Barion Pixel TASZ | Adatvédelem miatt vétózott a köztársasági elnök

Adatvédelem miatt vétózott a köztársasági elnök

A mai napon alkotmányos jogával élve, megfontolásra visszaküldte a Parlamentnek a Köztársasági Elnök a légi utasok adatainak Egyesült Államokba való továbbításáról szóló törvénymódosítást.

Sólyom László szerint „nem egyértelmű, hogy a Megállapodással kapcsolatban teljesülnek-e azok a feltételek, amelyek alapján megállapítható, hogy az Avtv. 9. § (2) bekezdése szerint az érintett harmadik országban megfelelő szintű a személyes adatok védelme”, ezért felhívja az Országgyűlést arra, hogy építsen be a törvénybe a magyar adatvédelmi szabályozásnak megfelelő garanciákat. A Köztársasági Elnök arra kéri a Parlamentet, hogy „a törvény újratárgyalása és ismételt elfogadása során olyan szabállyal egészítse azt ki, mely előírja az érintett kifejezett hozzájárulását a külföldre történő adattovábbításhoz.”

Amennyiben az Országgyűlés eleget tesz a Köztársasági Elnök kérésének, továbbra is kérdéses, hogy  mennyiben javulnak a személyes adataink védelmének garanciái. Hiszen az adatvédelmi törvény szerint a hozzájárulás „az érintett kívánságának önkéntes és határozott kinyilvánítása, amely megfelelő tájékoztatáson alapul, és amellyel félreérthetetlen beleegyezését adja a rá vonatkozó személyes adatok – teljes körű vagy egyes műveletekre kiterjedő – kezeléséhez”. Amennyiben a között a két lehetőség között dönthetünk, hogy vagy megadjuk a személyes adatainkat a minket szállító légi fuvarozónak, vagy nem szállhatunk fel a gépre, esetleg az óceán túlpartján le a gépről, úgy az önkéntesség kritériuma semmiképp sem érvényesül.

Az államfő vétója azonban nem volt hiábavaló. Egyrészt figyelmeztetés a magyar Kormánynak, amely a Magyar Köztársaságot képviseli az Európai Tanácsban és az Egyesült Államokkal kötött megállapodás kidolgozásában részt vett, és minden bizonnyal a mostani ideiglenes megállapodás 2007. nyári újratárgyalásában is részt fog venni. Másrészt jelzés más uniós tagállamoknak, hogy igenis fent lehet tartani az Európában megszokott, nemzetközi szerződésekkel megerősített, az EU joganyagának részét képező és az Egyesült Államokban létezőnél jóval szigorúbb adatvédelmi standardokat.

Olvassa el a Köztársasági Elnök sajtóközleményét!

Olvassa el a Köztársasági Elnök Szili Katalin Házelnök asszonyhoz írt levelét!

Ismerje meg az ügy előzményeit!

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.