arra, hogy a droghasználat növekedését eredményeznék.

 

 

Tűcsere készlet: a tárgyak a tetejéről kezdve az óramutató járása szerint: érszorító, vattagolyók, egy tál a drog főzésére, egy kondom, steril víz, alkoholos rongy és balról jobbra egy vékony tű, egy vékonyabb tű és a legvékonyabb tű (Forrás: Wikipedia)

 

A „drogellenes háború” ideológiájának szemszögéből minden ártalomcsökkentés gyanús, mert gyengíti a „csak mondj nemet” üzenetet. És valóban, ha szeretnéd megérteni, hogy miről is szól az ártalomcsökkentés, első lépésben fel kell ismerned, miért hülyeség a „drogellenes háború”. Mindig voltak olyan emberek, akik drogokat használtak, a számuk nem csökkenthető egy ellenük indított háborúval. Természetesen letartóztathatsz és bebörtönözhetsz sok embert, fenyegetheted az iskolásokat a droghasználat veszélyeiről szóló drámai TV reklámokkal, meg is tagadhatod a fogyasztók számára a steril tűkhöz és fecskendőkhöz való hozzáférését, de ez csak még több bűnözést, erőszakot, fertőzést és halált eredményez.

Sárosi Péter

angolból ford.: Kardos Tamás

EZ A CIKK A DROGRIPORTEREN SZEREPLŐ OLDAL MÁSOLATA. HA SZERETNE HOZZÁSZÓLNI EHHEZ A CIKKHEZ KÉRJÜK TEGYE MEG AZ EREDETI OLDALON, AMELYET IDE KATTINTVA ÉRHET EL

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.